Отидете към основна версия

27 153 116

Шок за шофьорите на електрически автомобили: Големите градове правят зареждането до 80 процента по-скъпо

  • електромобили-
  • зарядни станции-
  • цени-
  • поскъпване

Германската компания Stadtwerke München обяви увеличение на цените на своите текущи тарифи за зареждане на електрически автомобили. Увеличението е предвидено да влезе в сила от 1 април тази година, но по-фрапиращото е, че цените ще се вдигнат с до 80 процента.

Като част от увеличението, съществуващите клиенти ще трябва да подпишат нов договор, ако искат да продължат да зареждат в зарядните станции на SWM. От 1 април цените на зарядните станции с променлив ток трябва да се повишат от 38 цента за киловатчас (kWh) до 49 цента/kWh, а на станциите за зареждане с постоянен ток от 38 цента/kWh до 69 цента/kWh. В случай на по-бързите зарядни с постоянен ток това съответства на увеличение на цената от малко над 80 процента.

Текущите цени за таксуване трябва да се прилагат до 31 март, след което картите за таксуване на SWM ще бъдат невалидни и съществуващите договори ще бъдат прекратени. Освен това от 1 април ще се прилагат нови общи условия . Ако клинетите искат да продължат да използват новата тарифа, трябва да подпишат нов договор.

Ако обаче клиентът е нов, подписал договор след 31 март, ще трябва нова карта за таксуване, освен. И тук тарифата на SWM се увеличава рязко: вместо досегашните 5 евро ще се дължи еднократна такса от 11.90 евро. Въпреки това Stadtwerke München все още не начислява месечна основна такса. В имейл, който в момента се изпраща до клиентите на SWM, общинските комунални услуги пишат: „Развитието на енергийните пазари и общото увеличение на разходите сега налагат корекция на нашите цени“.

SWM успява да поддържа цените за зареждане на своите обществени зарядни станции, включително Ionity, от 1 април 2019 г. Сега, това е първото увеличение на цените от три години. Досега тарифата за зареждане на SWM беше особено популярна сред шофьорите на електрически автомобили, тъй като нямаше ценова разлика между зареждането с променлив или постоянен ток. Например, клиентите можеха да зареждат сравнително евтино с бързите зарядни устройства Ionity.

Така SWM се присъединява към списъка с доставчици, на които се наложи да повишат цените си през последните дванадесет месеца, отчасти с оглед на нарастващите разходи за енергия. Ще припомним, че Fastned , EnBW и Tesla също трябваше да повишат цените си за таксуване. В Tesla имаше дори няколко увеличения на цените миналата година - производителят на електрически автомобили коригира цените си пет пъти в рамките на десет месеца.

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 41 гласа.

Свързани новини