Отидете към основна версия

2 456 8

Иран планира самолетна сделка със САЩ

  • иран-
  • сащ-
  • самолети-
  • боинг-
  • еърбъс

Техеран вече води преговори с френската компания Еърбъс

Иран обмисля закупуването на самолети от американския производител Боинг, за да обнови своя въздушен флот след като санкциите, наложени от ООН и САЩ, вече се вдигат.

Заместник-министърът на транспорта на Иран - Асгар Фахрие Кашан, заяви пред Ройтерс, че страната му се интересува от закупуването на 100 самолета.

Санкциите на ООН бяха отменени преди седмица, което позволи на френската компания Еърбъс да започне преговори за продажбата на 114 самолета на Иран.

Търговските санкции на САЩ срещу Иран остават на мястото си, но Боинг може да кандидатства за специалния режим на търговия. Въпреки това, миналата седмица от самолетната компания заявиха, че има "много стъпки" преди да бъде взето решение за продажба на самолети към Иран.

Сделката с Еърбъс ще бъде официално подписана, когато президентът на Иран Хасан Рохани посети Париж в сряда, съобщиха иранските медии.

За пръв път информацията за сделката между Техеран и Париж бе дадена от иранския министър на транспорта Абас Ахунди, но той не разкри нито цената, нито периода на поръчката.

Средната възраст на иранските пътнически самолети е 27 години, според airfleets.net.

Европейските регулатори са забранили на всички ирански самолети, с изключение на 10, да използват въздушното пространство на Европейския съюз, тъй като иранската авиокомпания не е успяла да покаже, че самолетите й отговарят на международните стандарти за безопасност.

Иран притежава 256 самолета, от които „150 са в оперативна годност при средна възраст 20 години“, съобщи министърът Ахунди.

„Имаме нужда от 400 самолета за далечни полети и 100 за близки разстояния“, каза ръководителят на транспортното министерство. 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Иран поръча 100 самолета Боинг

    Най-голямата иранска авиокомпания "Иран Ер" (Iran Air) е постигнала споразумение с американската компания "Боинг" (Boeing) за поку ...
    19.06.2016
    2 504
    1
  • Иран иска да купи 114 самолета Airbus

    Иран планира да купи 114 граждански самолета Airbus, заяви министърът на транспорта на страната Абас Акхунди, който допълни, че е направена първата ст ...
    18.01.2016
    1 980
    14