Отидете към основна версия

47 419 96

Поскъпва данъкът за стари коли

  • автомобили-
  • данъци

Това на практика искат сегашните управляващи с предстоящите промени в Закона за местните данъци и такси, които предлага Министерството на финансите. В момента всяка кола с катализатор и мощност не повече от 101 конски сили ползва 50% намаление. Катализаторните устройства трябва да съществуват единствено по документи и никоя институция не изисква сертификат за нивото на вредните емисии, които даденият автомобил изхвърля в атмосферата.

Новите предложения предвиждат облекчения само за коли, отговарящи на екологичните норми Euro 3, Euro 4, Euro 5 и Euro 6. Автомобили, които покриват стандартите Euro 3 и 4, ще се ползват с 30% облекчение на данъците или с 20% по-малка отстъпка, отколкото досега. 50% облекчение ще важи само за автомобили, които отговарят на стандартите Euro 5 и Euro 6.

Ако предложението бъде прието, правителството ще бръкне в джобовете на една от най-масовите групи автомобилисти в България - собствениците на стари коли с мощност под 101 к.с. Вместо половината от данъка след отстъпката те ще трябва да плащат 70%.

Можете да споделите вашето становище по темата в коментарите.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини