Отидете към основна версия

2 548 14

Българският еврокомисар Мария Габриел тества водороден суперкар

  • мария габриел-
  • водороден автомобил-
  • льо ман

Автомобил, задвижван от водород, бе тестван от българския еврокомисар Мария Габриел на пистата, където се провежда култовото състезаниe за спортни автомобили "24-те часа на Льо Ман". Автомобилът е разработен от екип Mission H24, чиято цел е да създаде болид на водород, която да се състезава за в Льо Ман.

Става дума за отборно състезание за издръжливост. В първия тур на състезанието на 16 април автомобилът ще участва под номер 24 и ще бъде единственият, който се състезава в подраздела за иновации. Водородният автомобил ускорява до 100 км/ч. за 2 секунди, а максималната му скорост е 300 км/ч. Интересно е и времето му за зареждане, което е едва три минути.

„Водородният транспорт е вече реалност. Чистият водород има ключова роля не само за „зеления" преход в областта на транспорта, но и за енергийната ни автономност. Амбицията ни е неутралност по отношение на климата до 2050 година и намаляване на емисиите на парникови газове с 55% до 2030 г. Постигането на тези цели изисква мащабни инвестиции в енергия от възобновяеми източници и зелен водород", коментира Мария Габриел.

„Льо Ман е истинска лаборатория за иновации в областта на водорода и убедителен пример за развитието на водородните технологии и в други европейски региони. Важно е да създадем мрежа от новатори и учени, инвеститори и предприемачи, които работят съвместно и се подкрепят. Това ще допринесе за създаването на интегрирана европейска иновационна екосистема в областта на водорода, обединяваща както големите компании, така и стартъпите, и по-малките компании", коментира още Мария Габриел.

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 15 гласа.

Свързани новини