20 Февруари, 2022 11:30 12 871 11

По-добри от на Tesla: Новите супермощни батерии

  • батерии-
  • електромобили-
  • tesla-
  • amprius

Батерията Amprius е базирана на технологията на силициеви нанопроводници

По-добри от на Tesla: Новите супермощни батерии - 1

Базираният в Калифорния стартъп Amprius изпрати първата партида супермощни литиеви клетки от собствено производство на неназован купувач. Според компанията батериите имат специфичен капацитет от 450 ватчаса на килограм и енергийна плътност от 1 150 ватчаса на литър. За сравнение е дадена производителността на батерията в Tesla Model 3: 265 ватчаса на килограм и 730 ватчаса на литър обем, съответно.

Батерията Amprius е базирана на технологията на силициеви нанопроводници, разработена от учени от Станфордския университет през 2007 година. Това включва замяната на графитната анодна решетка със силициеви "мустаци", които са способни да задържат десет пъти повече литий от графита, но са по-крехки, склонни да набъбват и образуват така наречения пасивационен слой, което се отразява негативно на цялостната производителност на батерията.

Според Amprius формирането на гора (масив) от нанонишки с различни дължини е помогнало за решаването на тези проблеми. Те са интегрирани в анодния субстрат и следователно осигуряват висока проводимост. Животът на клетките се описва от компанията като "отличен" и "непрекъснато подобряващ се", но точни цифри не са посочени. Но е известно, че повечето от компонентите на тези батерии могат да бъдат произведени с помощта на съществуващи технически процеси и суровини, защото единственото нововъведение в тях всъщност е анодът.

Батериите Amprius имат специфичен капацитет от 450 ватчаса на килограм и енергийна плътност от 1 150 ватчаса на литър. Производителността е подобна на тази на твърдотелни клетки, но далеч не е рекордна. Например, експерименталните литиево-серни клетки имат специфичен капацитет от хиляда ватчаса на килограм, докато клетките с литиево-въглероден диоксид имат специфичен капацитет от приблизително две хиляди.

Amprius вече достави редица нови клетки на първия купувач. Те ще се използват на следващото поколение псевдосателити, което означава, че батериите са твърде скъпи за инсталиране, да речем, в електрически автомобили. Може би технологията ще стане по-достъпна след стартирането на масовото производство, така че компанията вече избира място за изграждане на предприятието. Сред инвеститорите на Amprius са китайския концерн BAIC и Airbus.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кокорчо

    13 9 Отговор
    такива батерии искаме и с 20 години живот. Кокорчо батъри индъстри йее, да се смеем ли да плаче ли ?
  • 2 Нищо ново под слънцето

    25 4 Отговор
    Поредното "откритие"

    Ако си спомняте изказването на Илон Мъск отпреди година на батери day, най-лесното нещо е да направиш прототип. Трудностите започват след като се опиташ да организираш серийно производство, което освен с предизвикателствата за голям обем, върви и с предизвикателствата за ниска цена.

    Снощи тогава Тесла бяха решили 95% от проблемите и очакваха до няколко седмици да решат останалите 5%, но се бориха с тях цяла година. Миналата седмица отпразнуваха 1 милион произведени батерии. А това е смешно количество - при 1000 батерии в един автомобил, тези милион батерии Ще стигнат за едва 1000 автомобила.

    Toyota има работещ прототип на твърдотела батерия от 2012 година. Оттогава се опитват да измислят технология за масово производство.

    Тоест Това е поредната новина за нови батерии. Излизат по една такава новина всяка седмица.

    Все някоя технология ще успее да се справи с предизвикателствата и ще промени света, но няма да е толкова скоро, колкото им се иска на някои хора.

    Коментиран от #3

  • 3 Видов

    13 8 Отговор

    До коментар #2 от "Нищо ново под слънцето":

    Скоро ще е ! Щом има сътресения на пазара на петрол и газ ,значи някой си усеща края.
  • 4 Пешо

    23 21 Отговор
    Проблема не е в батериите, проблема е в много стария начин на задвижване с електромотор ротор и статор !! Трябва да се измисли нова елетромагнитна технология, която да неутрализира земното притегляне и така автомобилите автоматично стават летящи! Работя в Лидл по 12 часа на ден и нямам време, кога да измисля тази нова технология

    Коментиран от #5

  • 5 pbdan

    40 2 Отговор

    До коментар #4 от "Пешо":

    Премести се в Кауфланд.
  • 6 pbdan

    14 9 Отговор
    Явно има някакъв ръчен труд който не се поддава на механизация, изисква високо квалифициран и многоброен персонал, което хич не е евтино. Батериите ще са скъпи и притежанието на личен автомобил няма да е за всеки. Може би това е и крайната цел.

    Коментиран от #8

  • 7 123

    18 5 Отговор
    Май се превъзбудихте, като чухте поредната новина за мега, хипер, супер батерии. Ами те такива „новони“ всеки месец излизат, но само, като новина, но не и реално. За да стъпят на пазара, трябва да започнат да ги произвеждат, а това става с години. Другото е че най-вероятно, ако има някаква революционна технология ще се възползват първо военните преди да навлязат за масова цивилна употреба. За мен обаче истината е тази, че има технологии и начини да сме енергонезависими или поне да не е толкова скъпо, но тези, които управляват света нямат никаква сметка от това хората да бъдат по-свободни, т.е. да ползват евтина или безплатна енергия. Населението трябва да бъде държано в зависимост, за да няма къде да мърда...
  • 8 киро казана

    21 7 Отговор

    До коментар #6 от "pbdan":

    Надеждата ни остава в Пешо от Лидъла.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Димов

    7 3 Отговор
    Силициевите им нанопроводници задържат 10 пъти повече литий, а специфичният им капацитет е с едва 1,7 пъти по-висок, както и енергийната им плътност е едва с 1,6 пъти по-добра.
  • 11 О'Нуф-Рий II

    1 3 Отговор
    И най-мощният барут, без подходящо обмислено проетирано и произведено оръжие, НЕ МОЖЕ да изстреля идеални за куршум.
    Батерии със сбъркана концепция, колкото и мощни на да са, само умножават проблемите на електричките.