Last news in Fakti

6 Февруари, 2023 13:23 3 532 16

Ембаргото на ЕС върху горивата от Русия влезе в сила, но не и за България

  • горива-
  • ембарго-
  • европа-
  • русия-
  • българия
Ембаргото на ЕС върху горивата от Русия влезе в сила, но не и за България - 1
Снимка: Shutterstock

От вчера, 5 февруари, влязоха в сила горивните санкции на западните държави срещу Русия: Европейският съюз забранява вноса на руски петролни продукти, а в същото време Европейският съюз и страните от „Голямата седморка“ определят ценови „таван“. " за тях.

Решението на Европейския съюз да въведе ембарго както върху петролните продукти, така и върху петрола беше прието миналото лято. Петролните санкции с шестмесечно закъснение влязоха в сила на 5 декември, а санкциите за горивата - два месеца по-късно, от 5 февруари.

Според материалите на Европейската комисия обаче, забраната за внос на петролни продукти от Русия не е наложена на всички страни от ЕС. Тези, които не могат бързо да намерят алтернатива на руските доставки, ще продължат да внасят горива до края на 2023 година. Такова временно изключение се прави за България и Хърватия, които ще продължат да получават газьол, а Чехия - дизелово гориво.

Русия доставяше на Европа основно дизелово гориво, както и авиационен газ, газьол, мазут и нефт. Нефтопродуктите от Русия се транспортират по различни маршрути: най-големият дял се доставя по море (повече от 90%), освен това доставките се извършват с железопътен транспорт (около 7%) и тръбопроводи (3%).

Както при петрола, и при петролните продукти е предвиден механизъм за ограничаване на цените. Освен Европейския съюз към него се присъединиха и страните от Г-7. За първи ограниченията влизат в сила от 5 февруари с преходен период от 55 дни. Страните от Г-7 започват да прилагат "тавана" на цените от 5 февруари.

Това означава, че на компаниите от всички тези страни ще бъде забранено да предоставят услуги, свързани с морски транспорт на руски петролни продукти до трети страни на цени, по-високи от ограничението.

Тъй като цените на различните петролни продукти се различават значително, беше решено да се определят два "тавана": 100 долара за барел за петролни продукти от Русия, които се търгуват с надценка спрямо еталонния петрол, и 45 долара за барел - за тези, които се търгуват на по-ниска цена, с отстъпка. Обикновено "по-светлите", по-скъпи петролни продукти, като дизелово гориво и керосин, се продават с надценка спрямо маслото, а "по-тъмните", по-евтини, като мазута, се продават с отстъпка.

На всеки два месеца Европейската комисия ще предоставя подробен преглед на пазара, въз основа на който страните членки на ЕС и коалицията Г-7 ще могат да коригират цените.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Отец Дионисий

    17 6 Отговор
    Господ е българин!Амин!

    Коментиран от #5

  • 2 Някои ще се борят и за последната

    16 27 Отговор
    руска рубла, от която да изкярят. Толкова много сме зависими от русия и нейните агенти на влияние у нас, че само хирургически можем да ги отделим от руската ясла !
  • 3 рибата от главата се вмирисвала

    27 12 Отговор
    Ще го преместя в другия крачол . Сега остана и без гориво да останем и съвсем ще се демократизираме . Дай боже за да е цирка пълен !
  • 4 123

    26 14 Отговор
    ЕС е паразитна структура на евроолигархията.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Мишел

    18 5 Отговор
    Оказа се, че през 2022 г. Русия е закупила 600 шестстотин!!! големи танкера, което е една трета от световния танкерен флот и сега не я засягат нито санкциите, нито таваните.
    Така Малайзия и ОАЕ увеличиха нефта си, който изнасят, с количеството, което попадна под забрана за износ от Русия.

    Коментиран от #13

  • 7 ами

    19 2 Отговор
    нещо не разбрах хем забраняват внос хем му слагат таван на цената - ще внасят ли или няма
  • 8 Българка

    15 9 Отговор
    И какво от това като нямаме ембарго за все по-евтиния руски петрол. Руският монополист Лукойл- Нефтохим, който на всичкото отгоре получава ститици милиони субсидии от нашите данъци, вместо да намалява цените на горивата за българите, започна да ги увеличава
  • 9 да де

    8 4 Отговор
    Пишете си фантазии цената на петрола си върви нагоре, а вие си пишете от цялата работа пак ние ще духаме супата.
  • 10 А.Константинов

    12 1 Отговор
    "такова временно изключение се прави за България и Хърватия, които ще продължат да получават газьол, а Чехия - дизелово гориво."
    Българите иначе продължаваме да сме "ербаб",да се тупаме в гърдите на европейски басейн ,а когато ни изгонят от него кисело ще процедим през зъби:"остави ги тия-мошенници"
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Стоян Стоянов

    6 2 Отговор

    До коментар #6 от "Мишел":

    И защо си мислиш , че тия , дето са си продали танкерите , са глупави ? Ами ако има НЕЩИЧКО , което ти не знаеш ?!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Стоян Стоянов

    2 1 Отговор
    В Европата отдавна готвят подмяната на Въглеродните Енергоизточници с Водородни . Смях в залата ... Има още няколко Нива нагоре ...
  • 16 Г-н Стивън

    1 0 Отговор
    Като не искате от руския нефт , от кой ще искате ?
    Сиреч не на руската ясла а ще цицате о биберона на биден