Last news in Fakti

24 Януари, 2016 15:17 2 429 8

Иран планира самолетна сделка със САЩ

  • иран-
  • сащ-
  • самолети-
  • боинг-
  • еърбъс

Техеран вече води преговори с френската компания Еърбъс

Иран обмисля закупуването на самолети от американския производител Боинг, за да обнови своя въздушен флот след като санкциите, наложени от ООН и САЩ, вече се вдигат.

Заместник-министърът на транспорта на Иран - Асгар Фахрие Кашан, заяви пред Ройтерс, че страната му се интересува от закупуването на 100 самолета.

Санкциите на ООН бяха отменени преди седмица, което позволи на френската компания Еърбъс да започне преговори за продажбата на 114 самолета на Иран.

Търговските санкции на САЩ срещу Иран остават на мястото си, но Боинг може да кандидатства за специалния режим на търговия. Въпреки това, миналата седмица от самолетната компания заявиха, че има "много стъпки" преди да бъде взето решение за продажба на самолети към Иран.

Сделката с Еърбъс ще бъде официално подписана, когато президентът на Иран Хасан Рохани посети Париж в сряда, съобщиха иранските медии.

За пръв път информацията за сделката между Техеран и Париж бе дадена от иранския министър на транспорта Абас Ахунди, но той не разкри нито цената, нито периода на поръчката.

Средната възраст на иранските пътнически самолети е 27 години, според airfleets.net.

Европейските регулатори са забранили на всички ирански самолети, с изключение на 10, да използват въздушното пространство на Европейския съюз, тъй като иранската авиокомпания не е успяла да покаже, че самолетите й отговарят на международните стандарти за безопасност.

Иран притежава 256 самолета, от които „150 са в оперативна годност при средна възраст 20 години“, съобщи министърът Ахунди.

„Имаме нужда от 400 самолета за далечни полети и 100 за близки разстояния“, каза ръководителят на транспортното министерство. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 onq s konq

    2 0 Отговор
    Неблагодарници!Русия им дава самолети на ПОЛОВИН ЦЕНА и пак не ги щат!

    Коментиран от #2

  • 2 честно

    0 3 Отговор

    До коментар #1 от "onq s konq":

    Отвори си кепенците и чети " Преговаря за 100 а му трябват 400" другите 300 са руски /няма скоро да го чуеш по наште медии/ в комплект с договор за доставка на газ през Сирия

    Коментиран от #3, #4

  • 3 Десислава Димитрова

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "честно":

    сигурно са сухои суперджет :)))))))))))))))?руснаците ако продадат 300 самолета ще се чуе и на луната ,раша тудеи ще го съобщава през 5 минути,а троловете тук ще си го сложите в логото!
  • 4 onq s konq

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "честно":

    Ти наистина ли си мислиш че Русия "раздава порциите" в Сирия,т.е. Иран трябва да прави "селям" на ушанките за да си прекара тръбата през Сирия?"Договор" със кого?Със Башар ли?Ами че той след няколко месеца ще бъде свален от Запад-ЗАПОМНИ МИ ДУМИТЕ!Естествено следващият ще е про-западно настроен защото ще бъде поставен от американците и Европа и руснаците ще се наложи да си изнесат партакешите от базите.Пък за изцепките ти относно 300 съветски самолета дето да бъдат купени от Иран...не ми е в стила да коментирам думи на хора с психични отклонения:)
  • 5 Антикомунистов

    3 0 Отговор
    До "честно" Абе "умник", къде ще летят с руски боклуци!? Руснаците летят с Боинг и Еарбъс , защото никоя нормална държава е допуска руски боклуци до летищата си!
  • 6 раптър

    0 2 Отговор
    Кончо ,ти си най-продажния американски катър

    Коментиран от #7

  • 7 onq s konq

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "раптър":

    Верно че съм и вървежен и продажен,но теб специално няма да успея да те продам,защото просто не предизвикваш интерес у никого
  • 8 кончита

    0 0 Отговор
    много си прост кончита