Отидете към основна версия

20 097 64

Dacia представи електрическата си кола Spring, която ще е най-евтината в Европа

  • dacia-
  • spring-
  • електромобил-
  • renault

Компактният градски кросоувър ще навлезе на европейския пазар през пролетта на 2021 г.

По време но провелото се снощи онлайн събитие Renault eWays, румънското дъщерно дружество на Renault представи серийната версия на електрическия автомобил Spring, който ще се появи в продажба следващата година.

По предварителни данни той може да получи начална цена от 10 000 и да се превърне в най-евтината "зелена" кола в Европа. Dacia Spring се явява леко модифицирана версия на електрическия Renault City K-ZE, наличен в Китай, който пък е копие на хечбека на Renault Kwid.

Серийната версия на Spring е почти подобна на едноименната концепция, представена през март тази година. Търговският електрически автомобил се отличава от прототипа с опростена оптика и конектор за зареждане, разположен отпред под фалшивата радиаторна решетка.

Що се отнася до размерите, иновацията е забележимо по-компактна от популярното в Европа Renault Zoe. Достига 3 734 милиметра на дължина, 1 622 милиметра на широчина, без огледалата за обратно виждане, и 1 516 милиметра на височина. Междуосието е 2 423 милиметра, а просветът е 150 милиметра.

В сравнение с бензиновия Kwid, просветът се намалява с 30 милиметра поради факта, че батерията е монтирана под пода. Багажникът побира до 300 литра товар. Spring е оборудван с малък електрически мотор, който развива 45 конски сили и 125 Nm въртящ момент. Двигателят се задвижва от 26.8 киловатчасова литиево-йонна батерия.

Когато се използва бърза зарядна станция, зареждането до 80 процента става за по-малко от час. 14 часа пък са необходими, за да се зареди напълно от 220-волтова мрежа. Автономният пробег на компактния румънския електромобил е 225 километра по цикъла WLTP. Колата е оборудвана с енергоспестяващ режим "еко", който намалява мощността на двигателя с 14 конски сили и увеличава пробега до 295 километра. В този режим се намалява и максималната скорост - от 125 на 100 километра в час.

Spring ще се предлага с електрически сервоусилител, централно заключване, електрически прозорци, шест въздушни възглавници и малък дисплей на предния панел. Срещу допълнително заплащане можете да оборудвате автомобила с мултимедийна система със седем инчов сензорен екран и поддръжка на Apple CarPlay и Android Auto, климатик и камера за обратно виждане.

Dacia Spring ще тръгне по европейските пътища през пролетта на 2021 година. Очаква се първоначалната цена на автомобила да бъде 10 000 евро. За сравнение цената на Renault Zoe в Германия започва от 21 348 евро, а на Nissan Leaf - от 29 234 евро. По време на Renault eWays бе представен и новия концептуален автомобил Megane eVision, който ще бъде трансформиран в сериен електрически автомобил през 2021 година.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 40 гласа.

Свързани новини