Отидете към основна версия

3 599 20

Renault ще съкрати 15 000 работни места

  • renault-
  • съкращения-
  • производство-
  • nissan

След като тази седмица Nissan обяви драстичния си план за намаляване на разходите, друг член на алианса представя няколко радикални мерки за преструктуриране. В опит да спести над 2 милиарда евро през следващите три години, Renault постепенно ще съкрати почти 4600 работни места у дома във Франция. Извън вътрешния пазар, компанията има за цел да намали работната си сила с повече от 10 000 служители. Това предаде Motor1.

Мерките също ще включват намаляване на годишното производство на автомобили от четири милиона през 2019-а на 3,3 милиона превозни средства до 2024-а. Допълнителни разходи ще бъдат спестени като се опростят дизайнът и разработката на коли чрез тясно сътрудничество с партньорите от алианса Nissan и Mitsubishi.

Освен това, планираното увеличаване на производствения капацитет в завода в Мароко и фабриката на Dacia в Румъния ще бъде спряно. Производството на автомобили на Renault в Русия се анализира за потенциално редуциране, докато световното производство на скоростни кутии също ще бъде рационализирано.

Френският автоконцерн ще реорганизира и фабриката си във Флинс, от където излизат електрическият Zoe и Nissan Micra. Центърът за научноизследователска и развойна дейност в Гианкур също ще претърпи някои промени през следващите години като част от плана за оптимизиране на разходите. Заводите в Дуе и Мобьож пък ще се съсредоточат върху електромобилите и лекотоварните автомобили.

Противно на последните доклади, компанията не казва нищо за потенциални съкращения в продуктовата гама. Засега уж застрашените модели Scenic, Espace и Talisman са в безопасност.

Докато основната идея зад този план за преструктуриране е да се спестят парите на компанията, прилагането на мерките няма да е евтино. Според Renault, имплементирането им ще струва около 1,2 милиарда евро.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 13 гласа.

Свързани новини