29 Ноември, 2011 10:48 3 442 9

Най-евтиното паркиране в Европа е у нас

  • паркиране-
  • синя зона-
  • европа

 

Интересно изследване, проведено от Австрийският автомобилен клуб (Verkehrsclub Osterreich, VCO) показва колко струва паркирането в големите европейски градове и къде то е най-евтино. Странното обаче е, че като своеобразен победител е посочен града Братислава, където час паркиране струва 70 евроцента.
 
Явно австрийците не са запознати с цените на "Синята зона" в София или пък не смятат, че България се числи към Европа. Друга възможна причина е да си мислят, че столицата не е голям град. Както и да е. Опирайки се на тази статистика, спокойно можем да кажем, че у нас паркирането в големите градове е най-евтино.
 
В София за един час паркиране в центъра се заплаща един лев или 50 евроцента. Второто място в класацията на австрийците и трето в нашата заема австрийският град Брегенц. Там паркирането струва 80 евроцента. 
 
Като цяло в Австрия паркирането е едно от най-евтините в Европа. В много от градовете за час паркиране се заплаща по едно евро, а във Виена и Клагенфурт - по 1.2 евро. В Залцбург едночасов престой струва 1.3 евро.
 
Тези цени са под средните за Европа. В Рига например паркирането е 1.7 евро, в Берн - 1.8 евро, а в Берлин и Париж - 2.5 евро на час. Най-скъпо е в центъра на Лондон, където посетителите с автомобили трябва да заплатят около шест евро на час.
 
Ето и цените за паркиране на час в още големи европейски градове: Амстердам (5 евро), Талин (4,6 евро) и Стокхолм (4,4 евро). Експертите отбелязват, че в последно време властите на големите градове в Европа непрекъснато увеличават цената за паркиране в центъра, поощрявайки използването на градски транспорт.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ВИП АМГ

    2 0 Отговор
    i nai niuskata zaplata v EU
  • 2 baeba

    0 1 Отговор
    i nay niskite pensii..i nay podlite upravnici..
  • 3 перо

    1 0 Отговор
    И най-голямата мизерия и най-тежката престъпност и най-страшното беззаконие...
  • 4 ftooo

    1 0 Отговор
    ami nishto 4udno da vdignat i unas taksata
  • 5 аз

    1 0 Отговор
    и най-евтините коли, ъъъм тоест кошници
  • 6 Kobester

    0 0 Отговор
    нормално
  • 7 валко

    1 0 Отговор
    Не се сърдете момчета, на такъв народ такива управници.
  • 8 бати батев

    0 1 Отговор
    то даже и един лев е много,трябва да е безплатно,та нали улиците са на всички
  • 9 Киро

    0 1 Отговор
    Мдааа, като ми стане заплатата на лондончанин....... е добре може и на австриец :) !