Last news in Fakti

19 Декември, 2022 11:02 6 684 5

Китайците избраха най-добрата кола на годината

  • китайски автомобили-
  • кола на годината

Нито една чуждестранна кола не е включена в десетте най-добри според китайските експерти

Китайците избраха най-добрата кола на годината - 1

В Китай бяха обобщени резултатите от националната автомобилна награда Xuanyuan Award, като бяха обявени 10-те най-добри модела на 2023 г. Победителите бяха определени от експертно жури, което освен китайски журналисти включва и специалисти от други страни.

86 нови модела от 46 марки се състезаваха за титлата най-добър автомобил тази година. В допълнение към основния победител бяха избрани още девет най-добри автомобила, като любопитното е, че в този списък всички автомобили са от китайски марки.

Предишните две години в състезанието за награда Xuanyuan победата беше присъдена на два модела наведнъж, тъй като те отбелязаха еднакъв брой точки. През тази година изключителният победител е хибридният кросоувър L9 от Li Auto, собственост на стартиращата компания CHJ Automotive, която от своя страна беше основана от собственика на Nio.

L9 е печели заради удобен салон, добре обмислена ергономичност за всеки пътник и впечатляващ пробег. L9 се задвижва от бензиново-електрически силов тракт, включващ 1.5-литров двигател с вътрешно горене, който е необходим за зареждане на батерията. Два електрически мотора, монтирани на предната и задната ос, отговарят за въртенето на колелата. Системната мощност на агрегатите достига 449 конски сили, а пробегът на хибрида е 1 315 километра.

Топ 10 включва още AITO M7, Avatr 11, Feifan R7 (марка, собственост на SAIC), Xpeng G9 и smart 1 , Changan Deepal SL03 и Nio ET5, Zeekr 001 (под-марка Geely) и минивана Voyah Dreamer .

Що се отнася до специалните номинации на наградата Xuanyuan, Avatr 11 взе наградата за най-добър екстериор, а Nio ET5 за най-добър интериор. За най-„интелигентен“ беше обявен ArcFox Alpha S – съвместна разработка на BAIC и Huawei. Чуждестранна кола на годината е хечбекът MG Mulan. А най-добрият по отношение на динамичното представяне е IM L7 от Zhiji Auto, основан от SAIC и Alibaba.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Китай

    8 4 Отговор
    Номер едно е Москвич.
  • 2 Жалкото е

    21 2 Отговор
    Че след няколко години когато китайските автомобили навлязат и на европейския пазар, класацията в Европа ще изглежда по приблизително същия начин, защото европейските производители лежат на стари лаври и не си дават много зор, а китайците от копировачи, станаха лидери в доста индустрии и автомобилната надали ще е изключение.
  • 3 ттт

    7 2 Отговор
    Като искате да няма замърсяващи природата автомобили, внасяйте нови от Китай. Евтино и чисто!
  • 4 Китайски Боклукци

    3 13 Отговор
    Тези жълти комунисти кога са произвели нещо качествено че не се сещам, винаги са правили само боклуци.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.