10 Октомври, 2024 12:15 1 359 19

BYD инвестира 1 милиард долара в изграждането на автомобилен завод в Турция

  • byd-
  • завод-
  • турция

BYD Türkiye Otomotiv ще заработи през първото тримесечие на 2026-а

BYD инвестира 1 милиард долара в изграждането на автомобилен завод в Турция - 1

Китайската марка BYD ще инвестира един милиард долара в изграждането на огромен автомобилен завод в Турция. Според Алберт Сайдам, президент на Асоциацията на доставчиците на автомобилни части (TAYSAD), това е първият път от 27 години, когато чуждестранен инвеститор навлиза в турския автомобилен сектор.

Изграждането на завода е планирано в западната провинция Маниса. Строителните работи ще започнат в началото на 2025 година с помощта на китайски специалисти. Пускането на първия конвейер е планирано за първото тримесечие на 2026 г. Очаква се капацитетът на обекта, наречен BYD Türkiye Otomotiv, да бъде около 200 хиляди автомобила годишно.

При реализирането на проекта ще бъдат осигурени работни места за 12 000 души. Припомняме, че от лятото на тази година представители на концерна BYD водят преговори с турски доставчици на седалки, пластмаса, ламарина, както и други части и гуми. В същото време ръководството на китайската марка вече подписа споразумение с турското министерство на индустрията и технологиите за строителство и бъдещия завод.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Калоян

    20 2 Отговор
    Ние заменихме три завода като този за чертежи,защото сме лоялни...
  • 2 карате кид оригинала

    9 6 Отговор
    А какво стана с турската марка електрички? В кои държави се продават? Имат ли продажби или само поръчки от държавната администрация?

    Коментиран от #6, #18

  • 3 Китайците

    10 2 Отговор
    как го вкараха еврейския съюз през Туркието
  • 4 Срещу омразата към третия пом

    19 0 Отговор
    Еврейския съюз строи само гей паради и затваря заводи
  • 5 бричка майстор

    11 6 Отговор
    Мразим електрическите варели шото нема бизнис. Нема рециклаж дюзи, турбо. Нема ремонти по 5000лв на хидротрансформатор и "мозък". Абе нема келипир за нас майсторити. Ко ша рАботими?

    Коментиран от #7

  • 6 инж.Мехмед Мехмед

    11 0 Отговор

    До коментар #2 от "карате кид оригинала":

    Работи си завода.Произвеждат за вътрешния пазар.
  • 7 електричка майстор

    6 1 Отговор

    До коментар #5 от "бричка майстор":

    Ша сменяш лагери ВА.
  • 8 А при НАС!

    4 0 Отговор
    СЛЕД КАТО се прочухме,като по по най,продължавайки така в Большая сигурност и Този който не ни знае,ще ни ОПОЗНАЕ и вече ВСЕКИ който ни опознае ,ще бяга от НАС !!!!!
  • 9 така е

    15 1 Отговор
    В Турция има автомобилни фабрики за почти всички известни марки автомобили, защото има кой да работи в тях. В България няма.

    Коментиран от #13

  • 10 СЗО

    8 0 Отговор
    Турция прие поредния инвеститор, а ние подсмърчаме отстрани....
  • 11 Левски

    4 2 Отговор
    При ердоган щяхте да живеете по добре ама аз и шайката с мене ви преее6ахме за да може да ви клатят българи мутри комунисти руснаци милиционери
  • 12 ТАКА Е!!!!!

    1 2 Отговор
    И децата ги ПОБЪРКАХТЕ!?!ВСЕКИ,обижда на джендър,посегнанаха на приятелството!?!А в семействата с мъж и жена се колят и бесят и ДЕЦАТА СТРАДАТ,а те с какво са виновни пред побърканите политици дето и те не знаят вече какво и за кого говорят!?!
  • 13 фтгъхуйико

    5 1 Отговор

    До коментар #9 от "така е":

    Не е само това с работната ръка- такава се намира и обучава... Основната причина да изберат Турция, а не вашата дупка е у "великият ес"- Турция НЕ Е в него, НЕ Е длъжна да спазва купища глупави наредби и като бонус има споразумение за безмитна търговия...
    И нещо много важно- Турция има достъп до евтина енергия (нефт, газ и ток) като цените са значително по-ниски от вашите... Освен това има и достъп до евтини суровини от Русия (хАлюмин, стомана, полимери) и батериите нужни за електрокарите няма да се облагат с мито при вносът им от Китай...

    Накратко- проблемът с набирането на персонал за подобен завод у вас е реален, но се решава... ИСТИНСКИЯТ проблем се нарича "иврупейски съюз" с всичките му проявления...
  • 14 Перо

    4 1 Отговор
    Турците са възприела американската система, да няма чист внос! Ако не може с договор, след време, да се постигне пълно производство, то определени компоненти да се произвеждат в Турция. Само в БГ има пълна анти-национална икономическа политика, губим пари и създаваме работна ръка в чужбина, ставаме потребители на чужди стоки и даване на безплатен пазар!

    Коментиран от #16

  • 15 Който си го може си го може

    3 0 Отговор
    Меките вурстове от VW си мислеха, че могат да извиват ръце и сега съкращават работници и са пред фалит. Ердо тогава им каза:ако не сте вие, ще са други, има опашка на желаещи да инвестират в Тюркие
  • 16 0о9и8у7ъ6т

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Перо":

    Я слез на земята бе, къде си тръгнал да сравняваш вашата дупка с Турция...
    Вие сте пряко сили 6млн. човека, стабилно застаряващи и с постоянен отрицателен прираст повече от 30 години вече... В същото време Турция е грубо казано 7 пъти по-голяма като територия и с около 15 ПЪТИ ПОВЕЧЕ население... И то с преобладаващо млади и на средна възраст хора (до 50г.) и с постоянен положителен прираст на населението...

    Може да не харесваш колкото си щеш неща у Турция, но реалността не можеш да я отречеш- перспективите пред Турция са минимум 200 ПЪТИ ПОДОБРИ отколкото пред вас...
  • 17 Евалата ЕС

    2 0 Отговор
    Докато турците вървят напред ние спорим за формата и размера на краставиците, както и дали еднополовите как точно да осиновяват деца и как законово тези деца да бъдат отнемани от малкото нормални семейства. Само вижте представителната извадка в бигбрадъра.
  • 18 Продават и то доста добре

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "карате кид оригинала":

    За външни пазари е предвидено за догодина. В Турция все още има голямо търсене и не смогват,
  • 19 Причини много

    0 0 Отговор
    Но най-важната-стабилност. В ЕС днес не знаеш какво утре ще решат зелките в Брюксел. Примерно настроил си поточната линия за корнишони с Кривина от 5 градуса и дължина 10 см и утре някой главоч решава, че кривината требе да е 2 градуса и дължина 8см оти не влизали в бурканя и айде инвестицията в канала и нова поточна линия.