Last news in Fakti

13 Май, 2022 09:31 12 863 13

Лукойл купува бензиностанциите и завода на Shell в Русия

  • shell-
  • лукойл-
  • русия

Сделката обаче трябва първо да бъде одобрена от ФАС. Това може да се случи още тази година

Лукойл купува бензиностанциите и завода на Shell в Русия - 1

Руският гигант Лукойл обяви днес, че е подписал споразумение за придобиване на 100% дял в Shell Oil LLC, която се занимава с продажба на дребно на петролни продукти и производство на смазочни материали в Русия.

Активите на компанията включват 411 бензиностанции, разположени предимно в Централния и Северозападния федерален окръг на Руската федерация, както и завод за производство на смазочни материали в Тверска област.

Сделката ще бъде завършена след получаване на одобрението на Федералната антимонополна служба. Според споразумението повече от 350 служители на Shell Oil LLC ще поддържат трудови отношения с новия собственик, каза представител на Shell.

По-рано Shell Oil заяви, че компанията временно ще спре работата на мрежата си от бензиностанции в Русия и завода в Торжок, за да гарантира по-нататъшната продажба на компанията на нов собственик.

На 28 февруари, във връзка с войната в Украйна, Shell обяви оттеглянето си от всички съвместни проекти с Руската федерация, включително Северен поток 2 и проекта за втечнен природен газ Сахалин 2 (27,5% от акциите).

А на 8 март обяви намерението си да започва поетапен отказ от руски петролни продукти и природен газ. Компанията спря да купува руски суров петрол на спот пазара и не поднови дългосрочни петролни договори с руски доставчици, съобщава ТАСС.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Уса

    42 7 Отговор
    Винаги съм се чудел.как руснаците са допуснали толкова много американски бизнеси на своя територия?То не е само Макдоналдс ами Монсанто и други вредни и още по вредни за човечеството ненавиждани от самите американци в сащ.Това не го разбирам и война ли трябва да стане,за да се осъзнаят

    Коментиран от #4, #6, #7

  • 3 Робската планета Земя

    21 0 Отговор
    Така и никой не разбра, че Земята, водата и семената са в основата на съществуването. Но уви едни искат да воюват, летят в космоса и да колонизират планети ...
  • 4 Руските ZVине

    19 47 Отговор

    До коментар #2 от "Уса":

    Не могат без западни технологии. Дори копчета и пирони не могат да правят. Скоро няма да могат да добиват нефт и газ!

    Коментиран от #5

  • 5 Само ракети могат

    2 15 Отговор

    До коментар #4 от "Руските ZVине":

    Космически придатък на 3апада...
  • 6 Мамул

    20 1 Отговор

    До коментар #2 от "Уса":

    Осемдесетте години "запада" успя да наложи идеята руският червен елит да се обедени със западния елит и да си поделят бизнеса и влиянието в света. Деветдесетте години руския елит направи подмяната и окраде активите и ресурса на държавата си. Тогава започнаха да се създават смесени фирми с абсолютно крадене без никаква отговорност към държавата. Бенефициентите, олигарси на прехода, поддържаха това статукво доскоро. Това беше "сделката" между руския елит и западния. Сега тези взаимоотношения се провалиха и затова има прокси война.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Bolgar

    14 0 Отговор
    Лукойл не е "руски".Изясняването на собствеността на компанията-майка ОАО „Лукойл“ показва интересни неща: вижте факсимилето на е структурата на акционерния капитал в ОАО „Лукойл“. Какво пише там? Пише, че почти 77 % от акциите принадлежат на гигантската, базирана в Холандия банкова ING Group, притежавани през нейното руско поделение ИНГ банк „Евразия“, което притежава на 100 % (ОАО „Лукойл“, Структура на акционерния капитл,- Акционерен капитал ). Истината за Лукойл е следната – тази компания, ерго нейните поделения, вкл. „Лукойл Нефтохим Бургас“ Ад са собственост на банковата династия Ротшилд.

    Коментиран от #9

  • 9 Просветен илюминат

    8 0 Отговор

    До коментар #8 от "Bolgar":

    Ти също си собственост на Ротшилд имайки предвид кой печата зелените хартии и раздава кредити.
    Парите са невидимите окови на робите.
    Всеки ден се вземат от едно място пари за да се дадат на друго място и да остане успокоението,че не дължим пари.
    Природата не иска пари за нейните ресурси,но ако нямаш знания какво и как да използваш от нея парите няма да ти помогнат.
    Една книжка или нож би ти свършила повече работа ако си сам в природата.
    В реалити предавания не случайно огъня е важен за да оцелееш.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Просто човек

    1 6 Отговор
    НЕ зареждайте на бензиностанциите на Лукойл!!!

    Коментиран от #12

  • 12 В.В.П.

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Просто човек":

    Само там почнах да зареждам .от 76 дена,,преди ,не,,..Сега трябва да помогнем на изолирана и в санкции държава...Гори ми малко ладата.8л/100км..Понякога 10..Избрах ,най качествения бензин ,газ.,Лукойл..Шел и БП са във фалит..Нямат находища..Фалираха гиот Сащ ..НЕ Е ВИНОВНА РФ..ЗА ФАЛИТА ИМ..Още Барак ,маймуняка ги ощави БП с 5 млд,глоба..
  • 13 Павел пенев

    0 0 Отговор
    Браво на Луков. Нека изкупи всички активи на Шел и да ги плати със замразените в САЩ 300 милиарда долара.