8 Април, 2015 22:21 2 243 24

ЕК била поканена в Унгария за газа, България - Не!

  • турски поток-
  • газ-
  • русия-
  • синьо гориво-
  • българия

Европейската комисия е била поканена и е участвала като наблюдател  в проведените във вторник разговори в Будапеща, където  представители на Унгария, Гърция, Турция, Сърбия и Македония  обсъждаха газови алтернативи за региона и конкретно проекта  "Турски поток".
Това призна на нарочна пресконференция говорителят на Европейската  комисия по въпросите на енергетиката Ана-Кайза Итконен, цитирана  от БНР.

Министерството на външните работи не е получавало покана за  проведената във вторник среща в Будапеща, на която се е обсъждало  бъдещето на „Турски поток“. Не смятаме да коментираме срещата в  Будапеща, заяви пред Факти.бг говорителят на МВнР Бетина Жотева.  Тя припомни, че Европейският съюз води политика на приоритетно  изграждане на енергийните структури за държавите си членки.  България поддържа изграждането на Европейския енергиен съюз в  рамките на държавите - членки, припомни Бетина Жотева.

Българското министерство на енергетиката е научило за форума едва  миналия петък. Не се предвижда човек от министерството да участва  дори като наблюдател на преговорите, тъй като никой не е бил  поканен, коментират запознати със ситуацията.

Изявленията от София ясно показват, че България се намира в  изолация по решаването на ключов въпрос като газовите доставки.

Кремъл вече заяви, че от 2019 г. може да спре транзита през  Украйна. В тази ситуация големият губещ ще е България.  

Ана-Кайза Итконен коментира, че диверсификацията на газовите  доставки за Югоизточна Европа е от ключово значение и е част от  новата енергийна стратегия. Итконен обърна внимание, че въпросите,  обсъждани вчера в Будапеща, до голяма степен съвпадат с темите, с  които се занимава специалната работна група на високо ниво, която  вече проведе първата си среща в София.

На въпрос обезпокоена ли е Еврокомисията, че същите въпроси се  обсъждат от паралелна група държави, която може да търси  заобикаляне на определени страни-членки, или на определени  европейски норми, Ана-Кайза Итконен отговори, че е добре тези  въпроси се обсъждат.

Както можете да видите и от приетата вчера декларация – тя като  цяло потвърждава само политически намерения. Те информират  комисията и ние наблюдаваме дискусиите им, така че – на този етап  нямаме какво повече да добавим, заключи Ана-Кайза Итконен.

След Големия шлем на бившия президент Георги Първанов е енергетиката изпаднахме в изолация относно енергийните трасета на Стария континент. Дори и Брюксел призна, че е присъствал на форума в Будапеща за "Турски поток"... Къде е министърът на енергетиката на България?


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1234567890

    2 0 Отговор
    П..ки ето това са нашите управляващи без да обиждам дамите! всички без изключение са без топки и са със широко отворени г.зове!! би следвало да са на стадиона като в Китай-9 мм.
  • 2 1234

    1 0 Отговор
    Защо да ги канят?Нали ги виждат,че са кухи лейки,те само им се подиграват,ама не се усещат да се откажат да управляват вече,защото са вредни за държавата ни,ама иначе обясняват по телевизията колко са добри и умни,то се видя.
  • 3 Ь 7777

    1 1 Отговор
    На нас ни е достатъчно само потупване по рамото.......
  • 4 1313

    2 1 Отговор
    Боко след потупване по рамото се охилва като тиква за хелуин а плевню застава на стойка "Г"
  • 5 999

    2 1 Отговор
    На сериозният бизнес не му понася проституцията та затова и не са ни поканили.
  • 6 незнайко

    2 0 Отговор
    БЪЛГАРИ не ви ли е ясно, че Русия постепенно се отдръпва от нас. Така трябва, защото ние сме неверници. Сега какво получаваме от САЩ ? Не мислете че като можем да ходим навсякъде да работим получаваме това което ни се полага. Това че при нас стандарта е толкова нисък не трябва да сме хамалите на ЕС. Лошото е че нашите управници ни предават.
  • 7 България свободна от тръби

    0 2 Отговор
    М....та им на руснаците,газа им и лапачите като Р.Овч!
  • 8 Реалист

    2 1 Отговор
    Тук по-надолу един и същи БСП-ски трол си развива сам дискусия. Всички публикации с числа и "незнайко" са на един компютър... НЕ ВЯРВАЙТЕ НА ТРОЛОВЕТЕ НА ПУТЛЕР!!! Като не можа да ни зароби с газопровода щял да ни заобиколи - още по-добре. Природата ни ще остане чиста и красива. Газ ще си внесем от Гърция през конектора...
  • 9 европеец

    2 0 Отговор
    да си го кажем - от решенията на бат бойко България е големия губещ, а Турция големия печеливш! сами си правете изводи за връзките между бат бойко и ДПС....
  • 10 Бл Благов

    0 2 Отговор
    В психологията има едно правило: Щом някой умишлено те пренебрегва ,значи се интересува/нуждае от теб!Това е и основно правило при пикапа/сваляне на мацки/! Шпионинът Путин отдавна ги е учил тези работи!:)
  • 11 gost

    0 2 Отговор
    Като гледам оценките (харесвам/не харесвам) ми се етрува, че в България са останали само полуидиоти.
  • 12 gost

    0 2 Отговор
    Като гледам оценките (харесвам/не харесвам) ми се струва, че в България са останали само полуидиоти.

    Коментиран от #14, #15, #19

  • 13 Ituriel

    2 0 Отговор
    От ЕС и ЕК гледат на нас като чисто и просто хамалско, неандарталсо,слабо-интелигентно племе. Мисля, че липсата на покана към тези ключови за региона преговори го доказва. Никой не обича предателите - сега сме в изолация както от страна на Русия, така и от страна на ЕС - да ви е честито за дето забихте няколко ножа в гърба на Русия. А, че ЕС никога не ни е мислел доброто мисля, че на всеки средно-интелигентен индивид му е пределно ясно.
  • 14 Монго

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "gost":

    Неее, има и полунормални, като теб.
  • 15 Монго

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "gost":

    Неее, има и полунормални, като теб.
  • 16 кенеф

    0 2 Отговор
    България ще я поканят да и кажат официално, че ще бъде тоалетната на Европа.Всичките фекали от Европа и от света ще бъдат заселвани тук.

    Коментиран от #17

  • 17 Киро

    2 1 Отговор

    До коментар #16 от "кенеф":

    Теб затова ли те поканиха?

    Ми говори за себе си тогава. Аман всички да си прехвърлят комплексите върху другите!

    Коментиран от #22

  • 18 Киро

    0 2 Отговор

    Ituriel

    От ЕС и ЕК гледат на нас като чисто и просто хамалско, неандарталсо,слабо-интелигентно племе

    ========

    Що бе трол, Русия гледа на теб като на гений ли?
    Че ти и себеподобните ти тролове сте си неандерталци и хамали, по къв друг начин някой да гледа на вас?!
  • 19 Киро

    2 1 Отговор

    До коментар #12 от "gost":

    Пич, просто тук има 1-2ма трола атакаджии, които пишат от 15 различни имена за шепа копейки.

    Даже и грешките в писанията са им едни и същи, елементарни са за хващане.
  • 20 emo

    2 0 Отговор
    zaguben narod zagubena darjava,nito EC nito RUSSIA sa vinovni za polojenieto v Balgaria a vie koito tarpite va6ite opravnici i pozvolqvate da vi prodavat interesite.edinstvenoto ne6to koeto mojete da pravite e da se oplakvate i da pluete tezi koito sa po dobre no tova nqma da vi promeni polojenieto.
  • 21 Истината боли

    2 0 Отговор
    Къде е министърът на енергетиката на България ли?

    Пие си кафето в Американското посолство!
  • 22 ГЕРБ

    2 1 Отговор

    До коментар #17 от "Киро":

    Ти си този който прехвърля комплексите си!

    Едно исъщо повтаряш по всички теми!

    Толкова ли ти е "богат" речника, че все едно повтаряш?

    В политика, икономика, технологии и спорт, само едно мнение от теб може да се прочете.

    То Путин бил злобен незнам си какво, то Русия била банкрут.... ти какъв си, я се виж!

    Погледни какъв си на киро се прекръстил!
  • 23 Киро

    1 0 Отговор
    Тролче атакаджийско, по този начин, като теб, отговарят децата в трети клас - "неее, ти си..."

    Чак сте ми жалки, нищо смислено не казвате тролещите копейкаджии, само глупости.

    Коментиран от #24

  • 24 ГЕРБ

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "Киро":

    Това ли са ти аргументите, тролче и копейкадия?

    И двете на са ми понятни!

    С това потвъждаваш бедния си речник и ниска грамотност!

    Друго не съм и очаквал! Щеше да ме удивиш ако беше написъл нещо смисленно, но уви запаса от "думички" в речника ти е толкова!

Новини по държави: