Отидете към основна версия

925 6

Китайската Nio иска да купи завода на Audi в Белгия

  • nio-
  • audi-
  • завод-
  • белгия

Производителят на електрически автомобили Nio обмисля закупуването на завод на Audi в Белгия като част от стратегията си за локализиране на производството в Европа и избягване на митата на Европейската комисия върху вносните китайски електрически автомобили.

Позовавайки се на надеждни източници, местните медии съобщиха, че делегация от базирания в Шанхай производител на електрически автомобили наскоро е посетила завода и подготвя тръжна оферта, която да бъде представена на Volkswagen Group до понеделник, 23 септември.

В Европа компанията, под ръководството на Уилям Лий, има завод за сглобяване на своите станции за смяна на батерии. След като са готови, станциите се изпращат до петте пазара на Nio в целия континент.

В завода, разположен югозападно от Брюксел, в момента работят 2 910 души и синдикатите очакват две големи съкращения през следващите месеци, тъй като Volkswagen Group реши да спре производството поради „ниско търсене на SUV Q8 e-tron, високи разходи и логистични проблеми“.

Очаква се около 1 500 работни места да бъдат съкратени следващия месец и още 1 100 през май 2025-а. По-рано този месец ръководството на завода потвърди по време на среща на персонала, че нито на Audi, нито на която и да е друга марка на Volkswagen Group ще бъде възложено да произвежда нов модел в завода.

По-рано тази седмица Nio започна доставки на своя водещ SUV, EL8, в Европа. През следващата година Nio ще представи своя втори под-бранд. Марката, наречена Firefly, е насочена към по-евтин сегмент от пазара от под-марката Onvo, която се фокусира върху по-малки автомобили.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 8 гласа.

Свързани новини