16 Април, 2018 20:56 3 873 36

Руска компания налива 60 млрд. USD в Египет

  • росатом-
  • русия-
  • египет-
  • инвестиции

Руската държавна корпорация „Росатом” започна реализирането на проекти в Египет на обща стойност 60 млрд. USD. „Тук влиза поетапното изграждане на ВВЕР (водо-воден енергиен реактор), което е много сериозна инвестиция в развитието на руско-египетските отношения на ниво хуманитарно и технологично сътрудничество”, каза управителят на „Росатом” Алексей Лихачов, след среща с руския премиер Дмитрии Медведев. Проектът включва изграждането на 4 енергоблока. То трябва да бъде завършено през 2028-2029 гг. Само този проект е на стойност 21 млрд. USD. Стойността му обаче може да нарасне до 26 млрд. USD, уточни шефът на „Росатом”.

Компанията също така е започнала строителството на подобни реактори и в Иран и Бангладеш. През тази година започна и строителството на турската „Аккую”. „Сега наваксваме пропуснатото през минали години и изпълняваме желанието на турското правителство да пуснем блока в експлоатация през 2023 г., когато се навършват 100 години от създаването на Турската република”, допълни Лихачов.

Проектите на „Росатом” в Русия ще продължат да се реализират, въпреки задграничната ангажираност на компанията, увери нейният управител. В частност става дума за Томския ядрен енергиен комплекс. Там се строят т.нар. „бързи реактори”, които са с метални топлоносители. „Те принципно са по-безопасни, природно ориентирани и по-добре се вписват като цяло в околната среда”, допълва Лихачов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Не глеам таувизия

    47 12 Отговор
    Усещам рязка нужда от внос на демокрация в Египет..
  • 2 Владо Вр

    45 15 Отговор
    Могат си хората, вярват им, затова строят. А, къде сме ние?
  • 3 Бат Вальо

    49 10 Отговор
    Почна се! САЩ и ЕС веднага да открият БОВ в Египет и да си изпратят там демократите от ИД!!! Демокрацията в Египет е в опасност ...

    Коментиран от #4, #9

  • 4 зулус

    30 7 Отговор

    До коментар #3 от "Бат Вальо":

    Взе ми думите от устата направо...Очакваме Включване!!!
  • 5 гост

    36 6 Отговор
    Росатом налива 60 милиарда долара в Египет, а по същото това време в Канада вече, ще са разрешени всички видове наркотици и джендърите ще шмъркат на воля .
  • 6 Да уж

    32 13 Отговор
    Ох, бедните руснаци с лоша икономика.
    Днес отвориха новопостроен супер терминал в Симферопол, построили най висококачествени стадиони за ЧМ 2018, по Кримския мост, построен по уникални технологии, през май месец ще потеглят първите автомобилѝ, в централна Русия се строят пром.паркове с огромни мащаби, развили град - приказка Сочи , където се проведе най добрата зимна олимпиада, магазините са пълни с руски продукти и с нерусни също, пенсиите постоянно се увеличават два пъти годишно, построяват се цели академични градове, развиват се програми и се организират конкурси за търсене на най добрите умове сред млади и привлечените ги във властта

    А майчин капитал не спира да стимулира раждаемост сред младите. От тази година започва десетилетието на детето.

    Дайте да поплаче заедно с руснаците и ще се порадваме на добрия живот на българите сега

    Коментиран от #10, #15, #25, #36

  • 7 Да уж

    19 7 Отговор
    Да, забравих за строителството на газопроводи и атомни електростанции по света. 😀
  • 8 Голем смях

    7 16 Отговор
    Ама руска компания НАЛИВА пари,а в братска Болгария ИСКА пари.И България си плати ръждивите железа.Да дойдат и да НАЛЕЯТ безплатно реакторите и ще са добре дошли.Берекет версин ,както казват новите руски братя на нашите стари руски братя.Бана бакар,сона сокар ще стане накрая.

    Коментиран от #16

  • 9 гост

    10 21 Отговор

    До коментар #3 от "Бат Вальо":

    Голтаци като вземат да говорят за пари и излиза , че пет лева са "богатство" , боже , боже ! Бай ви Тръмпи за един танц със саби взе само от Саудитска Арабия 600 млд за стари оръжия , а пък 20 млд ги взима на ден само от данъци , щял да се "трогне" за некакви 21 и то за след 10 години , хахахахах !! "Демокрация" чакали , вие стъпвали ли сте въобще в Египет , Иран и Бангладеш да видите каква цигания и простотия е бе , "демократите" ??!! То всъщност само такива може да пуснат руснаци да им правят атомни бомби в държавите и после да се надяват , че Чернобил е "минало" !!! А кирливите си 26 млд , барабар с "нарастването" си ги дръжте , 2029 може да си купите десетина апартамента в Ню Йорк с тях , ама "евентуално" , щото са бая мераклиите от "демокрацийте" , няма гаранция за цената !!!

    Коментиран от #21

  • 10 гост

    9 18 Отговор

    До коментар #6 от "Да уж":

    Оправи акцента и граматиката , че през компютъра смърди на ватена пропаганда !!

    Коментиран от #12

  • 11 Да уж

    20 8 Отговор
    Време да се озовете в 21 век.
    Мантрите за "изостанала Русия" не са конструктивни. Но ако ви олеква....😀

    Коментиран от #13

  • 12 Да уж

    14 6 Отговор

    До коментар #10 от "гост":

    Когато вие се научите да пишите на руски, както аз на български, тогава ми е и да ми правите забележки. А до сега мога да ви смятам за абсолютен неграмотник.😀

    Коментиран от #17, #20, #22

  • 13 Позитано 20

    5 12 Отговор

    До коментар #11 от "Да уж":

    Хонорарите,всеки работен ден след 18,00ч.
  • 14 Снайпериста

    3 10 Отговор
    ПАМЕТНИК ЗА ВЕЛИКИЯ ФЮРЕР !
  • 15 Санкция

    15 2 Отговор

    До коментар #6 от "Да уж":

    Забрави да споменеш, че по закон ГМО в Русия се води био тероризъм 😉
  • 16 Санкция

    12 2 Отговор

    До коментар #8 от "Голем смях":

    Те да наливат, пък ние да ги хулим и да им обявяваме санкции .....
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 гост

    9 15 Отговор
    При 18 трилиона БВП за миналата година , ДНЕВНИЯ "оборот" на Америка е малко НАД 49 МИЛИАРДА !!!!! ДНЕВНИЯ и то ОТЧЕТЕНИЯ !!!! Още има ли ахмаци , които си въобразяват , че 20 млд. за ДЕСЕТ ГОДИНИ са цифра или пари за семки !!!

    Коментиран от #34

  • 19 Qяяя

    8 17 Отговор
    Тея чибурашки не са виждали 60 млрд. USD на куп :)
  • 20 Иван

    12 9 Отговор

    До коментар #12 от "Да уж":

    Извинявай умнико руски ама поне 50% от българите над 40 пишат и говорят руски, а колко руснаци говорят български. Да научил си се да пишеш добре до около 80% признавам, но докато в Русия 99% от хората нямат и идея откъде е азбуката и ми говорят всеки път ама Иван е руско има тогава когато българските царе са се казвали Иван а от Русия не е имало и помен, то не си прав да ни казваш колко ние не знаем руския. Аз харесвам руския, но не харесвам извратеното ви отношение към нас и държанието ви като селски мутри. Навсякъде по света където има руснаци съм го видял това, включително и политиката ви сега е такава от 10 години, да не говорим как вече ни ненавиждате..жалко че има толкова много тъпи българи които не знаят това и като чуят Русия иим текат лигите като на мастии. За лъжите и масовата фалшификация на новините в Русия да не говорим...

    Коментиран от #23

  • 21 Бат Вальо

    9 6 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    2029 в САЩ средната работна заплата ще бъде 843 рубли ...

    Коментиран от #33

  • 22 К.К.

    7 1 Отговор

    До коментар #12 от "Да уж":

    Защо да учим старобългарски (руски), когато може да се разбираме и на български?
  • 23 Да уж

    6 3 Отговор

    До коментар #20 от "Иван":

    Това са пълни глупости на комплексарите.
    Говорете от свое име, а не от нашето, за отношението към който и да е.
    Няма значение колко добре пишат на руски българите. Той е непостижимо труден е. Само 2-3 процента руснаци са написали безгрешно всероссийский диктант, който се проведе в събота. Важното е , че все още немалко хора го разбират, това е достатъчно, за да не бъдат неуки.
    Моветон и е просто глупово да се обсъжда акцентът и граматичните грешки, когато става дума за неносители на даден език.
    Проява на уважение , по принцип, когато чужденецът говори и общува с хора - носители на техен език. Затова знанията на всякакво ниво се приветства.
    Много невъзпитано поведение говори за пропуски в таково в ранна детска възраст.
    Извинете, че влязох в тази дискусия.

    Коментиран от #24

  • 24 гост

    6 5 Отговор

    До коментар #23 от "Да уж":

    Никой нямаше да ти прави забележки за писането , ако не се опитваше да се държиш високомерно и да говориш глупости за "развитата" руска икономика , при това не безплатно сигурен съм !! Още повече пък да поучаваш тия дето са ти дали азбука и религия на грамотност !! А по темата от статията , за огромно съжаление твое и на лузърите , дето се пишат русофили за оправдание , това са ФАКТИТЕ !!! Русия е по-малка и по-неразвита икономика вече от Южна Корея , да не говорим за истинските развити страни !!! А след десетина години , когато петрола и газа ще са в пета глуха , ще си мечтаете дори да сте в първите 20 !!! Това с което се пъчиш тук е поредната залязваща технология от която страни като Англия , Германияи Швейцария се ОТКАЗВАТ , а други като Австрия и Норвегия никога не са и искали !! В САЩ и други страни вече затварят АЕЦ поради НЕКОНКУРЕНТОСПОСОБНОСТ , а ти продължавай да си въобразяваш , че сте измислили топлата вода !!!
  • 25 гост

    7 5 Отговор

    До коментар #6 от "Да уж":

    Я пак за "майчин капитал" и "година на детето" или каква друга глупост беше ?? Я извади 2,5 милиона кримчани , дето удобно си ги "дописахте" по-миналата година и дай пак да си говорим за "раждаемост" и ЕМИГРАЦИЯ и то при ВИЗОВ РЕЖИМ ?? Ако не ви трябваха визи 50% минимум щяха да излетят от "матушката" с писъци !!!
  • 26 Да уж

    6 5 Отговор
    Мога само да съжалявам, че не можете да се държите цивилизовано и да говорите спокойно, още повече по темите , по които не сте компетентни, което е очевидно.
    Вие нищо не знаете за днешната Русия, освен това, което ви набиват в главата русофобите и което очевидно пада на подходяща почва.
    Но това е ваш избор, дали да бъдете жертвата на тоталитарната пропаганда на англосаксите или да сте прогресивен и мислещи човек, който не иска да бъде затворен в интелектуалните рамките, очертани му от някой друг.
    Съжалявам ви, наистина. Добре е за Вас, че няма да отидете в Русия в скоро време, и по този начин , няма да Ви постигне голямо разочарование от вас самия.
  • 27 Vola

    5 2 Отговор
    Ами не знам... Чета, чета тук някакви свободни съчинения кой е по- по- най, обаче един въпрос ми се върти наоколо - като знаем толкова много за количествата пари по света и сме толкова отворени, защо руснаците инвестират (колкото и да са "нищожни" според някои знаячи тези суми) в Англия, Франция, САЩ, Канада, Египет, Турция, Бангладеш, а не в България? А втората част на въпроса е - а защо тук инвестират доста представители на Турция, Катар, Саудитска арабия и др.п. - това по-добре ли ви се струва? Моля, знаячите да обяснят ситуацията, че нещо се обърквам...

    Коментиран от #35

  • 28 Да уж

    3 4 Отговор
    В света на икономиката не са маловажни нематериалните неща. В икономиката особено. Такива, като реномето. Правете изводи сами.

    Коментиран от #29

  • 29 гост

    4 3 Отговор

    До коментар #28 от "Да уж":

    Божееее , боже , да се смея ли , да плача ли или най-добре да започна "материться " !! Русия , икономика и реноме в едно изречение , жив да не бях !! Ми че вие собствените си петрол и газ не можете извади без американските технологии и оборудване , тръгнал да се пъчи с реноме !! Ми че Русия с Китай има търговски дефицит , да не говорим за други , ако не са такива като наште русофили дето 20 години ви плащат ТРИ ПЪТИ по-скъп газ от пазарния досега да сте гушнали букета икономически десет пъти , не че поне толкова пъти не се е случвало в миналото и поне още толкова предстоят !!

    Коментиран от #30

  • 30 Да уж

    4 3 Отговор

    До коментар #29 от "гост":

    Амииии......след като не искате да видите тези три думи в едно изречение, просто не ги пишете. Иначе се получава: сам със себе си провеждам дебати.
    Учудваща неграмотност сред русофобите. Не знам , как къде е , но тук е абсолютно вярно , че русофоб е равно на неграмотник.
    Под достойнството на човека да им се обясняваш каквото и да е.
    Не разбира какво е написано, но иска да оставя коментар.😀
  • 31 незнайко

    7 3 Отговор
    А кога САЩ ще построят нещо някъде, освен ваенни бази ???

    Коментиран от #32

  • 32 гост

    2 4 Отговор

    До коментар #31 от "незнайко":

    САЩ каквото "някъде" са построили , ти не можеш обиколи да го разгледаш за целия си живот , "строителю" и не говоря за "бази" !! А каквото са построили само в собствената си държава е равно поне на 20 (двадесет) Русии !!! А пък ако искаш да отидеш да разгледаш едни държави като Франция , Германия , Италия , Белгия , Холандия , че дори и съседна Гърция и да ги попиташ с ЧИИ ПАРИ си възстановиха държавите след войната и си стъпиха на краката , май ще си МНОГО неприятно изненадан !!! А ти скъпи , какво получи от любимия СССР , освен олигофрения , икономика от 19 век и ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ ???
  • 33 гост

    0 1 Отговор

    До коментар #21 от "Бат Вальо":

    Аууу , тоя бисер съм го пропуснал !!! И що бе , "експерте" така реши ?? На някакви суперсекретни данни от КГБ сигурно се "опираш" , гърбом имам предвид , а !! Само , че чети по-внимателно , това е курса рубла-долар 2029 , а не заплата , схващаш ли "малката" разлика !!
  • 34 един от всички

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "гост":

    Какво общо има тук Америка? Ние сме българи ,и ни интересува оборота БЪЛГАРИЯ колко е? п.с. -знам,че България не те интересува,а само онези,които ти плащат и ти цитираш.
  • 35 един от всички

    3 0 Отговор

    До коментар #27 от "Vola":

    Това е целенасочена политика 0изпълнява се пъклен план за унищожението на България! В момента наистина,арабски и особено турски капитали постоянно изкупуват земеделски пари в България,из цялата страна,това е цел.България отдавна е обещана на Отоманската империя,още когато са я поканили в НАТО ,за да имат на границата на Съветския Съюз свой съюзник и да си разположат натовските бази. А Турция,за разлика от нас ,НИКОГА не се съгласява на нещо безплатно. Постоянно гледа да измъква всякакви дивиденти. Не става дума само за земите -ами отидете сега например в Кърджали ,пред паспортното и ще видите,че там има стотици хора,че чак не можеш лесно да преминеш през улицата -все турци,без да знаят и дума на български ,получават български паспорти..това са много хиляди,това е ВСЕКИ ДЕН...! В същото време,в Тараклия,Парковани,Болград,Одеса и т.н.познавам стотици бесарабски българи,които носят България в сърцето си,но няма как да вземат български паспорти,защото за тях изискванията на Българската държава са такива,че е много трудно,а и трябват няколко хиляди евро.За там (а и за тук,разбира се),това са страшно много пари,хората не могат да си го позволят. Нарочно така е направено -просто политика!
  • 36 Прекрасната Русия????? 6894

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Да уж":

    Еми..... иди си в Русия, какво правиш в БГ. Факт е, че руснакът веднъж напуснал прекрасната Русия, и насила не можеш да го върнеш обратно....