2 Октомври, 2013 18:39 3 008 1

МС реши: Скача данъкът върху старите автомобили

  • скача-
  • данъкът-
  • старите-
  • автомобили-
  • автомобили-
  • данък

Разширява се данъчното облекчение за младите семейства, таксата смет ще се определя по друг начин

Скача данъкът върху старите автомобили, общините ще спечелят. На днешното си заседание кабинетът одобри проектите на два данъчни закона – ЗИД на Закона за данъците върху доходите на физическите лица и ЗИД на Закона за местните данъци и такси. Промените са свързани с данъчни облекчения. Това обяви зам.-министърът на финансите Людмила Петкова.

Две са основните предложения за промяна относно Закона за местните данъци и такси. Първото предложение е свързано с данъчното облекчение за превозните средства, като целта е то да се обвърже с екологичните стандарти. Предвижда се 30% отстъпка за коли с евросертификати за стандартите Евро 3 и 4, както и 50% отстъпка за стандартите Евро 5 и 6. „Считаме, че с това облекчение ще се увеличат приходите в бюджета. Като цяло очакването за всички общини е то да бъде около 30 – 35 млн.лв.”, каза зам.-министър Петкова. Данъчното облекчение за превозните средства се предвижда да влезе в сила от 1 януари 2014г.

Преди дни заместник-кметът на София Дончо Барбалов предупреди, че с приемането на това изменение данъкът за 145 000 автомобила в София, произведени преди 2000 г., ще скочи с 50%. Това е така, защото отстъпката от налога, която ползват собствениците на возила с мощност до 74 киловата - 100,6 конски сили, ще се определя от екостандарта на двигателите. Предвижда се тя да е 30% за коли с екосертификати Евро 3 и Евро 4 и 50% при наличие на Евро 5 и Евро 6. Но в същото време се отменя редукцията с 50% при наличие на катализатор, както е в досегашния текст. За автомобили с мощност над 100 к.с. не се предвиждат промени в данъка.

"Това ще засегне предимно старите автомобили с по-нисък данък, но и собствениците им са хора с по-малки финансови възможности", коментира Барбалов. Налогът на 38 000 автомобила в столицата щял да нарасне с 20%, а само при 88 000 коли, производство преди 2000 г., няма да има промяна. Не било ясно и как ще се определя стандартът на двигателя, ако не е вписан в талона.

Второто предложение за промяна в закона е свързано с таксата за битови отпадъци. Целта е от 1 януари 2015г. общините да могат да започнат да определят таксата по друг начин, който да е обвързан с количеството на отпадъците, а не както е сега – на база на стойността на имота.

С проекта се прецизират нормите за освобождаване на сгради със сертификати за клас на енергопотребление В, C и D по Закона за енергийната ефективност. Нормативната уредба относно сертифициране на сградите позволява преиздаването на сертификати при определени условия. Това обстоятелство не е взето предвид в данъчния закон, което води до противоречия при практическото прилагане на данъчното облекчение. За постигане целите на освобождаването от облагане с данък върху недвижимите имоти е предложено изрично да се установи, че то се извършва за максимален срок от 10 години след преустройство на сградите, водещо до постигане на енергийна ефективност.

Предлага се освобождаване от облагане с данък върху недвижимите имоти, такса битови отпадъци и данък при придобиване на имущества на специфична категория недвижими имоти – храмове, молитвени домове и манастири, които се ползват за извършването на богослужение, както и на поземлените имоти, върху които са построени. Освобождаването се отнася за посочените имоти, собственост на всички регистрирани вероизповедания в страната.

В първия проектозакон основното предложение е да се разшири данъчното облекчение за младите семейства и от него да могат да се ползват както местни лица, така и лица от друга държава-член на ЕС, които получават доходи от България. С разширяването на облекчението на практика се прекратява процедурата за нарушение, която беше открита от ЕК по този въпрос. „Облекчението ще струва 3 млн.лв. на бюджета”, поясни зам.-министърът.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kamen Georgiev

    0 0 Отговор
    Автоматично хората спират да плащат данъци.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове