Отидете към основна версия

2 052 14

Луксозни автомобили за 100 милиона долара са внесени в Русия през Беларус

  • луксозни автомобили-
  • русия-
  • беларус

След началото на пълномащабното нахлуване на Руската федерация в Украйна около хиляда премиум европейски автомобила на обща стойност около 100 милиона долара са били внесени на територията на Русия през Беларус. Това се посочва в статия на verstka.media в съвместно разследване с беларуското издание "Бюро" и с подкрепата на CyberPartizan.

Според данните на митниците, с които разполагат журналистите, внесените в Русия автомобили се произвеждат в Германия, САЩ, Великобритания, Италия, Швеция, Австрия, Ирландия и Белгия. Техни производители са заводите на Mercedes-Benz, BMW, Audi, Lamborghini, Jaguar Land Rover, Volvo и др.

Най-скъпите автомобили, внесени в Русия през Беларус, са Rolls-Royce Cullinan Black Badge за 633 000 долара, Ferrari SF90 Stradale за 538 000 долара и Lamborghini Urus за 434 000 долара.

В статията се посочва още, че повече от 30 беларуски компании доставят такива автомобили от Беларус в Русия. Стана известно също, че някои мениджъри на тези компании са тясно свързани с беларуския лидер Александър Лукашенко.

Най-големите вносители на автомобили от Беларус след началото на войната, според украинците, са компаниите JSC Avtodym, LLC "City Transport Company" и LLC "Trading House Eastern Partnership". Последните два са свързани с властите в Москва, се казва в статията.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 12 гласа.

Свързани новини