Last news in Fakti

28 Юли, 2023 12:00 3 679 12

Ето как ще преориентират бизнеса си петролните шейхове

  • петрол-
  • нефт-
  • литий-
  • добив-
  • петролни компании

Глобалните износители на нефт се подготвят за добив на други изкопаеми горива

Ето как ще преориентират бизнеса си петролните шейхове - 1

Мнозина биха си помислили, че развитието на електрически превозни средства би представлявало реална заплаха за петролни компании като Chevron Corp., но изглежда, че това не е така. От друга страна, в дългосрочен план това може дори да е от полза за конгломератите с изкопаеми горива.

Според главния изпълнителен директор на Chevron Майк Вирт, процесът на извличане на литий от земята не се различава много от извличането на нефт и газ и техният „основен капацитет“ може да бъде прехвърлен към извличането на елемента, който е от решаващо значение за батериите на електрически автомобили. Това позволява на компанията да се присъедини към разрастващата се индустрия за електрически превозни средства в бъдеще.

Петролните магнати все още не разкриват подробностите за този план. Но интересното е, че изпълнителният директор на Exxon Mobil Corp. Дарън Уудс също спомена през юли, че базираната в Тексас петролна компания проучва производството на литий – въпреки нейната анти-EV реторика в скорошна телевизионна реклама.

Chevron на свой ред по-рано заяви, че големите вятърни и слънчеви проекти не са от полза за компанията. Те предлагат ниска възвръщаемост на инвестициите и конкуренцията в тези отрасли е твърде висока. Вместо това те са фокусирани върху улавянето на въглерод за е-горива, водородното гориво и, наскоро, литият.

Липсата на литий на световните пазари отдавна е проблем за автомобилните компании и купувачите на електрически превозни средства. Така че, ако тези петролни компании искат да спечелят от добива на литий, по-добре да го направят скоро.

Друга причина за това е, че се появяват няколко възможни заместители на лития. Например група японски учени доказа, че съединение на основата на магнезий може да бъде по-енергийно интензивно от лития.

Интересът на петролните компании съвпада с мисията на правителството на САЩ да сложи край на зависимостта на местния пазар от произвеждащите се предимно в Китай литиево-йонни батерии.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мхм

    12 3 Отговор
    Хаха литият е със съдържание от 0.002 ппм в земната кора.Ел колите ще станат мадоеи ама друг път

    Коментиран от #12

  • 2 Механик

    21 4 Отговор
    Вие не ги мислете петролните шейхове. С толкова много пари, могат да си правят каквото искат. Бизнес също.
    Нас мислете, че ското ел. тротинетката ще е само за избрани и послушни. Другите ше ходим пеш, докато се стопим на девет десети. Останалата една десета ще са мноооого послушни. Ще маат гмо и по празниците тия дето са много заслужили ще получават по лъжица брашно от личинки на намсиквоси.

    Коментиран от #4

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Селянина с колелото

    14 3 Отговор

    До коментар #2 от "Механик":

    Спокойно, след като аз без проблем минава 20-30 км на ден с колело и другите ще свикнете. Горивото е евтино - 2 пържоли за вечеря ;-))) А за по-дълги пътувания ще се върнем към ЖП транспорта. Има ли желание, начин се намира, пак ще пътуваме където искаме.
  • 5 Мхм

    12 1 Отговор

    До коментар #3 от "Форда 🇺🇸":

    Е как няма да свърши днеска умират кучет и котки а ти ползваш петеол от динозаври и мамути
  • 6 кокорчо

    15 7 Отговор
    НЕ ГИ МИСЛЕТЕ ШЕЙХОВЕТЕ АМИ ЗАМИСЛЕТЕ СЕ КАКВО ПРАВИ ПРОДАЖНАТА ШАЙКА КОЯТО НИ УПРАВЛЯВА

    Коментиран от #7

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 митко

    2 5 Отговор
    ейййй 47 милионниците от нпо сор ос и коз як не се спирате яко работите !!!!! трябва да си плиснат лиген .и друго относно ел таралясниците B ullsh it
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Буха ха

    1 0 Отговор
    Някой да обясни на Радослав, че не всеки който се занимава с нефт и газ е шейх. То ако беше така, и Вальо Златев щеше да е шейх.
  • 12 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Мхм":

    Ха ха ха , първо земната кора е по-голяма от Луната и то няколко пъти , дори 0.002 е стотици пъти повече , отколкото някога ще трябват на човечеството !! Второ литий се съдържа в океанската вода , о ужас , хахахах и вече се извлича промишлено от нея от същите тия "гиганти" !! Трето лития НЕ СЕ ГУБИ в батериите , а може да се рациклира 100 % . което също вече се прави !! Само след 10-12 години рециклирания литий ще над 50 % от използвания изобщо , а след 20 - 100 % !! И накрая както пише в статията лития съвсем не е единствения , скоро литиевите батерии ще са под 50 % от всичките използвани , особено стационарните за съхранение на енергия от ВЕИ 100 % няма да са литиеви , а те ще са над половината от всичките !!