Last news in Fakti

3 Септември, 2012 12:26 29 220 66

В Европа вече се купуват повече дизелови автомобили

  • дизел-
  • бензин-
  • европа

Дизеловите автомобили в Европа набират все повече популярност. По последни данни за 2012 година дизеловите коли вече са по-предпочитани от бензиновите. Над 50% (точният процент е 52) от продадените нови автомобили в Европа разполагат под капака си с дизелови мотори.

По думите на експерти този превес на дизеловите агрегати се дължи основно на все по-високите цени на горивата. Хората предпочитат дизелите, защото са значително по-икономични от аналогичните по обем и мощност бензинови двигатели.

В момента най-много автомобили, движещи се с нафта, се продават в Белгия. Там 76% от всички купени нови коли са дизелови. След Белгия в тази своеобразна класация се нарежда Норвегия, където става дума за продажба на 75% нови дизелови коли.

Страната от Европа, която е най-слаб любител на нафтата, е Германия. Немците все още предпочитат повече бензина, макар и там броят на продадени дизелови коли да продължава да расте. В момента обаче продадените дизелови автомобили в Германия са 42%.

Както е известно, по света все още съществуват пазари, където дизеловите автомобили се явяват нещо като екзотика. Такива са например Китай и САЩ. Статистиката сочи, че едва 1.3% от продадените нови коли в САЩ са оборудвани с дизелови двигатели.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ддд

    13 5 Отговор
    Новите технологии промениха дизеловите двигатели и сега няма по-приятно усещане от това да настъпиш добър дизел,имат тяга,ускорение,нямат вибрации,сравнително тихи са и харчат малко.Все повече ще се купуват,но това пък ще доведе до по-висока цена на горивото.Дано направят още по-революционни технологии на тези агрегати.

    Коментиран от #4, #27

  • 2 ивелин иванов

    11 0 Отговор
    Като почнете с това ''дизеловия двигател не бил като едно време''.Съгласен съм,обаче промени и иновации има и в бензиновите двигатели.При новите коли разхода на бензинов мотор е идентичен с този на дизеловия,а като прибавите по-високата цена на дизеловия автомобил и по-тежката подръжка ... Все пак всеки си има рамене на главата и си решава как да е троши :)

    Коментиран от #25

  • 3 LPG-Лесно Пълни Гърлото

    3 7 Отговор
    Който каквото си иска да кара, личен избор, но едно е вярно - най-икономично излиза на газ (метан или пропан бутан). Особено при тези цени на горивата в България си е супер (въпреки че има слухове за скока и на пропан бутана). Цената 50% (дори и повече) по-ниска от бензина, а ако е газов инжекцион, не се увеличава разхода, нито пък пада мощността. От пръв поглед цената на уредбата може да се види скъпа, но много бързо си изкарва парите. Това е моето лично мнение, но не мога да си представям, че карам на бензин или дизел.
  • 4 Тодор Нешев

    8 4 Отговор

    До коментар #1 от "ддд":

    Няма и по приятно усещане от това да смениш ,маховик и съединител за 3000лв.на няма и 40000км.Да хвърлиш турбина на 70000км.да запушиш филтъра за твърди частици и EGR клапана.Но така е няма по-хубаво и евтино от съвременния дизел.
  • 5 Даниел Атанасов

    5 4 Отговор
    Газ или метан,друго всичко бърка в джоба.До днес карах S350td следващият ми автомобил смятам да е на газ било той и 300 коня.
  • 6 boрдер

    4 3 Отговор
    Подкрепям 5 с двете ръце. Имаш първоначална инвестиция даже за метан доста голяма, но в последствие тя се избива бързо. Зависи и какво километри минаваш на година.
  • 7 Goshicha

    6 1 Отговор
    Къто гледам и цените на самите коли ми се не иска да си купувам нищо!!!
  • 8 Шофьор

    5 5 Отговор
    До коментар #4 мтлб брдм! Незнам как го изкара това за 3000 лева маховик и съединител и то на 40000 километра, камо ли пък турбина на 70000. Вярно новите дизели са много по "пикливи" от старите но имаш много грешна информация относно дизела.Занимавам се с продажба на 4асти от много време и мога да ти кажа , 4е най-скъпият съединител+маховик до 2006 година е на Тойота Авенсис и е 1700-1800 лв цена и ако ползваш някаква отстъпка пада и надолу,затова моля ви не се изказвайте неподготвени за неща който не знаете :) :) Поздрави и ви пожелавам леко и безаварийно пътуване.

    Коментиран от #10, #12, #13, #16

  • 9 ххх

    6 3 Отговор
    И си прав и не си...
    Турбини има и в бензиновите мотори и цената е почти същата и те се чупят, не е като да са по-здарви. Маховик не си заминава току така, а филтрите за твърди частици се лекуват.
    Истината е, че всички нова автомобили се чупят на поразия. Просто вървим към консуматорско общество и с всичко вече ще е така занапред :(
    Да си купуиш нова дизелова кола е супер- икономични и достатъчъно мощни, но пък уви е скъпа инвестиция.
    Да се кара дизелов автомобил извънградско и да се изперварва и удоволствие, но пък сериозен проблем в Бг е качеството на дизеловото гориво. Колкото и да се опитват да ни убедят, че нафата отговаря на стандартите, то всеки който е зареждал от западната част на Европа знае, че разликата е съществена.

    Не казвам, че бензина е лош, напротив.
    за мен и двата вида гориво си имат предимство, но да робуваме на технологиите от миналото и да казваме "Абе печка е, трака, вибрира, скъпо за подръжка, дюзи се трошат и т.н." звучи несериозно за нов дизелов автомобил.
  • 10 хххххххххххх

    8 2 Отговор

    До коментар #8 от "Шофьор":

    Я като си толкова отворен на тема части, кажи ми каква е цената на съединител на Астра Г - Y20DTH (100к.с. - 2002г.), че ние под 2000лв. не можахме да го намерим. Много магазинери скачаха че за 400лв. ще го намерят, но като започнат да ровят и опааааа земе та изскочи зайче - 2000лв.+.
  • 11 Mercedes-Benz

    5 8 Отговор
    лично аз съм фен на дизела карам и двата вида гориво и бензеновия мотор не виждам кое му е евтиното като се почне свещи кабели делко гадното придръпване а нафтовата печка нищичко не съм пипал по нея качваш се подгряваш и излиташ 3.0 дизел ми харчи колкото 2.0 бензин със същите коне ... даже разхода е по нисък
  • 12 Тодор Нешев

    14 0 Отговор

    До коментар #8 от "Шофьор":

    Колега,може да продаваш части но аз ти говоря за оригинални части от концесионера.Не от евро 07или от други фирми.Провери колко струва в Порше София комплект маховик и съединител за А6 2,0тди 2007г. и тогава ми разправяй тия 1700-1800лв за Авенсис.Явно не сте карали нови дизели,старите до 2002 година са в пъти по здрави.
  • 13 хххххххххххх

    15 2 Отговор

    До коментар #8 от "Шофьор":

    А за това, че дизелите се чупели - ми чупят се като се карат. И бензин и дизел се чупи. Няма евтина кола с евтина поддръжка - особено нова. А по милите ни родни "пътища" с горивата на Лукойл, части куча марка, пишман сервизи, n стотин хиляди километра пробег (нов внос карани от пенсионери до банката да си земат пенсиите) и никаква поддръжка и танк да е ще се чупи.
    Затова по добра кола от служебната НЯМА.
  • 14 Fiko_fire

    11 0 Отговор
    В германия се купуват и бензинови защото данъка на дизелова кола е много пъти повече от на бензинова кола.
  • 15 Nejniq

    13 0 Отговор
    Дизел - НЕ
    Става въпрос за нашата държава(БГ), иначе в Европа - ДА
    СКЪПА поддръжка
    СКЪПА цена на горивото
    СКЪПА кола(както стара така и чистак нова от магазину)
    Разликата като разход м/у бензин-дизел е 1-2 литра, но колата на бензин е нормална поддръжка горе долу и по евтина цена на закупуване. Много лесна сметка за аритметика, но трябва да имаш поне начално образование за да се усетиш.
    Или както казва бай Петко карай си на ГАЗ и забравяш...

    Коментиран от #22, #26

  • 16 Оха

    6 1 Отговор

    До коментар #8 от "Шофьор":

    Шофере, само си мислиш че най скъпия комплект съединител с демпферен маховик е 1800лв за Авенсис.
    Я вземи потърси за Мазда 6 такъв комплект. Само оригиналдъ директно от Хирошима за скромните 4300. Честито на печелившите. Да не говорим и какъв кекав боклук е . На 140х.км. чупи клапанно легло и попилява глава и турбо. На 200 000 км - спукано бутало. Шок и ужас.
  • 17 MaKsITyYy

    3 3 Отговор
    Според мен по здрава машина от Мерцедес 124 Е200 ЧИСТ дизел няма ако някой знае да каже! А също какво ще кажете за БМВ 320 2000-2002 г. ТДИ защото мисля да си купувам такава ?
  • 18 kiril

    2 1 Отговор
    имам ги и от двете ... един ... такова ям и с двата агрегата ... може би нещо електрическо или хибридно. То и хибрида не е точното попадение ...
  • 19 JIJOMAMA

    2 6 Отговор
    Маховик и съединител на 40хил км?!?!?!? А бе колега това нали се сещаш, че е по гаранция. Или викаш взел си "нов внос" на 35хил км и на 40хил се счупил... статията е за нови автомобили а не нов внос от баби карани. Като си купиш чисто нова кола дизел и бензин тогава спори кое как е. А за трошляци нов внос си пиши във форумите... Мъка голяма мъка.

    Коментиран от #21

  • 20 аз

    5 2 Отговор
    наи - здравата кола е астра 1.6 моно.и да искаш да я счупиш , не може.310000км в мен без ремонти-само накраиници и шарнири и тва е и 8 на сто газ .сладка работа
  • 21 Кас

    8 0 Отговор

    До коментар #19 от "JIJOMAMA":

    JIJOMAMA , абе колега, нали се сещаш, че гаранцията ти е две години?! Аз също за две години направих 35 хил. км и малко след това смених турбо , на 50 хил. смених маховик и съединител! И това на чисто нова коа, която само аз съм си карал отначалото. Така, че не се прави на много умен. Новите коли са пълни боклуци!
  • 22 тинтири минтири

    5 2 Отговор

    До коментар #15 от "Nejniq":

    Купуваш японски дизел и нямаш ядове. И мен ме плашеха преди години със скъпа поддръжка и незнам си какво. Аз моята мазда я скъсвам от каране и не ми се смята колко съм спестил от дизелово гориво. Дизеловите автомобили са мощни и ако не са произведени от vw , са надеждни.

    Коментиран от #32

  • 23 _FMC_

    7 0 Отговор
    Достатъчно тестове има за това, дали дадена дизелова модификация е по-изгодна от бензиновата или не. Правилото е, че малките автомобили с дизелови мотори са много неизгодни. Първо, защото разликата в цената спрямо аналогичен по мощност бензинов модел е доста голяма процентно и второ, защото по принцип малките автомобили се карат повече в градски условия, а там средният годишен пробег е много по-малък от тоя на автомобил, ползван за препускане по магистрали и извънградски пътища. При по-високите класове дизелите стават все по-изгодни, като дори в луксозния клас те са си по-изгодни още при покупката заради по-ниската си цена от базова бензинова модификация. Всеки сам си прави сметката и когато даден автомобил се ползва за личен, няма по-изгоден от простия бензинов модел поради по-ниския годишен пробег . При служебните е обратно. Точно затова и дизелите имат превес в Европа. Там по-големите продажби са на фирмени автомобили.
  • 24 _FMC_

    7 0 Отговор
    Що се отнася до газта, има една пречка при новите автомобили - гаранцията отпада, ако се постави нефабрична газова уредба. А тя вече не е никак малка - от 4 до 10 години средно. Забравете за газта, освен ако не си купите такава заводска модификация. Ако човек обаче дръпне чертата след поставената газова уредба ще разбере, че всъщност разходите не могат да се избият толкова бързо, колкото предполага. Тук не е само първоначалната цена за покупка и монтаж. Нататък имаме още много подводни камъни. Няма нищо по-добро и сигурно от един базов бензинов мотор. Обикновено те се оказват най-изгодни за поддръжка , с най-малко възможни дефекти поради това, че са с най-опростена конструкция и най-малко натоварени. А що се отнася до това, дали бензин или дизел днес...Форд показаха скоро, че всъщност дизелът е ненужен вече при малките и компактните автомобили.

    Коментиран от #31, #35

  • 25 comment

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "ивелин иванов":

    Идентичен, ама друг път.
  • 26 comment

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Nejniq":

    Поддръжката на бензините е нормална, докато в лук-а не ти налеят кал и не се наложи да смениш инжекторите и помпата и тогава идва на ред ревът. На мен ми се е случвало. НИКОГА ПОВЕЧЕ ОТ ЛУКОЙЛ!!!

    Коментиран от #33

  • 27 qqqqqq

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "ддд":

    1.5 моно 7/100 газ пропан бутан, бензина го ползвам само за палене, нито турбо, нито подгревни свещи, нито катализатор. Нямам ядове никакви. Тенденцията върви към купуване на автомобили преди 2000 г. Те са най здрави и дизела и бензина. Всичко ново е боклук. Каквито са ни заплатите, такива са ни колите. Стари, евтини и сигурни.
  • 28 ВИП АМГ

    3 1 Отговор
    v evropa veche vsichko e tolkova skapo che skoro shte se kara samo na gaz.rusnacite i ammerikancite si karat iaki benzinovi motori a nie se zanimavane s pechki.
  • 29 _FMC_

    1 2 Отговор
    Ами не знам за вас, но аз имах два лични автомобила, купени като нови. Само от Лукойл съм зареждал и в момента зареждам и никога , вече толкова години, не съм имал проблеми с мотора. Знам, че зависи откъде се зарежда и вероятно съм попаднал на читави бензиностанции, но лично аз съм доволен от бензина на Лукойл и отдавна не зареждам от други бензиностанции, дори когато съм на път из България. Мит е, че автомобилите след 2000 година са по-калпави. Вярно, че имат повече електроника и примерно една дефектирала GPS работи като цяло против статистиката за надеждност, но погледнете го от другата страна. Вече е рядкост автомобил под 4-5 годишна гаранция в БГ. Корозията не е голям проблем при автомобилите след 2000 година за разлика от тия преди това. Ето, най-пресния пример - последния брой на АБ, показващ колко кафява е Е-класата на Мерцедес от деветдесетте. Да не говорим за по-работническите модели като Фолксваген, Опел, Форд и всичко японско. @qqqqqq, ти май си единствения в България без проблеми по газовата си уредба :) Ами пожелавам ти все така и занапред с новите цени на пропан-бутана.

    Коментиран от #30

  • 30 натурален българин

    6 0 Отговор

    До коментар #29 от "_FMC_":

    аз пък не виждам какъв проблем може да създаде една газова уредба сменям на 2/3 години само един изпарител за 40 лева и това е останалото си е като на обикновен бензин кабели и сещи филтри масла и така а равносметката ти е 50 % ИКОНОМИЯ

    Коментиран от #51, #52

  • 31 kiril

    2 3 Отговор

    До коментар #24 от "_FMC_":

    Много точно казано - и аз съм на същото мнение с тази ГАЗ. Навремето имах ауди А6 на газ - колко ядове имах и колко разправии - отделно, че така ми разкибичкаха и оригиналните настройки по колата и само тичах по майстори и газаджии... отделно проклетото ауди градско харчеше 18 л./100 км газ. Фабрично си го даваха да харчи на бензин около 11 л./100 км. Та относно икономичността на газ аз лично съм си я забранил на себе си. Явно не съм попаднал на точната кола за газова уредба но определено се радвах че се оттървах от нея.
  • 32 Nejniq

    3 0 Отговор

    До коментар #22 от "тинтири минтири":

    Да когато говориш за дизел на 20 години, карай дизел на под 10 години и тогава може да си поговорим. Доста хора по надолу коментираха само цената на съединителя която варира над 1500 лв, турбо - отново 1500, дюзи -2000 лв. Това са само 3 части и вече надхвърлят една 10 годишна бензинова кола като цена.

    Коментиран от #44

  • 33 Nejniq

    2 0 Отговор

    До коментар #26 от "comment":

    За лукойл съм съгласен. Но това също така може да се случи и на дизел.
    btw На повечето бензинови двигатели дюзите се почистват в рамките на 30-50 лв в зависимост от сервиза.
  • 34 Някой там

    0 6 Отговор
    Газта е за готвене - Нафтата за топлене - Бензина за каране !!!
  • 35 спортидж

    1 1 Отговор

    До коментар #24 от "_FMC_":

    Пълни глупости пишеш!Купих си чисто нов джип и на втория ден му сложих газов инжекцион в лицензиран сервиз и заводската му гаранция си важи без значение че газовата уредба не е фабрична!трябва само газаджийте да имат лиценз, няма друго изискване и цената си е на нормална газова уредба 1200лв.не можеш да поставиш фабрична газова уредба, защото "фабрична" значи колата да е произведена от фабриката или завода с газова уредба!
  • 36 zdrasti

    4 0 Отговор
    " Газта е за готвене - Нафтата за топлене - Бензина за каране !!! " kato napravat benzina 3 leva i otgore she te pitam posle koe e za gotvene i koe e za toplene ... Ama ti qvno si poredniq tatinov sin deto kara bmw ili mercedes posledna duma ..
  • 37 Slav78

    2 0 Отговор
    Колеги с повечето коментари мога да се съглася до някъде.
    Вярно е за скъпия съединител, но времето за смяна зависи от това колко си агресивен към него и колко е натоварен дадения автомобил'
    Друго нещо е, че се ползва ДДС на горивото, автомобила, частите, начислява се амортизация и др. Та картината става съвсем друга накрая, има хора и танк да им дадеш ще ти върнат само уръдието.
  • 38 Адаша

    4 0 Отговор
    Карам пасат 92г. ЧИСТ ДИЗЕЛ 64 КОНЯ!!! Вярно слаба е. НО досега (5 години) съм сменил 4 лагера. Карам в Италия. За БГ патувах преди месец и ми даде 5.7 разход натоварена 4 човека(726 км. 42 литра) Моето мнение е: по-добро от простия мотор НЯМА било то дизел/бензин. Няма електроника, няма ядове!
  • 39 Боби

    1 0 Отговор
    Това за съединителя си зависи от крака на водача. Вземайте си автоматици щом ръчките не издържат на вашия стил на шофиране. Твоя пасат не е чист дизел, а е с предкамерно впръскване. Новите безинови и те са с пиезо дюзи и филма се почва :-)

    Коментиран от #45

  • 40 oiju

    1 0 Отговор
    Определено бензинова лека кола на газ засега няма конкуренция поне в БГ. На други места не слагат газ но там като влезнат в бензиностанция зареждат до горе а пък вие приготвите 10. 20. или 30 лева сипвате 10 л. и очите в стрелката вместо на пътя
  • 41 ivan

    1 0 Отговор
    az pak da vi kaja tova me e treta kola koyato karam na gas i sam mnogo dovolen,podrajkata si e sashtata,davam primer karam scenik 2.0 140 hp.za dva meseca sam izminal malko nad 9000 km i ravnosmetkata e 870 lv za gas pri 2200 lv. Ako karah na benzin,vei mi kajete dali ne e na smetka,s gazov injekcion sam i pri cena 1000 lv za gazovata uredba az veche sam gi izbil taka che vsichko zavisi ot tipa na karane,ot tova kolko kilometra minavash na godna i vse pak az sam za gas.
  • 42 петко

    1 1 Отговор
    купих си преди 4 години опел корса 1.7 чист дизел за 4 години съм сменил само реле за зареждане и масла и ремъци и гуми 98година е с мотор исузо в града гори около 6 извън града на 4.5 и съм много доволен специално за газта за българия не е никак икономично според мен налеи бензин налеи газ отделно където ти разбазикват колата и т.н
  • 43 Joro

    1 0 Отговор
    Искам да попитам някой има ли наблюдения върху subary impreza 1.6 95к.с. 4х4 на газ?
  • 44 тинтири минтири

    0 1 Отговор

    До коментар #32 от "Nejniq":

    Моята кола е под 10 години, и поне досега не съм имал проблеми с частите които си изброил. Не съм срещал и във форума на марката подобни проблеми.
  • 45 Иванов

    0 0 Отговор

    До коментар #39 от "Боби":

    Боби, не разбрах само какво общо има между(Vorkammerzuendung) "Предкамерното разпалване" (а не впръскване!) на Пасата от 92ра год 64к.с. със новите бензинови двигатели с пиезо дюзи? Кой филм започва?
    Тука всички сме сервизни работници завършили Двигатели с вътрешно горене в TUM Germany.
  • 46 Иванов

    0 0 Отговор
    за съединителя съм съгласен с теб!
  • 47 Торпедо

    1 0 Отговор
    Карам твърд дизелак ръчкам каръм ма на дълго пада на 4.5 у градо съм със сърцебиене ама имах една бензинова къде ми гореше на дълго 7.3 грубо у градо сърцето не го понесе и я продадох а оно миризливото нема го сложим на колата щото става на беззъба баба да и скриеш ченето весел спор !!! гас и каниците да се веят.
  • 48 Адаша

    0 0 Отговор
    Не разбирам от двигатели но моторчето колкото и да го тормозя и грам масълце не бутва. Двигателя свети ама свети не да има тук - там масло има само прах по него... Според мен ще искара минимум 600 хил. км. Сега е на 260хил. РЕАЛНИ. Иванов според теб колко ще искара?
  • 49 comment

    3 0 Отговор
    Така е, почистват се, но в над 90% от случаите започват да "пикаят" и пак отиваме на една сума за новички. Патил съм, така че който си иска, каквото си иска да ми обяснява, пред фактите всички мълчим. А онзи с газираната, дето само сменял изпарител, да вземе да се позамисли. Гърнетата стават за 2-3 години на нищо, или при него са от инокс?!? Искам да кажа, че няма перфектна кола. Всяка технология си има силните и слабите страни. Споровете са безсмислени. Карайте си кой каквото му е по душа и портфейл и бъдете живи и здрави, а също така пазете живи и здрави и околните!

    Коментиран от #50

  • 50 Адаша

    0 0 Отговор

    До коментар #49 от "comment":

    @49 Абсолютно точно! Живи и здрави.
  • 51 _FMC_

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "натурален българин":

    Обикновено до газ прибягват хора с ниски доходи или такива, които карат много. Айде да видим какво правят тия с ниските доходи. Ами карат 5-10 000 км годишно, Слагат една газова за хиляда и кусур лева и после искат да избият от икономии с тоя годишен пробег. Е как да стане? Като се вземе предвид, че постоянно ходят по майстори за щяло и нещяло, цялата икономия от гориво отива по дяволите. Ами ти като дадеш 20 лева на тоя, 30 на оня и като ти оправят така газовата, че колата да гасне или да гори с 5 литра отгоре, да видим как ще хванеш дявола за рогата. Пой скоро теб да те хване за кръста отзад.
  • 52 _FMC_

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "натурален българин":

    Да не говорим за другите недостатъци на газовата уредба - липсата на място в багажника или липса на резервна гума. Като прибавим и това, че често мирише на газ, аз никога не бих сложил газова само заради това. Още повече, че багажника ми е достатъчно малък, че да става още по-малък.
  • 53 Боби

    1 1 Отговор
    Иванов, аз съм електро инжинер. Отностно пиезо дюзите и филма имах предвид, че на всички ни е ясно колко е качествено е горивото на Българските колонки :) вече как ще се отрази АГУ на такъв автомобил идея намям. Все пак изискванията за евро стандарти разтат :)
  • 54 taksi

    1 2 Отговор
    Абе какви разходи по газ. уредба бе. Една газ. уредба в продавалник е 100 150 лв. Ако сте толкова неграмотни да си я вържете давате на някой 20 лв и ви я връзва това е за моно инжекцион. А как се отразява на двигателя ще ви кажа защото карам такси. Маслото и на 15хил. е бистро. Свещите керемидени. Двигателя няма детонации. Цената е на половината на бензина.
  • 55 бен тен

    5 1 Отговор
    do taksi
    Вие с такситата сте толко грамотни да си ги връзвате сами затова гърмите под път и над път
  • 56 Шофьор

    2 0 Отговор
    До Коментар #55 Хахахаха има нещо вярно в тая история
  • 57 badraga

    1 2 Отговор
    Винаги съм се изумявали от глупостите,които пише любителя на фиести FMC . Най - вероятно никога не е карал кола на газ и се чувства изнасилен , когато сипва гориво на 2.8 лв. )-;
  • 58 Шофьор

    0 0 Отговор
    До коментар #10 Зна4и съединителят се продава на цена от 305 лева , но се предлага само феродовият диск и притискателния , аксиалният лагер се предлага отделно. Говорим за марка Luk - Немско и мн доброо не менте.На теб може би са ти давали за 2000+ съединителя и маховика :) просто няма връзка ако е без маховик да е 2000 лв , но има и друго нещо , хората са казали - Докато има балъци ще има и тарикати :) :)
  • 59 Шофьор

    1 0 Отговор
    До коментар №12 Колега защо трябва да ходиш във Порше Бг или в Оторизиран Сервиз на Фолксваген... Това е въпрос на ли4но мнение от страна на 4овека.. Ето задавам ти 1 въпрос. Купуваш си нова кола независимо каква минаваш 15000 км и идва смяна на масло и те питам: Ще отидеш от магазин за авто4асти да си купиш масло и филтри или ще се изръсиш 600 700 лв за смяна на масло и филтри в специален сервиз? Не казвам 4е няма хора който само там си ходят да има няма лошо , а и не4е нещо подтиквам хората да спрът да ходят няма такова нещо. Просто това е моето мнение и го споделям ако съм бил полезен Благодаря :)
  • 60 до разбирачите 55 и 56

    1 0 Отговор
    Ето един материал копнат от статия за газов инжекцион: Статистиката показва, че при всички станали катастрофи, пожари и аварии автомобилната газова бутилка последна е детонирала. Инцидентите с битови бутилки са с пъти повече отколкото инцидентите с автомобилни бутилки. При евентуален пожар в автомобила първото и най-опасно нещо за евентуална експлозия е бензиновия резервоар. При запалване примерно в предната част на автомобила / двигателния обсег / огънят може да тръгне по бензиновите маркучи и да стигне до бензиновия резервоар и той съответно да експлодира . Бензинът има пълзящ пламък . Това обаче не може да се случи с газта, колкото и силно да е запалването газта гори със стоящ пламък, като горелка или дюза на запалка и пламъкът не може да допълзи до бутилката. По новите европейски изисквания всички автомобилни газови уредби са оборудвани с така наречената евросонда, която има три защити: електрически клапан, който спира подаването на гориво към двигателя, клапан за превишаване на налягането на бутилката и механичен бързодействуващ отсекател на горивото към двигателя. Дори и при евентуален удар на автомобила газовата бутилка е изключително здрава и вероятността от деформация е минимална.

    Коментиран от #63

  • 61 тaкси

    1 0 Отговор
    Абе и аз им казвам същото ама той си мисли че гърми газ. буилка.
  • 62 tyanko

    0 0 Отговор
    Уважаеми коментатори, моля пишете коментари по статията, а не по Вашите всевъзможни и ежедневни проблеми.
  • 63 _FMC_

    0 0 Отговор

    До коментар #60 от "до разбирачите 55 и 56":

    Така е, но май се забравя, че и бензиновите автомобили имат подобни защити . При катастрофа автоматично се прекратява горивото към двигателя. Напоследък за експлоадирал бензинов автомобил не съм чувал, но всички чухме по новините какво става с газовите инсталации в катастрофирали автомобили наскоро. Да не смесваме нещата. Инциденти с неизправни автомобили винаги ще има, било то с бензинови или газови инсталации. Тук проблемът е по-скоро технически. Самоделки по нашите пътища много. Когато си напълним портомнетата и почнем всички да караме изправни технически автомобили, тогава няма да има проблем да караме и на водород.
  • 64 Техник Тупам

    0 0 Отговор
    Да, става газифицирана тоалетна.
  • 65 Техник Тупам

    0 0 Отговор
    отговор до @ 43 Joro
  • 66 Топчо Боров

    0 0 Отговор
    До Адаша- Много верно,новите коли все повече датчици,електронни блокове за какво ли не-само кенефи!
    Дай тука два Вебера и газ,газ!!!