Отидете към основна версия

4 787 17

Русия дава на Гърция €5 млрд. за "Турски поток"

  • турски поток-
  • русия-
  • гърция-
  • транзит

Русия и Гърция във вторник ще подпишат споразумение, според което Москва ще представи на  Атина аванс между €3 млрд. и €5 млрд. за сметка на бъдещи приходи от транзита на газ по  "Турски поток", пише сп. "Шпигел".

Тръбопроводът трябва да влезе в експлоатация през 2019 г. и ще замени пратения от Путин в  забвение "Южен поток".
На гръцко - турската граница трябва да се изгради газов хъб с капацитет от 50 млрд. куб.м.  Строителството на "Турски поток" ще се извършва от "Газпром".

Високопоставен чиновник от управляващата СИРИЗА, запознат с преговорите, заявил пред  "Шпигел", че сделката ще може да промени ситуацията на Атина, която в момента се намира в  етап на тежки преговори с ЕС и МВФ за преструктурирането на дълга.

Отпускането на близо €5 млрд. транш е било обсъждано по време на визитата на гръцкия  премиер Алексис Ципрас в Кремъл, припомня сп. "Шпигел".

Не е имало договореност за предоставяне на Атина на аванс от до 5 млрд. евро в рамките на проекта за газопровода "Турски поток", заяви пред ТАСС говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Правителството на СИРИЗА продължава преговорите с ЕС и МВФ за отпускането на пакет от  финансова помощ за €260 млрд. Буксуването в разговорите изправя Атина пред опасността от  фалит, предупреждава Блумбърг.
На 1 май Гърция трябва да плати на МВФ €203 млн., на 12 май — €770 млн., през юни — €1,6  млрд.

В началото на април в. "Файненшъл таймс" съобщи, че Гърция е представила на ЕС нов план за  икономически реформи. Правителството на СИРИЗА се надява, че документът ще помогне да се  получи поредния транш от финансова помощ за €7,2 млрд.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини