Last news in Fakti

28 Септември, 2015 13:54 4 831 9

Протести в АвтоВАЗ

  • автоваз-
  • протест-
  • митинг

Работници са излезли на митинг срещу "асоциалната политика" на АвтоВАЗ в неделя, съобщава "За рульом". Митингуващите са настояли за спиране на съкращенията, увеличаване на заплатите и национализация на завода с "участие на членове на трудовия колектив в ръководството". Митингът е бил организиран от местната организация на Комунистическата партия на Руската федерация и независимия профсъюз на АвтоВАЗ.

Полицията и синдикатите влизат в противоречие за точния брой на протестиращите. Профсъюзът твърди, че те са били над 1 500 души, докато според силите на реда на митинга са присъствали не повече от 700 служители. От управата на АвтоВАЗ съобщават, че мероприятието не е повлияло на работния процес.

"Уволнените просто няма къде да отидат - другите предприятие в Толиати също са свързани с АвтоВАЗ. Положението на трудещите се там е направо плачевно", отбелязва представител на независимия профсъюз. Според синдиката протестът е организиран заради слухове, че ръководството планира съкращението на още 15 000 души.

В началото на септември в руските медии се появи информация, че ръководството на АвтоВАЗ се кани да съкрати нови 15 000 от 49-те хиляди работници на компанията. От началото на годината продажбите на нови автомобили Lada са спаднали с 26% до 181 800 бройки.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тошибиян

    1 1 Отговор
    има луди да пазаруват прясно огънати ламарини
  • 2 малик

    2 2 Отговор
    е това са рашките.. искат национализация.. не им увряха тиквите и това е. А и високи заплати искат... като психично волният ни хер болен

    Коментиран от #8

  • 3 гост

    2 1 Отговор
    Няма как да произвеждат неизползваема продукция и въпреки това да не съкращават или камо ли пък да вдигат заплати.
    Затова един сериозен разход е развойната дейност и най-добрите инценери работят точно там. Ако няма развойна д., тогава се плаща за патент или доставка на готови компоненти.
    Братушките произвеждат техника на 30 и повече години и се чудят защо им намаляват продажбите. Ако не е вътрешния пазар не знам как биха съществували още.
    Тук пристигащите лади бяха с по един пръст разминаване на височината на вратите, а пластмасата по таблото беше опечена още преди да е продадена. Е няма как да им се получи, изкарват прототип след прототип, а реално си произвеждат старото.
  • 4 onq s konq

    1 0 Отговор
    А как спокойно си живееха и колко ярко светеше червената петолъчка, когато имаше соц. лагер който беше длъжен да им изкупува "произведенията на изкуството"!Предполагам че положението и в другите им заводи за производство но стоки за бита не е по-розово.
  • 5 миседниш накура

    0 1 Отговор
    я си гледайте гоуфовете,бенветата и опелите-никой не ви кара да купувате руски или каквито и да е коли...коли нямате пък сте компетентни
  • 6 Дошо

    1 0 Отговор
    Алкохолиците си искат комунизма и това е.
  • 7 кара Лада

    0 1 Отговор
    Само като чета кои са организатори на тоя протест става ясно каква пародия на протест е било реално. Но е важно да има новина.
    Между другото бая чиновници изгоряха покрай съкращенията там, що не напишете затова. И те са много недоволни че няма топли удобно столчета. Също резнаха скъпите служебни западни колици за началниците и всичките са на Лади сега, даже и генералния директор.
    Ех, да имаше и тук кой да ореже малко администрацията по държавните предприятия и структури.
  • 8

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "малик":

    Ало, философа да си чувал че в някои страни като Швеция, Финландия, Норвегия има държавни фирми които са проспериращи, да не говорим за жизнения стандарт на тези страни.
  • 9 Пешо

    0 0 Отговор
    Закривай!
    И да върят да реват на Путя на вратата!