Отидете към основна версия

9 201 32

Германските електромобили, които могат да се борят с Tesla

  • електромобили-
  • германски премиум марки-
  • mercedes-benz-
  • audi-
  • bmw-
  • porsche-
  • tesla

След изключително бързият бум на електромобилите, почти всички компании започнаха да работят в тази насока. Най-популярна в момента е марката Tesla, но най-продаваният електромобил в света все още е Nissan Leaf.

Германските премиум марките започнаха инвазията с фалстарт, но въпреки това именно от тях в близко бъдеще се очакват модели, които да се противопоставят на Tesla. Audi стана първата германска компания, която започна едросерийно производство на електромобили. Продажбите на кросоувъра e-Tron обаче все още не са стартирали, макар че в Инголщад не носят вина за това.

Електромобилите на Audi се оборудват с батерии на LG Chem. Оказва се обаче, че точно преди началото на първите доставки корейците са решили да увеличат цените на акумулаторите с 10%, което сварило немците неподготвени. В момента от Audi се пазарели с LG, но споразумение още не било постигнато. За да не изостава от Audi, Mercedes-Bеnz също показа електрически сериен кросоувър.

Той се нарича EQC, но предварително насрочените тестове за журналисти не се проведоха, като на тяхно място германците ни предоставиха за тест хибриди и водородни автомобили. За да каже нещо по въпроса и BMW показа електрически кросоувър, но само във вид на концепция. Явно не тези електромобили ще се борят пряко с продукцията на Tesla. Най-очакваните конкуренти са други три "играча", които сме класирали според нашите виждания по темата. Ето кои са те.

Porsche Taycan


На първо място е Porsche Taycan, концепцията на който беше показана през март в Женева. В продажба серийната версия ще се появи през 2020 година и ще струва 80 000 евро. Електромобилът ще разполага с два електромотора със системна мощност 600 конски сили. От 0 до 100 км/ч ускорението ще е 3.5 секунди.

BMW i4 EV


Втората позиция сред най-очакваните германски премиум електромобили е за BMW i4 EV, което ще представлява електрическа версия на BMW 4 Series Gran Coupe. Към момента е ясно само, „е електромобилът ще се прави на платформата CLAR, но според баварците именно тази кола ще разполага с автономен пробег от над 600 километра.

Audi e-tron GT


Третата позиция е според нас е за Audi e-tron GT, който ще бъде представен на автомобилното изложение в Лос Анжелис още в края на ноември. Електромобилът ще се прави на PPE платформата, заимствана от Porsche. По предварителни данни електромобилът ще може да изминава 400 километра и ще се зарежда от бързозарядни станции за 12 минути.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини