Отидете към основна версия

4 827 19

САЩ ще изпаднат във фискална криза

  • сащ-
  • икономика-
  • финанси-
  • якоб киркегаард-
  • криза-
  • фискална-
  • инфлация-
  • армия

Финансистът посочи, че парите за отбрана се харчат безконтролно

Снимка: Shutterstock

Финансистът Якоб Киркегаард от института „Питърсън” във Вашингтон предупреди, че Съединените щати ще изпаднат във фискална криза. Икономическият анализатор Киркегаард посочи, че намаляването на данъците и прекомерните бюджетни харчове ще доведат до това всяка година дефицитът и дългът да се увеличават поне с трилион долара.

„Няма съмнение, че ще видим доста голямо ускоряване на американската икономика. Можем да видим растеж от 4-5 % през първото полугодие на 2018 година. Това естествено ще доведе до увеличаване на данъчните приходи - например с около 500 милиарда долара. Ако направим сметка обаче с цената на намалението на данъците, която е около два трилиона, ще видим, че в крайна сметка имаме дефицит от 1,5 трилиона долара”, посочи той пред БНР.

Увеличаването на бюджетния дефицит донякъде се дължи и на по-големите разходи за армията. По повод на увеличаването на военния бюджет, Киркегаард коментира: „Това само по себе си не е изненадващо, но води до една много по-голяма дискусия за размера на бюджета за армията. Независимо дали говорим за това дали той трябва да е 500 милиарда или 700 милиарда долара, трябва да признаем, че това е най-големият военен бюджет в света. Трябва също така да кажем, че това е нещо, което Конгресът, президентът Тръмп, преди това Обама и всеки президент от Втората световна война насам, е искал. Затова казвам, че увеличаването на парите за военните изобщо не е изненада. Въпросът е каква част от тези пари отиват да отбрана в истинския смисъл на тази дейност. Истината е, че тези пари се харчат безконтролно, а това безспорно е най-лошият възможен начин в целия свят”.

Според него средствата за инфраструктура трябва да се увеличат: „Напълно е ясно за всеки, който живее в тази страна, че инфраструктурата се влошава. От тази гледна точка съм напълно убеден, че парите за инфраструктура трябва да се увеличават. В същото време изобщо не съм убеден, че планът, предложен от президента Тръмп и неговата администрация, чрез който те искат да накарат и инвеститорите да наливат пари в инфраструктура, ще проработи. Вижте, от 2009 година лихвите в Съденинете щати са около нулата, реалните лихви - дори под нея. Това прави капитала много скъп. Ако частните компании искаха да направят инвестиции в инфраструктура, за да се освободят от „скъпия” капитал, можеха да го направят. Те обаче не го направиха. Ето защо смятам, че това няма да проработи, независимо, че в бюджета са отделени пари за подпомагане на тези проекти. Освен това - дори да приемем, че планът се реализира, това ще доведе до презастрояване на големите градове като Ню Йорк и околностите му, но не и до подобряване на инфраструктурата в региони, където това е необходимо и където това би имало ползи за Съединените щати като цяло”.

Киркегаард смята, че правителството трябва да облага с по-високи данъци: „Според мен въпросът не е толкова в това да се правят по-малко разходи, колкото до вече въведеното намаляване на данъците. То трябва да бъде премахнато. Правителството трябва да облага с по-високи данъци. Дефицитът не се разраства чак толкова заради по-големите харчове, колкото заради липсата на данъчни постъпления. Разбира се, харчовете са също са част от проблема, но не толкова, колкото липсата на приходи. Просто няма как да има най-големият в света бюджет за отбрана, комбиниран с все по-големите социални и здравни разходи за застаряващото население и с поддържането на влошаващата се инфраструктура, да се събере в 17-18 % от брутния вътрешен продукт”. Финансистът посочи, че Федералният резерв може да контролира инфлацията.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини