Отидете към основна версия

2 300 14

Американските централи няма да свалят цената на тока

  • американски централи-
  • цена-
  • ток

Досега една част от инвестицията на централите е изплатена

Американските централи нямат намерение да променят цената, на която продават тока си. Това каза пред журналисти в Иван Цанков - изпълнителен директор на компанията, която управлява ТЕЦ "ЕЙ И ЕС Гълъбово" - "ЕЙ И ЕС България". Той разкри, че днес се е провела среща на представители на американските централи с омбудсмана Мая Манолова, на която те са обяснили какви инвестиции са направили и в какво състояние са договорите им.

Цанков потвърди, че договорите на двете централи могат да се променят, за да могат те да преминат към напълно либерализиран пазар, но при напълно запазване на интересите на инвеститорите. Той поясни, че двете централи са готови да продават ток на свободния пазар, но само при наличието на механизъм, който да компенсира централите - т.е. при запазване на настоящите икономически параметри на договорите.

Иван Цанков изтъкна, че прекратяването или промяната на договорите срещу компенсация е само един от вариантите.

Друг вариант е тяхното запазване във вида, в който съществуват в момента. Според нас няма никакви елементи на държавна помощ, договорите са необходими, абсолютно критични за инфраструктурата в България, така че друг изход от ситуацията е тяхното запазване в момента такива, каквито са, добави Цанков.

Досега една част от инвестицията на централите е изплатена, но до 2026 г. остават още 8 години, през които трябва да бъде изплатена изцяло инвестицията.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини