Отидете към основна версия

24 707 56

Nissan се разделя с Renault

  • renault-
  • nissan-
  • раздяла-
  • карлос гон
Колаж: Financial TImes

Мениджмънтът на Nissan ускорил разработването на секретен план за излизане от съюза с Renault. Информацията е на Financial TImes, позовавайки се на анонимни източници в японската марка. Катализаторът на решението е бягството на бившия шеф на Renault-Nissan Карлос Гон от домашен арест в Япония.

Анонимните информатори твърдят, че става дума за пълен разпад на отношенията и прекратяване на сътрудничеството както в производствената, така и в инженерната област. В допълнение, в съвета на директорите на Nissan се очакват сериозни кадрови промени. Според висшето ръководство на японския концерн политиката на Renault е „токсична“ за компанията и пречи на нейното развитие.

Основната причина да се ускори процеса на раздяла е бягството на Карлос Гон, обвинен във финансови измами. Доскоро Гон беше под домашен арест. На него му беше забранено да се свързва с хора, освен адвокати, а самата къща беше под постоянен контрол на японските правоохранителни агенции. Това обаче не попречи на бившия шеф на Renault-Nissan да напусне незаконно Токио и да лети през Истанбул за Бейрут.

Няколко дни след бягството, Гон проведе пресконференция, на която разказа за причините за постъпката си. Той сподели: „Не бягах от правосъдието, бягах от несправедливостта и политическото преследване. Просто нямах друг избор, защото бях заложник на нечовешка и анахронична правна система, безразлична към истината и справедливостта. Моите граждански свободи и права бяха нарушени“.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 30 гласа.

Свързани новини