Отидете към основна версия

4 772 9

Един от тези седем автомобила ще стане Колата на годината за 2023-а в Европа

  • coty-
  • кола на годината-
  • 2023

Победителят ще бъде обявен през януари, избран от жури, представляващо 23 държави

Краткият списък от финалисти, които се състезават за наградата Автомобил на годината за 2023 година вече е определен. Журито, което се състои от над 60 членове, представляващи няколко европейски държави, избра седем автомобила от дългия списък от 27 кандидати.

Интересното е, че всички финалисти имат включена под някаква форма електрификация, като има и такива, които са изцяло електрически.

В началото на януари ще се състои финалният кръг на гласуване. Този кръг ще реши победителя в „Автомобил на годината“ за 2023 година, като той ще бъде обявен на церемония по време на 100-ото автомобилно изложение в Брюксел на 13 януари.

Ето и финалистите за Кола на годината за 2023 г.:

Jeep Avenger

Kia Niro

Nissan Ariya

Peugeot 408

Renault Austral

Subaru Solterra/Toyota bZ4X

Volkswagen ID. Buzz

Ще припомним, че миналата година тази награда бе спечелена от Kia EV6, което беше първото такова отличие за южнокорейския автомобилен производител. Електрическата Kia събра 279 точки, като след нея се нареди Renault Mégane E-Tech Electric.

Hyundai Ioniq 5, братовчед на EV6 от същата корейска автомобилна група, се класира на трето място. Автомобилът на годината е международна награда, като целта ѝ еда се определи един-единствен победител. Няма категории, подразделения или победители в класове.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 9 гласа.

Свързани новини