Last news in Fakti

21 Юли, 2023 09:59 15 467 10

Цени на употребяваните автомобили: Електромобилите поевтиняват, но не и колите с ДВГ

  • употребявани автомобили-
  • коли на старо-
  • пазар на автомобили
Цени на употребяваните автомобили: Електромобилите поевтиняват, но не и колите с ДВГ - 1
Снимки: Shutterstock

Статистиката показва, че цените на старите електрически автомобили падат по-бързо и по-осезаемо, отколкото автомобилите с двигатели с вътрешно горене. Една от основните причини е намалението на цените на новите Tesla.

Тази тенденция е регистрирана от анализаторите на автомобилната изследователска компания iSeeCars. В доклада си за юни 2023 г. те отбелязват, че цените на употребяваните електрически превозни средства са паднали с почти 30% на годишна база.

Ако спадът на цените беше фиксиран на 8.8% през януари и 16.8% през март, той се ускори до 29,5% през юни. За да получат обективни резултати, експертите анализират сделки с повече от 1.8 милиона автомобила на възраст от една до пет години за периода от юни 2022 г.

Цени на употребяваните автомобили: Електромобилите поевтиняват, но не и колите с ДВГ

„Преди година цените на употребяваните електрически автомобили растяха по-бързо, отколкото на обикновен автомобил. Цените на електрическите автомобили в момента падат почти 10 пъти по-бързо, отколкото на класическите автомобили, което отразява ясна промяна в търсенето и предлагането на електромобили" , - подчертава изпълнителният анализатор на iSeeCars, Карл Брауер, в коментар към доклада.

Докато цената на електрическите автомобили бързо намалява, общият пазар на стари коли с ДВГ се стабилизира. След спад на цените от 2.9% през май и 3.6% през април, общите цени на превозните средства с двигатели с вътрешно горене са намалели на половингодишна база бележи спад само с 1.2%.

Спадът в цените на употребяваните електрически автомобили се дължи на факта, че Tesla, за да увеличи обема на продажбите, започна масово да намалява цените на своите автомобили Model 3 и Model Y. Тъй като цените на новите модели паднаха, стойността на употребяваните електрически автомобили също започна рязко да намалява.

Цени на употребяваните автомобили: Електромобилите поевтиняват, но не и колите с ДВГ

Припомняме, че поради намалението на цените Tesla е доставила 466 140 електрически автомобила на клиентите през април-юни в сравнение с 254 695 през същия период на миналата година.

Има и още един фактор. Според гореспоменатия Брауер други фактори за намаляването на цените на пазара на употребявани електрически превозни средства включват до известна степен стабилизирането на цените на горивата (което нанесе щети на търсенето на електрически превозни средства).

Така че обикновените купувачи търсят по-добри оферти за автомобили, независимо от двигателя. Както вече споменахме, статистиката е за САЩ, но според анализаторите, подобни данни съвсем скоро ще се появявт и на европейските пазари. С други думи електрическите автомобили на старо ще продължат да се обезценяват, но тези с ДВГ - не. А как се движат цените на употребяваните коли у нас, можете да проверите в богатата база данни на най-големия сайт за автомобили в България - mobile.bg


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    27 5 Отговор
    Как така електромобилите втора употреба се обезценяват по бързо от автомобилите с двг?Нашият спейшълист теслю каза точно обратното.

    Коментиран от #6

  • 2 Гост

    20 3 Отговор
    Теслю вече няма причина да не си купи един електромобил втора употреба.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 хехехех каква явна реклама, уж скрита

    4 4 Отговор
    Ай де де.
  • 5 ДЕДО ВИ

    7 0 Отговор
    Децааа , я каза ли ви че ще дойдете на нашия , а ния отиваме на Дедовия 😄😂😛😀.
  • 6 Газаджия

    4 5 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Ми така, щото живота на един електромобил е от десет до петнайсет години, като след десетата вече супер много те набутва със ток заради високия саморазряд на старата батерия

    Коментиран от #7

  • 7 Олеле

    6 11 Отговор

    До коментар #6 от "Газаджия":

    🤦🏻‍♂️ ако беше на конкурс по тъпи изказвания, щеше да вземеш второ място, защото това със саморазряда и набутването беше твърде тъпо, за да стане първо.
    Като нова елвктричката харчи 2 лв на 100. След 400 хил. км харчи... 2 лв на сто :D
    Виж, там като спекат клапани и избега компресията, почва да харчи и масло, и гориво, и там вече имаш набутвация. Вкл. за картон или парцали под картера като прокапе.

    Коментиран от #8, #9

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Ироничен

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Олеле":

    Преди да започнеш да смяташ колко харчи, калкулирай замяната на апартамента с къща, зарядна станция , гараж и хотелите на 500 километра като тръгнеш на дълъг път.
  • 10 Сечко

    1 1 Отговор
    …относно амортизацията на употребяваните Tesla беше разкрито от отчета на Recurrent за второто тримесечие на 2023 г. за употребявани електромобили, който се публикува на всяко тримесечие, за да проследи тенденциите на пазара на употребявани електромобили. Според този доклад средно използваните Tesla Model 3 и Model Y са се амортизирали само с около 10% през последните три години, което е значително по-малко от колегите на Mercedes, Lexus и дори Porsche.