Отидете към основна версия

2 920 38

Забраниха и вноса на туби с руски бензин

  • бензин-
  • русия-
  • санкции-
  • забрана

От 6 февруари властите на Естония забраниха на шофьорите да внасят в страната бензин в туби от Руската федерация. Това съобщиха от пресслужбата на естонското правителство.

"Преходният период на санкциите, въведени от Европейския съюз срещу нефтопродукти от Руската федерация, приключи на 5 февруари и от понеделник ще бъдат забранени тяхното закупуване и внос на територията на Европейския съюз", се казва в съобщението.

Пирет Тинкус, ръководител на службата за забрани и ограничения, представляваща сферата на обществената защита в митническия отдел на Данъчното и митническо управление, подчерта, че покупката, вносът и трансферът на петролни продукти от Русия е забранен от 6 февруари. В списъка на забранените стоки е и горивото на едро и на дребно.

"Досега приблизително 80% от леките автомобили на граничните пунктове на Естония са засичани с 20-литрова туба с гориво, в допълнение към стандартния резервоар на колата", каза тя.

Въз основа на правните актове жител на ЕС може да закупи гориво в Русия, ако е необходимо да завърши пътуването си и да се върне на територията на ЕС. Тоест пътникът има право да внася в ЕС гориво, което се намира в стандартния резервоар за гориво на превозното средство, но не и в туби.

"В ЕС е забранено да се внася гориво в туба, закупено в Русия, тъй като такъв внос не отговаря на основната цел, а именно завършването на пътуването “, допълва Тинкус. Тя подчертава още, че забраната за внос на гориво в туби при влизане от Русия важи еднакво във всички прибалтийски държави и Финландия.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 22 гласа.

Свързани новини