Отидете към основна версия

14 189 6

Знаете ли кога (НЕ) трябва да използвате круиз контрол? (ЧАСТ II)

  • круиз контрол-
  • темпомат

Темпоматът не е опасен по своята същност, но не винаги е и най-безопасният вариант

ЧАСТ I


Кога не помага?

Въпреки че съвременните модели с круиз контрол имат много автоматични функции за безопасност, все още има моменти, когато те не помагат.

Шофиране из града

Както споменахме по-рано, круиз контролът е най-подходящ за шофиране на дълги разстояния. Придвижването по градските улици има много нюанси: пешеходци, които се движат напред-назад, велосипедисти и т.н. В резултат на това активирането на круиз контрола по време на шофиране с ниска скорост може да не е безопасно.

Шофьорът е сънлив или уморен

Някои може да си помислят, че круиз контролът улеснява шофирането, когато водачът е уморен. Това обаче не е вярно. Тъй като АСС поема някои от футкциите на шофьора, той неизбежно увеличава риска от заспиване по време на шофиране.

Пътищата са мокри или заледени

Дори ако колата ви е оборудвана с много асистенти за безопасност, ще бъде по-безопасно да шофирате без круиз контрол при неблагоприятни метеорологични условия. Използването му може да причини злополука, като завърти колелата по-бързо, когато те не получават сцепление, а в много сценарии използването му на път с локви води и до аквапланинг.

Шофиране по криволичещи пътища

На път с остри завои спецификата на карането е такава, че трябва да намалите предварително, за да запазите контрол над превозното средство. А повечето темпомати не правят това, като поддържат постоянна скорост.

Интензивен трафик

Активно използвайки стандартен круиз контрол не е препоръчително да се използва на магистрала в интензивен трафик. Условията на магистралата могат да се променят по всяко време, така че трябва да сте нащрек веднага щом има промяна в пътната обстановка.

Заключение

Накратко, круиз контролът не е опасен по своята същност, но не винаги е и най-безопасният вариант. Ако сте на дълго пътуване и магистралата е сравнително права, темпоматът наистина може да помогне за намаляване на умората на крака.

Ако обаче вали или има трафик по пътя, най-добре е сте без "круиз". Разбирането на всички тези нюанси е от съществено значение и ви позволява да вземате по-безопасни решения по време на шофиране.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 20 гласа.

Свързани новини