Last news in Fakti

8 Април, 2015 13:08 14 233 41

Газова изолация?

  • газ-
  • турски поток-
  • южен поток-
  • газпром

МВнР: Без коментар!

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Важни енергийни проекти заобикалят България. След провала на петролопровода Бургас – Александруполис, миналия декември руският президент Владимир Путин сложи кръст на „Южен поток“ и лансира неговия наследник „Турски поток“.

По всичко изглежда, че

България остава настрани и енергийните трасета.

Турция, Гърция, Македония, Сърбия и Унгария поддържат диверсификацията на маршртутите и източниците за доставка на природен газ в Европа чрез Турция. Това се посочва в декларацията, приета на проведените във вторник в Будапеща преговори.

Пресслужбата на гръцкото външно министерство съобщи, че участниците във форума са изразили подкрепа за създаването на търговски жизнеспособен вариант за диверсификация на маршрутите и източниците за доставка на природен газ от Турция чрез териториите на страните от Балканите с цел газта да достигне до Централна и Източна Европа.

Външните министри на петте страни също така подкрепят идеята на ЕС за Южен газов коридор. Това ще даде възможност за обединение на газовата инфраструктура на петте страни при финансовата подкрепа от ЕС. Използването на хранилищата за синьо гориво и диверсификацията на доставките ще гарантира сигурността на енергийните доставки, се посочва в документа.

Министерството на външните работи не е получавало покана за проведената във вторник среща в Будапеща, на която се е обсъждало бъдещето на „Турски поток“. Не смятаме да коментираме срещата в Будапеща, заяви пред Факти.бг говорителят на МВнР Бетина Жотева. Тя припомни, че

Европейският съюз води политика на приоритетно изграждане на енергийните структури

за държавите си членки. България поддържа изграждането на Европейския енергиен съюз в рамките на държавите - членки, припомни Бетина Жотева.

БСП поискаха от министър-председателя Бойко Борисов да обясни пред парламента какви са перспективите за създаването на газоразпределителен център на територията на България, на фона на преговорите за газопровода „Турски поток“.

Снощи от репортажите, с много неприятно национално чувство, възприехме неговото отсъствие от петорния формат на страни, които вече договарят новия проект. И това отсъствие на българската страна е знак, който не вещае добри перспективи.

Това заяви заместник-председателят на БСП – Лява България Янаки Стоилов.

Ако той смята, че това не е така, нека да дойде и да каже

какво ще бъде мястото на България в транзита,

в преноса на газ, поиска левият депутат.

Българското министерство на енергетиката е научило за форума едва миналия петък. Не се предвижда човек от министерството да участва дори като наблюдател на преговорите, тъй като никой не е бил поканен, коментират запознати със ситуацията.

За последните 25 години Турция успя да привлече важни енергийни проекти за пренос на газ и петрол от Кавказ и бившите средноаиатски съветски републики за Европа. В същото време България бавно и упорито губи положението си на транзитираща страна на Балканите. Кремъл вече заяви, че от 2019 г. може да спре транзита през Украйна.

София се превръща в краен потребител на синьо гориво. Това е губещо на фона на мрачните прогнози за свиване на населението и предупрежденията на ЦРУ, че българите сме една от най-бързо изчезващите нации в Европа.

Срещата в Будапеща, на която липсваше представител на София, ясно показва изолацията на България от Южния газов коридор. Това прави още по-илюзорни усилията на Бойко Борисов да се изгради газов хъб.

В средата на март стана известно, че руската компания „Стройтрансгаз“ на Генадий Тимченко, която се спрягаше за строежа на „Южен поток“, започна работа по

строителството на магистрален газопровод в Македония,

съобщи в. „Коммерсант“. Става дума за първия етап на газопровода Клечовце - Неготино с дължина 61 км, който ще позволи синьото гориво да стигне до град Щип. Срокът за изграждането му е малко над година, след това е планирано да се изградят още 60 км тръби за съединяване на газо-транспортната система на Гърция.

Стойността на строителството се оценява на $75 млн. От тях Македония ще заплати само $15 млн., останалите работи ще бъдат извършени за сметка на дълга на бившия СССР към екс Югославия.

По време на визита от февруари на руския президент Владимир Путин в Унгария стана известно, че в рамките на „Турски проект“ Кремъл разглежда възможността за продължаване на трасето в Югоизточна Европа. По този начин, заобикаляйки България, Путин даде да се разбере, че останалите страни от Южен поток могат да получат доставките на руско синьо гориво.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чакала

    0 0 Отговор
    Какво ма интйересуват шантажите на недоразвитото детенце бйе !
    Кат ни му са обръща внимание да видитйе как хубаво щи са научи !
  • 2 Което говори едно !

    1 0 Отговор
    Ние никога не сме били важен кръстопът на балканите,както и не сме били важен фактор в каквото и да е.Да не забравяме също че в Македония има хора които не са чували че граничат с България,както във Франция не са чували и не знаят къде е България а тези които знаят се учудват че българите не били черни и т.н.Това със заобикалянето на България беше писано като възможен вариант от анализатори преди около пет шест години,с цел руснаците да ни докажат че по-скоро ще спонсорират турците отколкото нас....за назидание че не знаем на кого да робуваме.Ами прогнозата се сбъдна точно,беше писано от анализатори!
  • 3 2233

    1 0 Отговор
    ,,българите сме една от най-бързо изчезващите нации в Европа,,
    ---------------------защото се самоунищожаваме--------------------------
  • 4 Бай Иван

    0 0 Отговор
    аз газ не съм ползвал и нямам намерение да ползвам

    Коментиран от #6

  • 5 агент08

    1 0 Отговор
    Не, бе, диферсификация....
  • 6 Пацо

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Бай Иван ":

    Абе те да не са разбрали, че ти газ не ползваш и затова да заобикалят България?
  • 7 Бесен

    1 0 Отговор
    "Срещата в Будапеща, на която липсваше представител на София, ясно показва изолацията на България от Южния газов коридор. Това прави още по-илюзорни усилията на Бойко Борисов да се изгради газов хъб." Нашата работа е - да изтървеш питомното и да гониш дивото! Цял министър-председател, па макар и на България (Орешарски), миналото лято моментално се осра пред само двама US-сенатори... А сега молете им се на тях за газ, ама май само се вижда гъз, и то подобаващо осран! Ако управниците ни са смешници, то Русия е велика страна с достойнство и не може да им търпи цирковете... За съжаление ще страдаме ние - народът! А този газов хъб, като няма газ, могат да си го заврат... под шлифера отзад!
  • 8 БГ

    0 0 Отговор
    Това си е направо национална катастрофа,колкото са виновни нашите политици толкова и Европа показа ,че не държи за България,май вече трябва да хващаме пушките!
  • 9 niki

    0 1 Отговор
    проекта няма да стане без европейския съюз, така че не се косете всичколози. гледаме си нашата къщичка, не сме сами, напротив! не бъдете паникьосани циници
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Гост

    2 0 Отговор
    България ще заеме своето заслужено място като последна дупка на кавала. Бойко ще види хъб през крив тръбопровод. Не може държава загубила доверието на гражданите си да е легитимна. Затова всеки е отвърнал поглед от това петно на картата, което някои наричат "държавата" а други са малко по прями и го наричата "клоаката".

    Коментиран от #21

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Димитров

    1 0 Отговор
    Проектите Бургас-Алесодруполис Южен поток Беляне Коми ССР и много други умряха на 02.10.1996 г. на ул.Латинка...Бог да Ви прости

    Коментиран от #15

  • 14 пхг

    1 0 Отговор
    ние държава нямаме само газта ни е кусур
  • 15 гост

    0 2 Отговор

    До коментар #13 от "Димитров":

    Научи се първо да пишеш,че едно вярно име нямаш.А на всички дето много съжаляват,че не се дупим на Русия,могат веднага да предложат собствените си дупета.Може пък да изкарате барем по един билет до Москва,ама да е еднопосочен.

    Коментиран от #16

  • 16 СССР

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "гост":

    След като американските сенатори УДАРИХА по един ХЪБ ОТЗАД на Орешарски и на всички центаджии се исипа една лайнария дето няма оправия!!!
    ЕС първо няма думата пред мъжки народи като Гърция, Сърбия, Македония и Унгария! Все народи и държави които показаха среден пръст на Сенатори и ЦРУ шпиони като Бойко, Плавналиев и по голямата част от управниците ни които биха дали и мило и драго някои американски сенатор да им набие един ХЪБ и на тях отзад! Никога против Русия е казал един цар........!!! Не знаете историята!!! Не признавате истинските герои! Те също няма да ви признават и само ще страдате!
  • 17 999

    2 0 Отговор
    ПРОСТ НАРОД СЛАБА ДЪРЖАВА на м..сарите след 20-30 години няма да им трябва газ.
  • 18 Petar Petrov

    1 0 Отговор
    Ако се вьрнем в годините когато имахме евтина газ,евтин ток,евтин хляб и светло бьдеще само тогава ще разберем колко царски си живеем.
  • 19 Дядо Поп

    0 0 Отговор
    Стига караници!Кажете,какво трябва да се направи
    за да се променят нещата.Очевидно целуването на
    чужди задници не е добра алтернатива.
  • 20 ИВАНОВ

    1 0 Отговор
    Ама какво ви пука за газта бре, нали и в момента я купуваме на 430 долара а сърбия и македония дето не спират да лижат г.за на русия на 500-565 долара за кубик,в българия никой не се отоплава на газ, а фирмите които използват в производството си газ и да го намалят пак не намалят цените-както правят и превозвачите и такситата,така че гледайте напред българи и да не ви пука нито за русия нито за сащ

    Коментиран от #22

  • 21 gospodinvie122013

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Гост":

    Както Боко рече по телевизията какви бизнесмени са щом чакат само на държавни поръчки.Тия от едрия бизнес у нас, дето все го лансират управляващите,щото така най лесно се краде тоест забогатява законно,понеже има тлъсти комисионни за спечелената поръчка.Така и ЕС,САЩ, Русия,а сега и съседните държави ни надцакаха по важни енергийно икономически проекти,понеже нашите комисионери не могат без да се облажат.
    Идват на власт за да се облагодетелстват,а не за да изведат страната към икономически растеж,затова със идването на власт на всяко правителство страната ни затъва все повече в блатото.В този си състав сегашните управляващи,са неспособни да изведат страната от това блато,това е самата истина за съжаление.
  • 22 Кольо

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "ИВАНОВ":

    E как да не се отопляваме пич? Във вашето село ако още не са газифицирали не значи, че в околните не са. Вземи се поинтересувай преди да пишеш глупости. Аз съм на газ от 10-тина години.

    Коментиран от #25

  • 23 грдт

    1 0 Отговор
    Газът е най тъпото гориво за бита. Опасно е! и няма как да го складираш. Ако комунягите ти се ядосат оставаш на студено. Дори тецът има алтернативно горива като мазут. А можеш и да ползваш ток който идваот различни източници. Но газът като се закачищ няма спирка.
  • 24 TSFH

    1 0 Отговор
    За никакъв х.. не ставаме...
    Ами да изчезваме по-бързо от лицето на земята и да се спре с излагациите и простащината..

    Срам ме е,че съм българин !
    Ще попитате защо? Защото народът няма куража да се надигне и да каже ''Не! Повече няма да бъде натовски,европейски и щатски роби!''
  • 25 onq s konq

    0 2 Отговор

    До коментар #22 от "Кольо":

    Колата ми е диэел,отоплявам се с беэплатни дърва,...единствено эапалката ми е гаэова,но мога и с кибрит:)Та эа кво говорим?!

    Коментиран от #36, #38, #40

  • 26 реформатор на деформаторите

    0 1 Отговор
    Привет Костовисти, Герберасти и Наакалтичен фронт, чакам коментарите ви за изказванията на американските подлоги Радан Костов, външния ни министър и недоразумението в Президенството по отношение на Русия! С общите им усилия/ някои от тях целят да запазят с това си плюене по Русия анонимността на банковите си сметки в Кипър и офшорките/,извадиха България от всички възможни големи проекти!!! Да ни е честито! За прост народ- подходящи управляващи!!!
  • 27 тиквата

    0 0 Отговор
    До ком.24=евала пич,прав си,но докато има такива като
    ком.25-това може да го каже само шоп,като Боко-Тиквата.тиквата

    Коментиран от #28

  • 28 onq s konq

    0 2 Отговор

    До коментар #27 от "тиквата":

    Аве пиччч...Бъди умен като мен,да ти са умни децата:)Иначе ше обеднееш,жените ше те намраэят,а приятелите ти ше се "дръпнат".Мдааа...!

    Коментиран от #33

  • 29 дудук

    1 0 Отговор
    Бойко може да направи хъб,но трябва да яде само боб
    за да има полза от него=до ком 7и11
  • 30 реалист

    1 0 Отговор
    тия руснаци ще дойде ден няма да има на кого да продават този газ. ЕК ще прекарат тръба от Норвегия може тяхното гориво да е по евтино.
  • 31 1234

    1 0 Отговор
    Не са виновни руснаците,а нашите умни политици.Като не знаят какво да говорят по добре беше да си мълчът,вижте гърците,и те са в ЕС,ама не слушат какво им нареждат от там,а си гледат интереса а нас ни заобиколиха,и ще получим онова с трите букви.Докато тикви ни управляват,и се правят на голямата работа така ще е .
  • 32 гост

    0 0 Отговор
    Мога ли да знам,кой къде видя една тръба положена,та сте са разкудкудякали като кокошки пред Великден.Ако не помните руснаците бяха мнооого сигурни,че и Южен поток ще стане,ама им мина котка път.А тия всичките дето се били събрали,първо трябва да питат Турция какво ще им даде и КОГА,включително и руснаците.Обаче засега/9.4.2015г/Турция не е дала дори проучвателно разрешение,а камо ли да е одобрила трасе.Което значи в близките три години никакви потоци няма да има!!!
  • 33 xXx

    1 0 Отговор

    До коментар #28 от "onq s konq":

    хахаха сиреч може ще стане, като теб
  • 34 Дядо Поп

    1 0 Отговор
    Еййй,че прост народ,четат и не могат да вденат,че не
    става дума дали се топлим на газ и за цената на газта,
    пряко.Иде реч за това,че БГ ще загуби милярди от
    неосъществен транзит на руски газ.Иначе имаме ли
    пари газ ще намерим откъде да купим.А в момента
    природния газ е без алтернатива като гориво за ото-
    плителни тецове,промишленост и дори за транспорт.
    В момента въпреки,че природния газ има най-малко
    въглеродни емисии (в една молекула метан има 4 ато-
    ма водород и 1 въглерод) управниците му слагат акциз
    и вече не е рентабилно за каране на метан.
    Ние в тази държава сме,като едно семейство,когато
    губи държавата губят всички по веригата.

    Коментиран от #37

  • 35 lovec5

    0 0 Отговор
    abe hora pak s stara informaciq vi zalivat nai novoto e 4e putin se e otkazal gazta da minava prez turciq
  • 36 999

    2 0 Отговор

    До коментар #25 от "onq s konq":

    Ви ще коментара на оня с коня и ще разберете защо съм написал ПРОСТ НАРОД СЛАБА ДЪРЖАВА.
  • 37 японска сила

    0 0 Отговор

    До коментар #34 от "Дядо Поп":

    Не съм сигурен, че говорим за милиарди загуба. Милиарди загуба за какъв период - 15 години, 30 години, 50 години?! Нищо не беше ясно покрай "Южен поток" - нито количествата транспортирана газ, нито какви ще са заявките, нямаше да имаме и право да продаваме руския газ, което право междувпрочем получи Турция!

    Милиардите загуба идват от съществуващия газопровод, който престане ли да се използва, няма да има транзит на природен газ, няма да има и транзитни такси.

    Ясно ти е защо се прави всичко - Русия ни наказва заради натиска, оказан от Брюксел! Няма газ! Брюксел пък да видим, как ще уреди въпроса с Третия енергиен пакет - ако "Южен поток" имаше проблем с единствения доставчик, то и "Турски поток" ще има същия проблем. Как ще се диверсифицира?!

    Ето тук е мястото на България да реагира адекватно, но се съмнявам в позитивното развитие на нещата!
  • 38 Наско мисира

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "onq s konq":

    ТЕ и циганите се отопляват с безплатни дървва за това няма гори в България
  • 39 Дудука

    0 0 Отговор
    До ком.38-Не си прав.половинатаги отоплява Бат.Сали...
  • 40 Истината боли

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "onq s konq":

    С безплатни дърва се отопляват циганите защото образованието им не стига да се подпишат!

    Ти от махлата ли си или м....л?

    Бил "богат", пък "крал"?!
  • 41 гост

    1 0 Отговор
    http://www.finanz.ru/novosti/aktsii/turciya-sryvaet-sroki-po-tureckomu-potoku-1000543262 Който може,да чете,източника е руски и официален.Също така Турция е дала официално становище пред ЕК,че няма да предприема никакви действия в разрез с политиката и нормите на Европейския съюз,който за нея е десет пъти по важен партньор от Русия.Така,че поредната патаклама на тролчетата е нищо повече от пушилка за наивници и поредните хонорарчета.