Отидете към основна версия

5 123 20

Електромобилите заемат почти 80 процента от автомобилния пазар в Норвегия

  • електромобили-
  • tesla-
  • норвегия

Tesla доминира с повече от 30 процента от пазара

Снимка: Shutterstock

Продажбите на електрически превозни средства в Норвегия отново чупят рекорди. Според доклад на местния Съвет за пътна информация делът на чисто електрическите модели през септември се е увеличил до 77.5 процента, или 13 941 броя, което е с 45.8 процента повече от година по-рано. Освен това са продадени 2 508 plug-in хибрида, което прави електрифицираните модели 91.5 % от норвежкия автомобилен пазар. Причините за това се крият както в бонусите от правителството и евтината електроенергия, така и в общото благосъстояние на населението.

Общо 17 992 нови леки автомобила са продадени в Норвегия през септември, от които 16 449 са електрически автомобили и plug-in хибриди. Това е повече от общия брой автомобили, закупени през август, когато норвежците са закупили общо 16 427 автомобила, включително модели с двигатели с вътрешно горене. Делът на електрическите превозни средства и хибридите през лятото възлиза на рекордните 87.7 процента, но през септември се увеличи до нов връх от 91.5 процента.

Що се отнася до марките, Tesla пое лидерството през септември. Най -популярният модел е Tesla Model Y, който е избран от 3 564 жители на Норвегия. Tesla също е на второ място с Model 3 с 2 218 продадени бройки. След двата модела на Tesla се вареждат Skoda Enyaq (787 броя), Toyota RAV4 (702) и Audi e-tron (672).

Днес Норвегия е световният лидер в прехода към електрически автомобили, които още през миналата година заемаха повече от половината от местния автомобилен пазар. Това се дължи на достъпната електроенергия, високите доходи на населението, разнообразието на пазара, както и стимулирането на продажбите на електромобили от правителството. Собствениците на „зелени“ автомобили са освободени от редица данъци. Според плановете на норвежките власти до 2025 г. в страната не трябва да има частни автомобили с двигатели с вътрешно горене.

Политиката, която прави електрическите автомобили привлекателни, скоро обаче може да се промени. Според Ройтерс лейбъристите са обещали да въведат 25 % данък върху автомобилите, които струват повече от 600 000 NOK (60 000 евро). Tesla Model Y струва по -малко, но търсенето на други модели - Model S и X, както и на електрически автомобили от Porsche, Audi и Mercedes -Benz - може значително да намалее.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 9 гласа.

Свързани новини