Отидете към основна версия

3 987 24

Жалби срещу VAG, Daimler и BMW?

  • daimler-
  • bmw-
  • audi-
  • vw-
  • жалби-
  • германия

Удари ли часът на жалбите срещу VW, Daimler, BMW, Audi и Porsche?

Снимка : БТА / АП

След упреците за картелни споразумения за цени, технологии и доставчици между водещите немски автопроизводители, те ще трябва да се изправят срещу вълна от жалби, съобщава вестник „Ханделсблат“. Според председателя на немската Комисия за защита на потребителите Клаус Мюллер става дума за десетки хиляди дела, в които собственици ще изискват обезщетения за прекалено високата сума, която са заплатили за автомобилите заради нелегалните договорки между концерните.

Мюллер е коментирал и твърдението на немското информационно издание „Шпиегел“, че от VW и Daimler са дали показания пред Комисията за защита на конкуренцията в Германия. В тях било описано как години наред мениджъри от Audi, BMW, Mercedes, Volkswagen и Porsche са се споразумявали за новите си модели, цените им и доставчиците си. Тема на нелегалните им разговори бил и контролът на емисиите на дизеловите мотори, твърди „Шпиегел“.

Европейската комисия и Комисията за защита на конкуренцията в Германия трябват да проверят дали автопроизводителите са нарушили забраната за картел. Евентуалните санкции биха били в размер на милиарди. В момента представителите на автомобилния бранш, които досега мълчаха, са подставени под напрежение заради аферата с прекомерното високите емисии на азотни окиси от дизеловите им мотори.

От Комисията за защита на потребителите в Германия призовават да бъде приет закон, позволяващ на засегнатите от скандала да се явят заедно пред съда, а не индивидуално. Според председателя на институцията Клаус Мюллер това трябва да бъде една от първите задачи на бъдещето правителство, което ще бъде избрано през септември.

Еврокомисарят Вера Юрова също настоява за увеличаване на правата на потребителите. Тя иска да се въведе възможността за подаването на общи жалби от цяла Европа. „По този начин европейските потребители ще могат да координират заедно исканията си и да обединяват силите си“, сподели еврокомисарят. Според Юрова правото на общи жалби ще улесни съдебната система и ще върне изгубеното доверие в нея.

Германският министър на транспорта Александър Добриндт, министър-председателят на провинция Бавария Хорст Зеехофър и министърът на икономиката Бригете Цюпрас настояват за максимално бързо изясняване на картелния казус.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини