Отидете към основна версия

10 239 22

Как да подготвим колата за дълго пътуване

  • автомобил-
  • пътуване-
  • съвети-
  • подготовка

Лятото е най-доброто време да изпълните всичките си планове и да организирате почивката си. Българите, въпреки трудностите около пандемията, могат да си позволят автомобилен туризъм на много места. Но е важно да вземете предвид някои моменти, които ще подготвят колата ви за дълго пътуване. Те изглеждат банални, но е добре да си ги припомним.

Първоначално е необходимо да проверите изправността на механизмите на вашия автомобил. Например състоянието на спирачките, целостта на гумите и налягането в тях при пълно натоварване, както и нивото на техническите течности.

Важно е да проверите работата на климатика, като вземете предвид температурата навън през лятото. Кабината трябва да е с 10 градуса по-студена. Ако климатикът не отговаря на стандартите, заредете го. Преди да тръгнете е добре да проверите срока на застраховката, наличието на шофьорска книжка, талон, зелена карта и други документи.

Когато товарите багаж, уверете се, че не пречи на централното огледало за обратно виждане. В същото време е важно също така да разпределите равномерно багажа по размер в различни отделения, като го фиксирате добре.

Препоръчително е да се наспите добре преди пътуване, като изберете дрехите и обувките, които са най-удобни за вас. Носете си храна и напитки и не забравяйте комплекта си за първа помощ. Проверете дали в колата имате изправен пожарогасител, триъгълник за аварийно спиране, жилетка за безопасност, фенерче и някои инструменти.

Ако планирате да пътувате в чужбина, важно е да проучите правилата за движение на страните, през които ще пътувате. Препоръчително е да се види наличността на пътни магистрали, размера на таксите и дали има нужда от медицинска застраховка или винетка. За удобство на пътуването ви трябва да правите редовни спирки, така че предварително изберете къде да спрете.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 25 гласа.

Свързани новини