Отидете към основна версия

3 467 9

Най-евтиното паркиране в Европа е у нас

  • паркиране-
  • синя зона-
  • европа

 

Интересно изследване, проведено от Австрийският автомобилен клуб (Verkehrsclub Osterreich, VCO) показва колко струва паркирането в големите европейски градове и къде то е най-евтино. Странното обаче е, че като своеобразен победител е посочен града Братислава, където час паркиране струва 70 евроцента.
 
Явно австрийците не са запознати с цените на "Синята зона" в София или пък не смятат, че България се числи към Европа. Друга възможна причина е да си мислят, че столицата не е голям град. Както и да е. Опирайки се на тази статистика, спокойно можем да кажем, че у нас паркирането в големите градове е най-евтино.
 
В София за един час паркиране в центъра се заплаща един лев или 50 евроцента. Второто място в класацията на австрийците и трето в нашата заема австрийският град Брегенц. Там паркирането струва 80 евроцента. 
 
Като цяло в Австрия паркирането е едно от най-евтините в Европа. В много от градовете за час паркиране се заплаща по едно евро, а във Виена и Клагенфурт - по 1.2 евро. В Залцбург едночасов престой струва 1.3 евро.
 
Тези цени са под средните за Европа. В Рига например паркирането е 1.7 евро, в Берн - 1.8 евро, а в Берлин и Париж - 2.5 евро на час. Най-скъпо е в центъра на Лондон, където посетителите с автомобили трябва да заплатят около шест евро на час.
 
Ето и цените за паркиране на час в още големи европейски градове: Амстердам (5 евро), Талин (4,6 евро) и Стокхолм (4,4 евро). Експертите отбелязват, че в последно време властите на големите градове в Европа непрекъснато увеличават цената за паркиране в центъра, поощрявайки използването на градски транспорт.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини