Отидете към основна версия

2 626 9

Ръст на потенциалните клиенти на „Турски поток”

  • турски поток-
  • клиенти-
  • уеличение

Потенциалните клиенти на „Турски поток”, чието строителство предстои, се увеличават. През 2016 г. в югоизточна Европа се отчита ръст в потреблението на газ, съобщава компанията „Газпром”.

Сред държавите е и България, която е купила с 2.1% повече газ от руския гигант през 2016 г. спрямо 2015-а, или общо 3.18 млрд. куб.м. За Италия доставките са се увеличи с 1.1%, до 24.7 млрд. куб.м. За Сърбия ръстът е 4.3%, до 1.75 млрд. куб. м, Хърватия – 54.8%, до 0.76 млрд. куб.м, Македония – 56.5%, до 0.21 млрд. куб. м.

Рекордът по най-силен ръст на покупка на газ от руската компания държи Румъния. Увеличението на покупка на синьото гориво през 2016 г. спрямо предходната е 740%, до 1.48 млрд. куб.м. На второ място, със скромните 35% ръст, е Гърция. Тя е получила от „Газпром” 2.68 млрд. куб.м. газ.

„Повишеното потребление на газ от държавите от югоизточна Европа е ключово за проекта „Турски поток” доказва, че реализирането му е премислен и навременен ход. Той е важен за осигуряването на енергийното потребление на тези страни”, отчитат от газовия холдинг.

Проектът „Турски поток” се появи през декември 2014 г. на мястото на „Южен поток”, който трябваше да премине през българска територия към Сърбия. Плановете бяха морската част от новото съоръжение да се състои от четири тръби с мощност 15.75 млрд. куб. м. всяка. Поради криза в двустранните отношения между Русия и Турция проектът е спрян, но през август 2016 г. е възстановен след разговор между президентите на двете държави. Към момента е създадена работна група и пътна карта.

Пътят на тръбите минава под Черно море, през европейската част на Турция и към Гърция. Дължината на съоръжението под водата е около 910 км. и 180 км. на турска земя. Инвестициите в двете тръби са изчислени на 7 млрд. EUR. Общата стойност на проекта ще оценява на 11.4 млрд. EUR. Плановете са първата тръба да доставя газ само за турския пазар.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини