Отидете към основна версия

3 161 4

Шефът на Dacia поема АвтоВАЗ

  • автоваз-
  • dacia-
  • никола мор-
  • бу андерсон

Президентът и главен изпълнителен директор на Automobile Dacia SA Никола Мор ще оглави АвтоВАЗ, съобщиха от съвета на директорите на Волжския автомобилен завод. Той ще замени на поста шведа Бу Андерсон, който според официалната версия на руснаците е подал оставка.

Мор ще встъпи в длъжност на 4 април, когато Андерсон формално сдава поста. Френският инженер е възпитаник на École Centrale Paris (ECP) и има магистърска степен по бизнес администрация. Постъпва в Renault през 2000 г., а преди това работи за Boston Consulting Group (BCG), Valeo и Faurecia. Избран е за шеф на Dacia през януари 2014 г.

Смяната на Бу Андерсон бе обявена през февруари от руската държавна корпорация "Ростех", според чийто ръководител Сергей Чемезов АвтоВАЗ е претърпял загуби от 75 млрд. рубли заради решението на шведския специалист да смени руските доставчици на части с партньори на Renault-Nissan, а това е предизвикало значително увеличение а разходите след срива на рублата.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Президентът на АвтоВАЗ е уволнен

    Бу Инге Андерсон напуска президентския пост в АвтоВАЗ, съобщи държавната корпорация "Ростех", която контролира 24.5% от акциите на най-голем ...
    08.03.2016
    11 584
    15