Отидете към основна версия

6 691 8

И Японците в настъпление: Toyota и Panasonic намаляват разходите за батерии с 50 процента

  • електромобили-
  • японски коли-
  • батерии-
  • toyota-
  • panasonic

Компаниите разкриват нова амбициозна стратегия за противодействие на електрическите превозни средства от Южна Корея, Китай, Европа и Америка

Големите японски компании Toyota и Panasonic обявиха, че ще намалят заедно разходите за батерии с 50 процента. Това ще помогне за намаляване на разходите за хибридни и електрически превозни средства, за да се конкурират успешно с подобни корейски, американски, европейски и китайски модели.

Струва си да се припомни, че Toyota и Panasonic имат съвместно предприятие, в което японският автомобилен производител притежава 51%, а инженерната корпорация 49%. Въз основа на него се планира производството на нови литиево-йонни батерии.

Интересното е, че се планира да се намалят разходите за производство на батерии още през следващата година. А до 2025-а. се поставя още по-амбициозна цел - намаляване на разходите с 65-70 процента. Много експерти обаче се съмняват във възможността за такива намаления.

Както е известно по-голямата част от разходите при производството на батерии за електромобили (около 60%) са за суровини. Тоест за литий и кобалт, цената на които расте поради нарастващата популярност на електрическите превозни средства. Останалото идва от разработването, производството и инвестициите в съществуващи заводи. Така погледнато, компаниите имат много малко място за оптимизация на крайната цена.

Въпреки това японците са оптимисти. През 2020 г. съвместното предприятие успя да направи почти един и половина милиона батерии, въпреки определени трудности, свързани с пандемията. Освен това се планира инсталиране на нови производствени линии във фабриките в Химеджи. През първата година те ще осигурят допълнителни 80 хиляди единици батерии с перспектива да се увеличат.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 17 гласа.

Свързани новини