Отидете към основна версия

29 577 12

Вижте кои са употребяваните коли, които са поевтинели най-много

  • употребявани автомобили-
  • спад в цената
Снимка: Shutterstock

Цените на употребяваните автомобили все още са високи, но има признаци, че пазарът най-накрая започва да се нормализира. Индексът на цените на употребявани автомобили CarGurus показва, че средната цена за повечето марки е намаляла през последните месеци, като някои дори отбелязват двуцифрен процентен спад.

Водещ в намаляването на цените на употребяваните автомобили е Tesla, моделите на която на старо са поевтинели няколко пъти през последните месеци, с близо 27% спад спрямо година по-рано. Ето и списък на десетте марки с най-голям спад в цените си:

Tesla: -27,77%
Fiat: -14,04%
Jaguar: -13,58%
Scion: -13,23%
Land Rover: -10,64%
Infiniti: -9,79%
Subaru: -9,22%
Alfa Romeo: -9,33%
Nissan: -8,86%
Volvo: -8,68%

Някои от тези числа може да са изненада, но всички те могат лесно да бъдат обяснени. От известно време цените на употребяваните автомобили на Tesla се покачваха, защото имаше недостиг в търсенето на нови автомобили от марката и много хора, сдобили се с нова Tesla я препродаваха на вторичния пазар с цел печалба. Тъй като предлагането настигна търсенето, а и Tesla започна да намалява цените на новите модели, цените на употребяваните автомобили се сринаха.

Някои сегменти от пазара на употребявани автомобили бележат по-голям спад в цените си от други. Така например средната цена на употребяваните миниванове е паднала с 8,21%, на седаните със 7,24%, на кросоувърите с 6,5%, докато купетата са поскъпнали с 2,04%, а кабриолетите - с цели 13,34%.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 28 гласа.

Свързани новини