30 Януари, 2023 12:57 9 551 34

Кои страни в Европа имат най-достъпен бензин (спойлер - България е на дъното)

  • бензин-
  • цена-
  • средна заплата-
  • европа-
  • българия

Или колко литра бензин могат да си позволят жителите на дадена страна с една средна месечна заплата

Кои страни в Европа имат най-достъпен бензин  (спойлер - България е на дъното) - 1
Снимка: Shutterstock

През 2022 г. цените на бензина се повишиха в много европейски страни, а в някои горивата достигнаха рекордни нива. Много фактори повлияха на цената на бензина, включително санкционните ограничения върху износа на руски петролни продукти.

Въпреки всички катаклизми в новата класация на европейските страни с най-достъпен бензин за миналата година начело отново са Люксембург, Ирландия и Норвегия. България е извън челната десетка.

Рейтингът на достъпността на горивото е съставен въз основа на съотношението на цената му и доходите на населението. Или по-просто казано, колко литра бензин могат да си купят жителите на дадена страна с една средна месечна заплата.

Така, както вече споменахме, Люксембург заема първо място: жителите на тази държава могат да закупят повече от 2 500 литра бензин, тъй като техните заплати са сред най-високите в Европа.

На второ и трето място са Ирландия (2 000 литра) и Норвегия (над 1 800 литра). В челната петица влизат Великобритания и Нидерландия, чиито жители също могат да закупят над 1 800 литра бензин с една месечна заплата.

Русия, която е един от най-големите производители на горива на Стария континент е на 17-то място, кто се нарежда между Испания и Словения. За една средна месечна заплата руснаците могат да си позволят около 1 059 литра бензин.

Гpaждaнитe нa Бългapия, Лaтвия, Cлoвaĸия и Xъpвaтия мoгaт дa cи ĸyпят oĸoлo 500 литpa гopивo с една cpeднa paбoтнa зaплaтa, т.e. eдвa eднa пета cпpямo гpaждaнитe нa Люĸceмбypг. Унгария затваря рейтинга, чийто индикатор е само 455 литра гориво.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПалавНИК

    23 28 Отговор
    Не знам стакмистиката ви как работи ами елате да видите сутрин и вечер какво чудо е в София!!! Според мен и 5лв да направят литъра няма да си оставят колите. Аз лично, в България предпочитам да се движа с градския транспорт.

    Коментиран от #3

  • 2 Любопитен

    30 22 Отговор
    Как е русофили, добре ли е цената на Лукойл. Дадоха им дерогация да внасят свръхевтин руЗЗки петрол, а те ви скубят. А служебните на вашия другар и благодетел Радев гледат и ви се смеят как се плюнчите по форумите в полза на мъчителя ви.

    Коментиран от #30

  • 3 антрашпиц

    39 9 Отговор

    До коментар #1 от "ПалавНИК":

    Като се сдобиеш с деца , ще рабереш,че без автомобил младо семейство НЕМОЖЕ.

    Коментиран от #9, #10

  • 4 Объркан

    25 27 Отговор
    "Русия, която е един от най-големите производители на горива на Стария континент е на 17-то място, кто се нарежда между Испания и Словения. За една средна месечна заплата руснаците могат да си позволят около 1 059 литра бензин." Това НЕ МОЖЕ ДА Е ВЯРНО. Аз знам ЛИЧНО ОТ РУСОФИЛИТЕ, че в Русия всичко е много евтино!!!!!!

    Коментиран от #7

  • 5 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    22 1 Отговор
    Бензинът от 3седмици се качи с 0,06лв.от 2,80 лв на 2,86лв.говоря за Шел А95 ви пауер.Да не ги похвали ,човек...пак тръгнаха нагоре цените на бензина!
  • 6 Ония с Фордо

    13 4 Отговор
    Какъв е тоя спойлер , нищо не прочетох за него в материала ? И какво като сме на дъното , не сме сами това е ко3965лективно дъно

    Коментиран от #8

  • 7 Ти си

    14 6 Отговор

    До коментар #4 от "Объркан":

    Като паднат до нашита покупателната възможности или ние се качим до тяхната тогава можеш да се объркват.
    А и не всичко е бензин ....

    Коментиран от #11

  • 8 Любопитен

    13 14 Отговор

    До коментар #6 от "Ония с Фордо":

    Чакай да видя дали съм разбрал начина на мислене на русофилите: ако нещо е зле за българите и е предизвикано от Руззия, не е важно кой го е предизвикал, а е важно, че "всички" сме зле, като акцента е на всички (нищо, че сред европейците НИЕ сме НАЙ-потърпевши от действията на руззките престъпници, не само заради косвения ефект от показчването на глобалните цени, а и защото Лукойл е абсолютен монополист на пазара на горива в България и ПРЯКО ОПРЕДЕЛЯ ЦЕНИТЕ НИ). А най-добре е ако намерим начин не само да заметем под килима кой е виновен, ами да намерим начин да обвиним някой друг, а не истинския му причинител. Правилно ли е, или пропуснах нещо?

    Коментиран от #14, #15, #16

  • 9 ПалавНИК

    5 21 Отговор

    До коментар #3 от "антрашпиц":

    Детето ми е на 20 години и също като мен не живее в България. За Европа съм съгласен че без кола не може, но в София точно, определено не!

    Коментиран от #13

  • 10 Ония с Фордо

    21 3 Отговор

    До коментар #3 от "антрашпиц":

    Хайде стига лигавщини , децата имат крака и могат спокойно да ги използват
  • 11 Объркан

    1 11 Отговор

    До коментар #7 от "Ти си":

    "Като паднат до нашита покупателната възможности (за бензин).... " Това не може да стане по простата причина, че ние не сме един от най-големите производители на петрол, и неможем да държим изкуствено ниски цените на горивата, което при тях е естествено състояние. Сега, по-големия въпрос тук е защо русофилите ЛЪЖАТ за това колко е "евтино" РЕАЛНО в Русия, и защо най-големия производител на петрол в Европа няма най-ниските цени които да са ДОСТЪПНИ за населението? А това, че "не всичко е бензин" е така, но не е това аргумента, когато лъжете, че в Русия бензина е смешно евтин. Тогава хич не ви идва на акъла това да говорите, че не всичко е бензин. Само когато ви изобличат, и се окаже, че не е толкова евтин ....
  • 12 Сталин

    15 5 Отговор
    Тези в Западна Европа винаги са си позволявали повече със заплатите си. Не случайно по време на тоталитаризма в България границата ни се пазеше българите да не избягат в капиталистическия Запад

    Коментиран от #17

  • 13 Цървул

    11 3 Отговор

    До коментар #9 от "ПалавНИК":

    Пий хаповете и обратно в леглото
  • 14 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    13 3 Отговор

    До коментар #8 от "Любопитен":

    Явно си само ЛЮБОПИТЕН ❗
    Иначе вече щеше да знаеш кой подари ДЪРЖАВНАТА ПЕТРОЛНА БАЗА на частна фирма ❗ А щеше и да знаеш къде е регистрирана ЛУКОИЛ ❗
    Ама то любопитството не води до знания ❗

    Коментиран от #24

  • 15 Ония с Фордо

    18 4 Отговор

    До коментар #8 от "Любопитен":

    Енергийната криза не я предизвика Русия а ЕС и вината за високите цени на горивата са спекулантите за което благодарим на колективния Запад който работи по шопски принцип - не искам аз да съм добре а на Вуте да му е зле но в тоя случай дреме му на шлифера на Вуте .
    А по темата за Лукойл сиима приказка - не е луд тоя който яде два зеленика а тоя който му ги дава така че няма какво да търсите вината в някой друг ( само те моля да не ми излизаш с лафа за руските агенти)
  • 16 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    9 2 Отговор

    До коментар #8 от "Любопитен":

    Чети Баааааавно ❗❗❗❗

    " Швейцарското Litasco е притежател на главните сдружения на съветската "Лукойл " в България."
  • 17 000013

    13 4 Отговор

    До коментар #12 от "Сталин":

    Сега пишеш глупости , не си живял и работи през соца и неможеш да коментираш . А и едва ли си служил и то на границата та да знаеш кой какво и защо го е пазил . Аман от пъпчиви пубери

    Коментиран от #21

  • 18 С ДДС

    7 0 Отговор
    В цивилизования свят бензина и дизела е достъпен,но в корумпирани и вътрешно разделени държави не само бензина,но и много други неща са трудни.

    Коментиран от #20

  • 19 Ти си

    8 2 Отговор
    Никой не лъже , в Русия е евтино а на Запад е скъпо - през нашия поглед за нашия джоб .....
  • 20 TV Бобов дол

    5 1 Отговор

    До коментар #18 от "С ДДС":

    Той навсякъде е достъпен въпроса е в цената.
  • 21 Сталин

    5 4 Отговор

    До коментар #17 от "000013":

    Не е трудно да ти обясня..... Сега Северна Корея как пази границата си? Тръгне ли да бяга севернокореец от Северна Корея, и го застрелват граничарите защото иначе не пускат хората да излизат от страната законно,както беше в България по време тоталитаризма,кой можеше да отива на Запад
  • 22 Никой

    6 2 Отговор
    В този забързан 21 век всичко зависи от петрола,повтарям в този век, за да бъда разбран правилно. За невежите ще открехна леко вратата ,за да могат и те да си размърдат веществото в главата ако въобще имат такова. Всичкото папо дето го мухаме с какво го произвеждат и основно с какво идва до магазина с камила,муле кон или петрол. Каквото и да работиш или вършиш прибягваш до петрол.Не може щял живот да ходиш пеш или да се придвижваш с камили.Тогава бихме се върнали в 19-20 век. Който разбрал ,разбрал.

    Коментиран от #29

  • 23 Макробиолог

    8 4 Отговор
    За тва живеят по 10 в стая нашите мигранти в ганглия,щот бензина само е важен.
  • 24 Колко руски олгигарси има там

    5 4 Отговор

    До коментар #14 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Това, че поставено лице на Кремъл е регистрирал фирмата в Швейцария какво променя?! Лукойл дори не се прикрива, че е политическа маша в ръцете на Путлер.
    Колко са руските офшорки, които въртят руските мръсни пари? Много. Неслучайно българските им слуги в парламента ни са овъртяни с тия офшорки, откъдето господарите от Москва захранват тия национални предатели.
    Между другото, защо руския слуга Орбан е на дъното? И то при положение, че още лапа еврофондове за сметка на народа си,точно като при нас.

    Коментиран от #26

  • 25 ха ха

    9 0 Отговор
    Ми, те американците всичките са люксембугци! За минимална заплата си купуват 2500 литра бензин... Ама, си нямат зелени комисари начело...
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 МЪСК 💵

    1 6 Отговор

    До коментар #22 от "Никой":

    Мигар! Точно 21 век да ми говориш за петрол е все едно да ми танцуваш за архитектура. 21 век кой ти кара с 4-казанен бойлер под капака? Пещерна техника

    Коментиран от #31

  • 30 Скубят ни защото

    6 2 Отговор

    До коментар #2 от "Любопитен":

    лъста истината, че га даваме на укрите а за нас от трите най-дългия.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Антикомуне

    3 2 Отговор

    До коментар #26 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Ти, не забравяй, че както си се втренчил на Запад, леко наведен, на изток ти се е отворила х@..та ,а там получовеците не подбират.
  • 33 Прекалено късо име

    0 0 Отговор
    В България се шофира на Газ
  • 34 Експерт

    0 0 Отговор
    Ако Средната заплата в България е 1800лв, а цената на горивото е 2,56лв. то българинът си купува 700л. Тези 500л.от статията отговарят на 1280лв. средна заплата, която е за 2019г.