Отидете към основна версия

15 893 38

Няма да има повече нови УАЗ-ки

  • уаз-
  • нови модели

УАЗ спря разработката на всички нови модели

Адил Ширинов, генерален директор на завода УАЗ, потвърди закриването на всички нови проекти, които преди това бяха обявени от руската марка. По-специално, развитието на т.нар. "Руското Prado", тоест дълбоко модернизиран Patriot, е окончателно спрян, каза топ мениджърът в интервю за Business Online, подчертавайки, че това е "решен въпрос". И като цяло предприятието вече не е фокусирано върху разработването на нови модели.

„Новият продукт ще бъде създаден от тези, които могат да го направят. УАЗ има своя ниша, собствен сегмент от всъдеходи, които ще продължим да произвеждаме. Но ние няма да създадем нов продукт, това е утопия!" – каза още Адил Ширинов.

Главният изпълнителен директор обясни неспособността на УАЗ да създава нови продукти с факта, че са необходими огромни инвестиции за развитие. Но Ширинов отхвърля възможността за пълно закриване на завода в близко бъдеще, позовавайки се на статистически данни за използването на завода през 2020 и 2021 г., като ясно показва, че през 2022 г. то ще бъде на високо ниво и работата на УАЗ ще остане печеливша.

Също така, според топ мениджъра, ще бъдат предприети всички възможни стъпки, за да се гарантира, че производството на най-старото семейство - SGR ("буханка" и неговите производни) остава рентабилно. За обновяване обаче не се говори: „Невъзможно е да се модернизира нещо, което вече е на 70 години. За какво? Тя има свой собствен жизнен цикъл, просто трябва да я оставите да изживее нормално. Трябва да ѝ позволим да се пенсионира по естествен начин “, каза директорът на УАЗ.

Заволжският моторен завод, както и УАЗ, който е част от Sollers и доставя двигатели на Уляновск, също няма да имат нови продукти: „Той работи и ще работи засега. Но ние не планираме да създаваме нови двигатели там." Наскоро появилите се слухове за прехвърляне на производството на двигатели към Елабуга Ширинов отрече; в този завод ще се произвеждат единици само за Ford Transit.

От всичко казано следва, че няма надежда да се чакат нови продукти, свързани с УАЗ, въпреки че в началото на 2021 г. от компанията увериха, че проектът на актуализирания Patriot не е спрян, а само замразен по време на пандемията.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 23 гласа.

Свързани новини