Отидете към основна версия

29 230 66

В Европа вече се купуват повече дизелови автомобили

  • дизел-
  • бензин-
  • европа

Дизеловите автомобили в Европа набират все повече популярност. По последни данни за 2012 година дизеловите коли вече са по-предпочитани от бензиновите. Над 50% (точният процент е 52) от продадените нови автомобили в Европа разполагат под капака си с дизелови мотори.

По думите на експерти този превес на дизеловите агрегати се дължи основно на все по-високите цени на горивата. Хората предпочитат дизелите, защото са значително по-икономични от аналогичните по обем и мощност бензинови двигатели.

В момента най-много автомобили, движещи се с нафта, се продават в Белгия. Там 76% от всички купени нови коли са дизелови. След Белгия в тази своеобразна класация се нарежда Норвегия, където става дума за продажба на 75% нови дизелови коли.

Страната от Европа, която е най-слаб любител на нафтата, е Германия. Немците все още предпочитат повече бензина, макар и там броят на продадени дизелови коли да продължава да расте. В момента обаче продадените дизелови автомобили в Германия са 42%.

Както е известно, по света все още съществуват пазари, където дизеловите автомобили се явяват нещо като екзотика. Такива са например Китай и САЩ. Статистиката сочи, че едва 1.3% от продадените нови коли в САЩ са оборудвани с дизелови двигатели.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини