Отидете към основна версия

8 386 25

Mercedes AMG One дебютира с 1.6-литров мотор и 1049 конски сили

  • mercedes-
  • amg-
  • amg one-
  • суперкар-
  • mercedes-benz

Серийната версия на модела може да достигне до 350км/ч

Малко над пет години след представянето на проекта Mercedes AMG One, ето че днес виждаме готовата за серийно производство кола, която умело съчетава двигател от Formula 1 с готов за ползване на улицата автомобил. Серийният модел не се различава драстично от концепта, който видяхме през 2017 година като разполага с почти идентичен дизайн и мощност от 1049 конски сили.

Тя се осигурява от 1.6-литров бензинов V6 двигател, който се развърта до 11 хиляди оборота в минута. Именно това е и моторът, който от компанията използват във Formula 1, който все пак покрива Евро 6 изискванията. Мощността му е 566 конски сили, докато останалите близо 500 конски сили се осигуряват от четири електрически мотора.

Два от тях са разположени на всяко от предните колела, генерирайки комбинирана мощност от 322 конски сили. Третият електромотор работи заедно с бензиновия двигател и е разположен при него, докато четвъртият електромотор задвижва високотехнологично турбо. Последният мотор може да рекуперира енергията от турбината, за да я използва за задвижване на някой от другите мотори.

Въпреки, че тук целта на хибридната система е всичко друго, но не и изцяло електрически пробег, то сме длъжни да споменем, че AMG One може да измине до 18 километра само на ток. Това се случва благодарение на 8.4кВч батерия с минималистични размери за запазване на максимално ниско тегло.

Теглото на германския суперкар е 1695 килограма, което позволява ускорение до 100км/ч в рамките на 2.9 секунди. Освен двигателя, виновни за това са още седемстепенната автоматична трансмисия, както и интелигентното 4Matic + задвижване на четирите колела. Ускорението до 200км/ч отнема 7 секунди, а максималната скорост е 350км/ч.

Интериорът комбинира този на състезателен автомобил и на такъв от улицата с нетрадиционен за серийните автомобили волан с кръгла въздушна възглавница. Зад него откриваме 10-инчов дисплей за водача, а над централната конзола е разположен още един такъв със същата големина. Въпреки, че интериорът изглежда максимално изчистен и опростен, там все още можем да открием говорителите на озвучителната система, отворите на климатика и копчетата за електрическите стъкла. Централното огледало пък е заменено от камера с дисплей.

AMG One може да се похвали и със специални джанти от магнезий, а зад тях можем да открием 15.6-инчови спирачни карбон-керамични дискове. Задните са с по-скромните четирибутални и с 15-инчов диаметър.

От Mercedes не споменават каква е цената на модела и в какъв тираж ще се произведе той, но според предишни слухове планираните бройки са 275, като всяка от тях има цена от около 2 милиона евро. Отново според подобна информация, всеки един от автомобилите вече си има собственик.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 18 гласа.

Свързани новини