Отидете към основна версия

22 970 72

Защо електромобилите са вредни и скъпи

  • електромобили-
  • литий

Напоследък автомобилните производители силно залитат в посока електрически коли, но замисляли ли сте се какво ще се случи ако тези превозни средства станат масови? Първото, което ще се случи, е, че токът ще поскъпне. Но не това е основният проблем.

Става въпрос за лития, който е основен елемент за батериите, захранващи електромоторите на новите ел. превозни средства. Този материал в наши дни поскъпва непрекъснато и тенденцията е цената му да продължи да нараства.

Литият е невъзобновяем продукт и по данни на геоложката служба на САЩ от 2015-а, се добива основно в Австралия. След Австралия основните доставчици на литий са Чили, Аржентина, Китай и Зимбабве. Така че започне ли литият да се използва масово то той ще се превърне в новия нефт.

Проблемите съвсем не свършват до тук. Литият далеч не е единственият рядък метал в автомобилните батерии. Акумулаторните блокове за електромобилите използват и редица други редки минерали като диспросий, лантан, неодим и празеодим. Всички те към момента се добиват в доста лоши условия и определено вредят на околната среда.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини