Last news in Fakti

14 Юли, 2021 14:13 10 181 22

Как да подготвим колата за дълго пътуване

  • автомобил-
  • пътуване-
  • съвети-
  • подготовка
Как да подготвим колата за дълго пътуване - 1

Лятото е най-доброто време да изпълните всичките си планове и да организирате почивката си. Българите, въпреки трудностите около пандемията, могат да си позволят автомобилен туризъм на много места. Но е важно да вземете предвид някои моменти, които ще подготвят колата ви за дълго пътуване. Те изглеждат банални, но е добре да си ги припомним.

Първоначално е необходимо да проверите изправността на механизмите на вашия автомобил. Например състоянието на спирачките, целостта на гумите и налягането в тях при пълно натоварване, както и нивото на техническите течности.

Важно е да проверите работата на климатика, като вземете предвид температурата навън през лятото. Кабината трябва да е с 10 градуса по-студена. Ако климатикът не отговаря на стандартите, заредете го. Преди да тръгнете е добре да проверите срока на застраховката, наличието на шофьорска книжка, талон, зелена карта и други документи.

Когато товарите багаж, уверете се, че не пречи на централното огледало за обратно виждане. В същото време е важно също така да разпределите равномерно багажа по размер в различни отделения, като го фиксирате добре.

Препоръчително е да се наспите добре преди пътуване, като изберете дрехите и обувките, които са най-удобни за вас. Носете си храна и напитки и не забравяйте комплекта си за първа помощ. Проверете дали в колата имате изправен пожарогасител, триъгълник за аварийно спиране, жилетка за безопасност, фенерче и някои инструменти.

Ако планирате да пътувате в чужбина, важно е да проучите правилата за движение на страните, през които ще пътувате. Препоръчително е да се види наличността на пътни магистрали, размера на таксите и дали има нужда от медицинска застраховка или винетка. За удобство на пътуването ви трябва да правите редовни спирки, така че предварително изберете къде да спрете.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 МаКаТа

    23 3 Отговор
    Банални верно, но полезни съвети. И точно навреме. Браво
  • 2 Вальоо

    8 6 Отговор
    Как да я подготвим ли? Като не пътуваме с нея,а използваме друг транспорт. :)

    Коментиран от #3

  • 3 Pompev 🇧🇬

    7 2 Отговор

    До коментар #2 от "Вальоо":

    Да,например кракомобила
  • 4 оня с коня

    7 6 Отговор
    Банални и безсмислени съвети,които Нормалния водач ги прави почти ВСЕКИ ДЕН,а не и да чака последната минута преди Пътуването на по-далечно разстояние.А на Практика най-важното след Запалване на Двигатела е ДА СЕ ЧУЕ по Аудиоуредбата Категоричното и Успокояващо "Активен режим" на Антирадара който без Проблем ще разкаже Играта на Всички Камери по трасето,парализирайки ги като пеперуди в Хербарий!:)

    Коментиран от #5

  • 5 Komapak

    2 12 Отговор

    До коментар #4 от "оня с коня":

    . Не е имало случай да отделя дори секунда преди път, обикновено 2000+ километра. Досега нямам проблем, но и да имам някакъв си имам Visa. 😊 Имам притеснения единствено в Сърбия. Гледам ако е възможно дори да не зареждам там. Сервизите в Европа обикновено взиматб50 евро на час. Така че се пригответе....

    Коментиран от #12

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Far&away

    8 2 Отговор
    Освен гореизброените съвети, можете да я приберете в гаража, да откачите акумулатора и да си купите самолетен билет.
  • 9 Глей ти

    6 2 Отговор
    И да не забравите да натоварите много консерви. Ако може за две седмици поне.
  • 10 газов хъб

    6 2 Отговор
    На повече от половината коли в БГ им капе масло от двигателя, вие за течности споменавате. А на колко коли са им блокирали спирачните апарати и скрибуцат из града...
  • 11 един от стадото

    14 1 Отговор
    сякаш се върнах 30г назад. Имаше едни книжки ''Аз ремонтирам Москвич''- респективно Лада, Шкода, Трабант. За любители бяха, но много вървяха. После три дена под колата, зер за път я стягаме, на море. Няма такива филми сега при мен. Сядам, паля и тръгвам. Дали ще мина 5км или 5000 все тая. Слушам си колата, но и тя ме слуша
  • 12 Пламен

    9 2 Отговор

    До коментар #5 от "Komapak":

    Никога не си напускал България, нали?

    Коментиран от #15

  • 13 Хафтемонтьор

    8 4 Отговор
    Цяло лято ви гледаме сеира, в петък следобед се е сетил , че ще пътува . Климатика не работи, няма накладки , гумите аут, масла, филтри...., ама жената каза приоритетно е климатика , на другото му еб..... майката
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Komapak

    1 2 Отговор

    До коментар #12 от "Пламен":

    И как ти хрумна тази безумна мисъл?

    Коментиран от #21

  • 16 qwerty

    1 1 Отговор
    Е как? Зареждаш догоре и караш.
  • 17 Нормален

    6 3 Отговор
    Имах една Хонда Сивик, карах я 9 години и съм вдигал капака само ако трябва да доливам течност за чистачки.Сега съжалявам, че я продадох.

    Коментиран от #18

  • 18 Е хайде признай си

    3 2 Отговор

    До коментар #17 от "Нормален":

    Освен течност за чистачки и масло долива. И аз съм имал хонда и аз съжалявам че я продадох. Едно доливане на масло е нищо в сравнение с немската “надежност”. След няколко немски пак се връщан при китайците. Залагам на бензинова ТОЙОТА

    Коментиран от #19

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Шопландец

    0 3 Отговор
    Кви китaйци тe гoнят тeб?

    A щo ce oтнacя дo cтaтиятa, мoжe дa e бaнaлнa, aмa вceки Пeтък cлeдoбeд щe имa някoй дa зaдръcти булeвaрд в Coфия cпрял нa aвaрийки дo трoтoaрa. М@мицaтa ви нa тaрaляcницитe дeтo ги кaрaтe 2 пъти в мeceцa, пoддръжкa никaкaвa, глeдaтe дa минeтe тънкo и кaтo удaри жeгaтa рaзбирaтe чe ca зa рeмoнт ...
  • 21 един от стадото

    2 1 Отговор

    До коментар #15 от "Komapak":

    кАжи му къде живееш и да миряса. Ако все още си там. Вярвам, че поне нямате такива жеги там на високото като тук.
  • 22 Предвидливият

    4 1 Отговор
    Напомпете резервната гума преди дълъг път! Проверете аварийния комплект. И лятото винаги имайте под ръка една по-голяма туба с вода за пиене/миене/ доливане.