Last news in Fakti

8 Март, 2016 10:26 11 573 15

Президентът на АвтоВАЗ е уволнен

  • автоваз-
  • бу андерсон
Президентът на АвтоВАЗ е уволнен - 1

Бу Инге Андерсон напуска президентския пост в АвтоВАЗ, съобщи държавната корпорация "Ростех", която контролира 24.5% от акциите на най-големия руски производител на коли. На 15 март ще бъде проведено заседание на съвета на директорите, на което ще бъде обявен новият шеф на компанията.

Бившият майор от шведската армия пое АвтоВАЗ през 2013 г. с годишна заплата $600 000 и задачата да превърне социалистическия мастодонт в модерно и конкурентно предприятие. Андерсон веднага поведе война с доставчиците, в резултат на която компанията започна да получава по-качествени компоненти на по-ниски цени.

Шведът бе едно от главните действащи лица зад възраждането на марката Datsun. По негово лично разпореждане инженерите на АвтоВАЗ успяха да намалят чувствително трансмисионните шумове, характерни за автомобилите на марката открай време, и бе разработена роботизирана предавателна кутия.

Андерсон се сдоби с армия от врагове, след като предприе масови съкращения и разпродаде служебните автомобили на висшия ръководен състав на АвтоВАЗ, в резултат на което директорите трябваше да сменят грамадните си луксозни всъдеходи Infiniti QX56 с комбита Lada Largus.

Под ръководството на шведа само за половин година бяха създадени кросоувър версии на моделите Kalina и Largus и бестселърът 4x4 Urban. Заслуга на Андерсон са също първата изцяло нова Lada на собствена платформа от 80-те години Vesta и първият кросоувър в историята на АвтоВАЗ X-Ray.

Радикалните реформи на някогашния втори човек в General Motors често бяха съпровождани от шумни скандали и протести от страна на хилядите уволнени служители. Критики му бяха отправени и заради големия дял вносни части и компоненти за продукцията на АвтоВАЗ, които доведоха до сериозни оперативни загуби след срива на рублата и руския автомобилен пазар.

Зад уволнението на Андерсон прозира и политически мотив. В Русия предстоят избори и електоратът се нуждае от добри новини. Планираната държавната помощ в размер на 50 млрд. рубли за автомобилната промишленост, повечето от които без съмнение ще заминат към Толиати, не се вписват в патриотичната еуфория с чужденец начело на АвтоВАЗ.

Уволнението на Андерсон ще бъде облекчение и за алианса Renault-Nissan, който притежава 50% от акциите на руския гигант. Шведът винаги е твърдял, че не е човек на Карлос Гон и взема решения изцяло в интерес на АвтоВАЗ. След отстраняването му френско-японската империя ще сложи ръка на платформата на Lada Vesta, която според слуховете възнамерява да използва основа на следващия Logan.

От АвтоВАЗ отказват всякакъв коментар по ситуацията. Недостъпен за медиите се оказва и самият Бу Андерсон, който по непотвърдена информация вече е напуснал територията на Руската федерация.

Президентът на АвтоВАЗ е уволнен


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПАзте се

    0 1 Отговор
    Жестоки врагове ползват камери за декодиране и тежки увреждания както групови /на милиони случайно снимани така и индивидуални на маркирани за тежки увреждания..На практика провеждат нагъл терор над повърхноста ..в Автомобилите могат д а блкират съзнанието на жертвите за нано секунди.,,Автомобили с камери вместо с огледала с а нагло вредни//Не слагайте и не купувайте автомобили с камери и холограми..като тежко терористични оръжия работят и всякакви екрани вкл на JPS

    Коментиран от #5, #7

  • 2 GTE

    3 0 Отговор
    Някое протеже на Путин ще поеме нещата и ще възроди традицията на Лада - Жигула
  • 3 7802214527

    2 0 Отговор
    Добре ли си да нямаш температура или да си пил
  • 4 Нов чо

    2 0 Отговор
    Къде се изгуби бе човек ??? Става скучно без теб .) до 1
  • 5 Хараламби

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "ПАзте се":

    Пак ли е напуснал пазача на психиатрията?
  • 6 СБДК

    4 0 Отговор
    значи шуробаджанащината,мързела и точенето на завода от приятелски на путинската номенклатура фирми е надвило бъдещето на ВАЗ като истински конкурентни и използваеми коли по света..

    нямат оправяне ушанките и това е ...
  • 7 психодиспансера

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "ПАзте се":

    ТИХО ЧЕ ПАзте се И БОЛЕНКА СИДЕРОВА СЕГА СА ДВАМКАТА НАВЪНКА И СИ СВИРЯТ НА КАВАЛИТЕ....МНОГО ОПАСНИ И ИНТИЛИГЕНТО-ГЛУПАВИ СА И НЕ СИ ПИЯТ ЛЕКАРСТВАТА.
  • 8 опсмопсус

    1 4 Отговор
    Жалко за Лада, тъкмо се зарадвахме че на пазара ще излезе нещо НОВО, сносно на ниска цена!
    Че ни омръзнаха еднаквите немски модели, гащите на автомобилостроенето ауди и бе ен ве!
  • 9 Джон Смит

    7 0 Отговор
    Кадърният и честен човек, винаги пречи на някого!
  • 10 rrenoved

    1 0 Отговор
    Субектът(уволненият), дали знае, че България е с доста водачи на Рено? Препоръчваме им Новият Рено Форум - http://renault.freeforums.org/index.php
    Добре са дошли, дет се вика....
  • 11 Кобрата

    3 0 Отговор
    Човекът е свършил толкова много работа за близо 3 години и сега го уволняват...който много работи така става, накрая няма благодарност
  • 12 gostotburgas

    1 0 Отговор
    Има една приказка- Който много работи ,прави грешки.Който не работи ,не прави грешки,а който не прави грешки го повишават.Е те това става в Ушанкия.
  • 13

    2 0 Отговор
    Жалко, човека явно е бил повел Лада по правилния път, сега вероятно ще се върнат пак назад. Явно се толерира източването и съсипването на концерна.
  • 14 гост

    1 0 Отговор
    Този човек е развивал компанията, за да е резултатна и да достави желан продукт, това не е удобно за акционери, за доставчици, които не желаят да се променят, както и за работниците, които не искат да работят оптимално. Другото е, че една комапния, за да доставя по-добър продукт в повечето случаи това означава ниски годишни резултати, фазата на доказване и промяна коства неминуемо печалба, а генералните реформи още много средства, време и усилия.
    Просто е бил удобен за извинение, макар че последните модели на Лада са приемливи и цените им са добри за бюджетен автомобил.
    И да, повишават удобните, съгласяващите се, било то и да не са отдадени или да не защитават интересите на компанията.
  • 15 Альоша

    1 0 Отговор
    Тъкмо се намери някой, който да ги научи на автомобилно производство и те го уволниха... .*си курупцията, нямат управия...