Отидете към основна версия

4 095 17

Какво ще се случи с руския автомобилен пазар?

  • русия-
  • автомобилен пазар

До края на тази година продажбите на автомобили може да паднат до 800 000

Продажбите на нови леки автомобили в Русия намаляват вече девет поредни месеца. През март, на фона на недостига на автомобили и лавинообразно покачване на цените, продажбите паднаха с 62.9 процента. А заради войната в Украйна и последвалите безпрецедентни санкци срещу Русия, негативната динамика може да продължи до края на годината.

Според ТАСС, позовавайки се на Алексей Калицев, председател на Комитета на автомобилните производители към Асоциацията на европейския бизнес (AEB), пазарът на автомобили в страната може да бъде намален наполовина и това е в най-добрия случай.

Според Калицев резултатите от продажбите зависят от това колко бързо ще бъде възможно да се преодолеят трудностите с доставките. Очаква се някои от проблемите да бъдат разрешени през следващото тримесечие, но ситуацията няма да се подобри веднага: пазарът ще се адаптира към новите условия още дълго време.

По този начин, според положителния сценарий - тоест, ако е възможно да се установи ритмично производство не по-късно от третото тримесечие - около 800 000 автомобила ще бъдат продадени в Русия през 2022 г. Това е с около 50 процента по-малко, отколкото показателите за миналите години. Ако фабриките продължат да бездействат, пазарът ще изпадне в червената зона още повече.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 19 гласа.

Свързани новини