Отидете към основна версия

15 376 48

Путин национализира най-голямата руска верига от автокъщи

  • русия-
  • автомобили-
  • ролф

Най-голямата в Русия мрежа от дилърски центрове за автомобили - компанията "Ролф", по заповед директно от Путин, е поставена под временно държавно управление. Според Кремъл тази стъпка е продиктувана от търговската логика, но всъщност присвояването на този доста голям актив е следствие от опозиционната позиция на основателя на компанията Сергей Петров, който отдавна живее в Австрия.

Дилърските центрове "Ролф", които формално до този момент принадлежаха на кипърска компания, са основани от руския бизнесмен Сергей Петров, като и до момента на приватизирането, са негова собственост. Това е една от първите автокъщи, появили се след разпадането на Съветския съюз.

Конфискацията ѝ, описана в указ, публикуван на уебсайта на правителството, идва, след като Москва пое временен контрол над няколко други западни актива тази година в отговор на замразяването или подкопаването на руски активи от западните санкции.

Датският пивовар Carlsberg и френският млечен гигант Danone бяха сред засегнатите, но присвояването на "Ролф", който традиционно продава широка гама от чуждестранни марки автомобили, бележи първия път, когато високопоставен руски бизнесмен е лишен от имуществото си по този начин.

Петров, който живее в Австрия, е обвинен от руските власти в незаконно теглене на пари в чужбина, но той отрича. „Мярката е свързана изключително с икономическата целесъобразност и съответствие с действащото законодателство на Руската федерация“, - казва Дмитрий Песков.

Той добави още, че "Ролф" е руска компания, но с офшорна схема за собственост, която изисква намеса на държавата. Временният мениджмънт няма да има никакво влияние върху дейността на "Ролф", но приходите вече ще отиват в държавата.

Основателят на компанията Сергей Петров нарече този ход още един удар върху инвестиционния пейзаж на Русия, поставяйки под въпрос дали например инвеститори от Азия биха рискували да инвестират в Русия.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 56 гласа.

Свързани новини