Отидете към основна версия

3 889 36

Руска компания налива 60 млрд. USD в Египет

  • росатом-
  • русия-
  • египет-
  • инвестиции

Руската държавна корпорация „Росатом” започна реализирането на проекти в Египет на обща стойност 60 млрд. USD. „Тук влиза поетапното изграждане на ВВЕР (водо-воден енергиен реактор), което е много сериозна инвестиция в развитието на руско-египетските отношения на ниво хуманитарно и технологично сътрудничество”, каза управителят на „Росатом” Алексей Лихачов, след среща с руския премиер Дмитрии Медведев. Проектът включва изграждането на 4 енергоблока. То трябва да бъде завършено през 2028-2029 гг. Само този проект е на стойност 21 млрд. USD. Стойността му обаче може да нарасне до 26 млрд. USD, уточни шефът на „Росатом”.

Компанията също така е започнала строителството на подобни реактори и в Иран и Бангладеш. През тази година започна и строителството на турската „Аккую”. „Сега наваксваме пропуснатото през минали години и изпълняваме желанието на турското правителство да пуснем блока в експлоатация през 2023 г., когато се навършват 100 години от създаването на Турската република”, допълни Лихачов.

Проектите на „Росатом” в Русия ще продължат да се реализират, въпреки задграничната ангажираност на компанията, увери нейният управител. В частност става дума за Томския ядрен енергиен комплекс. Там се строят т.нар. „бързи реактори”, които са с метални топлоносители. „Те принципно са по-безопасни, природно ориентирани и по-добре се вписват като цяло в околната среда”, допълва Лихачов.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини