Отидете към основна версия

2 948 19

Проектът "Китайска Lada" се провали

  • lada-
  • faw-
  • x-cross 5

Доставчикът FAW се отказа заради санкциите на САЩ

Рекламираният широко в руските медии проект Lada X-Cross 5 беше закрит. Масовото производство на китайския кросоувър FAW така и не успя да бъде установено под марката Lada - произведени бяха само 170 автомобила. Това съобщава сайтът Motor.

Въпросните 170 кросоувъра Lada X-Cross 5 сега са оставени на открито на паркинг на монтажния завод в Санкт Петербург - бивш завод на Nissan, който не работи от 2022 г. и се продаваше за 1 евро.

Тези екземпляри от "китайската" Lada X-Cross 5 няма да се появят на свободния пазар - те ще бъдат продадени на корпоративни автопаркове на няколко компании от Москва и Толиати. Не се планира по-нататъшно производство на модела, като всички споменавания за него вече са изчезнали от уебсайта на Lada.

Причината за провала на проекта е, че китайският концерн FAW реши да се оттегли след въвеждането на допълнителни американски санкции срещу АвтоВАЗ - китайците явно се уплашиха да не попаднат под вторични ограничения и решиха да не рискуват. В Руската федерация спряха да се доставят компоненти за сглобяване на автомобилите.

Както вече сме ви информирали, новата Lada X-Cross 5 щеше да е точно копие на китайския FAW Bestune T77 . Трябва да се отбележи и, че при произведените автомобили, логото на FAW на волана остана в кабината на кросоувърите, тъй като не можеше да бъде заменено.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 27 гласа.

Свързани новини